”USA har ingen livsmedelsblockad mot Kuba”

Den feta lögnen om att Kuba obehindrat kan handla med USA

Marco Rubio, den högerextreme sentorn från Florida som vi publicerat många artiklar om, gör allt han kan för att få blockaden att framstå som ett påhitt. Här ett inlägg av honom på X (f.d. Twitter), följt av ett dräpande svar från Guillaume Long, tidigare utrikesminister i Ecuador.

(En detalj som Long dock inte nämner är att Kuba, utöver byråkratin, måste förhandsbetala sin import från USA – kontant!)

 

Rubio förnekar blockaden 240319

”USA har ingen livsmedelsblockad mot Kuba.
Förra året importerade Kuba livsmedel och annat från USA för 300 miljoner dollar.
Anledningen till att Kuba är på randen av en kollaps är därför att marxismen alltid leder till svält, fattigdom och varubrist.”

 

Long på X 240320

”Vilken cynism. En av de mest aggressiva sponsorerna av skärpningen av blockaden mot Kuba och kubanerna (eftersom det är en blockad mot det kubanska folket) säger att problemen med tillgång till livsmedel inte har något att göra med den blockad som han själv var med och skärpte.

Låt oss se på fakta. Faktum är att Kuba, med sina 11 miljoner invånare, under 2023 importerade viktiga produkter från USA till ett värde av nästan 300 miljoner dollar. Detta inkluderar livsmedel. Detta skedde med stora svårigheter, genom särskilda licenser som utfärdats av OFAC, USAs finansdepartement, och genom en tungrodd process vars enda syfte är att avskräcka från att göra affärer med Kuba.

Men låt er inte luras av ”300 miljoner”. Det är helt klart ett löjligt belopp. Låt oss titta på siffror från några grannländer av liknande storlek.

År 2023 importerade Dominikanska republiken, med samma befolkningsmängd som Kuba, varor från USA inte för 300 miljoner dollar utan för 17 miljarder dollar, inklusive 1,3 miljarder dollar enbart i livsmedel. Guatemala: 17 miljoner invånare, 9,7 miljarder dollar i import från USA, varav 1,7 miljarder dollar enbart i livsmedel.

Vi kan fortsätta: Costa Rica: 5 miljoner invånare, 9,1 miljarder US-dollar i import från USA. Honduras: 10 miljoner invånare, 6,7 miljarder dollar i import från USA.

Dominikanska republiken, med 11 miljoner invånare precis som Kuba, importerar också varje år raffinerad petroleum för cirka 2,5 miljarder dollar, som skulle behövas på Kuba och som också påverkar livsmedelsproduktionen. Dominikanska republiken importerar även medicinska instrument för 1,2 miljarder dollar. USA har närapå monopol på många medicinska förnödenheter, vilket gör det omöjligt att importera dem till Kuba. Faktum är att Kuba inte kan få tillgång till produkter som innehåller mer än 10 procent material från USA. Detta inbegriper en stor del av världens läkemedelsproduktion, inklusive den av europeiskt ursprung.

Sanningen är att blockaden av Kuba idag orsakar mer skada än någonsin tidigare. De ekonomiska sanktionerna, som Rubio stödde med särskild sadism och som drabbar de mest utsatta kubanerna, har hindrat Kuba från att handla inte bara med USA, utan med många, många länder. Idag är det nästan omöjligt att importera eller exportera från Kuba eftersom internationella banker vägrar att göra överföringar av rädsla för repressalier från USA. [se t.ex. Ännu en gång straffar USA en europeisk bank] Rederierna backar ur, försäkringsbolagen likaså.

Resultatet är varubrist, brist på mediciner, livsmedel, bränsle, reservdelar till alla slags maskiner.

Men Rubio har mage att i nästa andetag tala om frihandel. Han borde skämmas. Må varje barn som inte kunnat behandlas eller opereras på grund av brist på medicinsk utrustning väga tungt på hans samvete.”

Twitter/X  240319 och 240320 /cv