Vem censurerar Internet på Kuba?

Är Marco Rubio för eller emot mer internet för Kuba?

TikToks censor, Floridasenatorn Marco Rubio, vet inte längre vad han ska hitta på för att skada och angripa de människor som han påstår sig försvara.

Enligt en färsk rapport i El Nuevo Herald uppmanar republikanen från Miami nu ”Federal Communications Commission” (FCC) att avslå en begäran om anslutning från Kuba till en undervattenkabel för internet mellan södra Florida och Kuba, den första i sitt slag. Det på grund av risken för att den kubanska regeringen skulle kunna använda den för ”underrättelseändamål”.

Kabeln som Marco Rubio just har trasslat in sig i tillhör Miami-företagen ARCOS-1 USA Inc. och A. SurNet Inc. och skulle upprätta en internetförbindelse mellan North Miami Beach och Cojímar i östra Havanna.

Men Rubio, samma person som 2021 gjorde en massa väsen mot Biden-administrationen för att till varje pris öka tillgången till internet på ön i subversivt syfte, säger nu ”att upprätta en undervattenskabelförbindelse mellan USA och Kuba skulle ge Kubas förtryckande kommunistiska regim en viktig kanal för spionage och underrättelseverksamhet mot USA” eftersom ”en del av kabeln på kubanskt territorium skulle ägas och drivas av det statliga kubanska telekomföretaget ETECSA, så att den kubanska regeringen skulle kunna få tillgång till data från USA via den nya kabeln”.

I augusti 2021 lade Rubio tillsammans med senator Rick Scott (R-FL) fram ändringsförslaget (#3097) till senatens budgetresolution för att kräva att Biden-administrationen ska underlätta fri, öppen och ocensurerad internettillgång för Kubas befolkning. 

Miami-maffians senaste misstag verkar dock ligga i linje med den nuvarande administrationens antiryska och antikinesiska hysteri, som har lett till censur av den sociala nätverkssajten TikTok, som Rubio också är en av initiativtagarna till.

I ett brev till FCCs ordförande för att stoppa den föreslagna kabeln Havanna-Florida hävdade Floridas senator att ”den kubanska regimens förbindelser med nära motståndare, såsom det kinesiska kommunistpartiet och Putinregimen, borde göra det omöjligt att godkänna detta avtal”.

Har Marco Rubio blivit övertygad om att Twitter-botar inte räcker för att störta den kubanska revolutionen, och är det inte USA som ”stöder ett öppet, driftskompatibelt internet”? Och till sist, vem är det som censurerar tillgången till internet på Kuba – ETECSA eller den antikubanska Miami-maffian som Rubio representerar?

Vad som är mer än tydligt är att senatorn från Florida i sitt infekterade hat mot Kuba inte har något emot att motsäga sig själv, så länge som hans misstag är i linje med principerna för den blockad som fastställdes i Lester D. Mallorys memorandum från 1960, som uppmanade att offra det kubanska folket på vilket sätt som helst för att få det att gå emot öns regering.

Den lögnaktiga antikubanska senatorn är, som han själv offentligt har erkänt, hjärnan bakom de 243 åtgärder som utökade blockaden mot ön under Donald Trumps administration för att provocera fram blodsutgjutelse bland kubaner, en ”patriotisk förtjänst” som de människor som lider och gör motstånd på ön utan tvekan aldrig kommer att glömma.

CubaSí 221215
/cv

Marco Rubio, ¿a favor o en contra de más internet para Cuba?

Vem är egentligen Marco Rubio? (från 2019)

När jag började göra efterforskningar om denna politiker trodde jag att den centrala kommentaren skulle handla om hans förflutna och om hans familjs kontakter med droghandeln. Men Marco Rubio hör till en annan, minst lika föga smickrande verklighet.

Denne republikanske senator föddes i Miami 1971. Hans föräldrar invandrade från Kuba till USA innan revolutionens seger.

Trots att några tidningar i ”Gringoland” vid något tillfälle gjort antydningar om den tid då hans familj fraterniserade med höjdare inom droghandeln, är hänvisningen i hans biografi ”An American Son”, publicerad 2012, till dessa händelser inte mer än en liten bris, inte alls jämförbar med den storm som sanningen innehåller.

2015, enligt vad som publicerades av Misión Verdad, tar en notis i Washington Post upp förhållandet mellan hans äldre syster Bárbara och Orlando Cicilia, en välkänd figur i den olagliga handeln med narkotika. Samma källa säger att Cicilia arbetade för Mario Tabraue, en annan smugglare, ökänd inom försäljningen av kokain som ibland jämförs med Pablo Escobar. Båda dessa personer stoppades av de federala myndigheterna och dömdes till långvariga fängelsestraff.

Det heter ju att ”barn ska inte betala för sina föräldrars synder”, men det Rubio anklagas för är inte delaktighet i dessa handlingar. Vid den tiden, vilket hans talesman Todd Harris alltid påpekar, var Marco bara 16 år gammal.

Men efter 30 år … vad han anklagas för är att langa inflytande, ett brott senatorn från Florida alltid häftigt förnekar, men utan någon större trovärdighet. Orlando Cicilia, som dömdes till mer än 35 år i fängelse, släpptes efter 12 år. Mario Tabraue, Orlandos tidigare chef, dömdes i sin tur till mer än 100 års fängelse för sina beklagliga handlingar, men lyckades återvända till ett normalt liv efter drygt 15 år. Båda två frigavs fyra dagar efter att Rubio valts in i senaten. En tillfällighet?

2018 gav Floridapressen, liksom många av delstatens väljare, uttryck för sin ilska mot senatorns villkorslösa stöd till National Rifle Association (NRA) [en lobbygrupp som arbetar för rätten att bära vapen i USA]. Efter skottlossningen i Parkland konfronterade fadern till ett av offren honom: ”Senator Rubio, min dotter sprang genom korridoren på sin skola, och blev skjuten i ryggen med ett automatvapen; de är alldeles för lätt att köpa, det är ett krigsvapen.” Den drabbade mannen, som heter Fred Guttenberg, ifrågasatte politikern Rubios agerande.

Och vad gjorde Rubio? Några dagar senare presenterade den ”beklämde” senatorn ett förslag i Washington för att ta bort förbudet mot automatvapen och legalisera försäljningen av dessa till unga vuxna.

De stora bidrag som maktgrupper kommer med väger som synes mer än anständighet och empati gentemot dem som drabbats av konsekvenserna av projektilerna.

Det är ingen hemlighet att i den nuvarande administrationen under ledning av Trump har åtgärderna till nackdel för relationerna mellan Kuba och USA ökat i nivå och intensitet. Och med en statsledare som Trumps ”storslagna idéer”, hittar opportunister som Rubio sin väg. Senatorn från Florida vet att det i USA är extremt lukrativt att konfrontera Kuba, något han avser att fortsätta att leva och berika sig på.

Den så kallade ”ondskans trojka”, som enligt USA-administrationen utgörs av Kuba, Venezuela och Nicaragua, attackeras idag av en verklig triad av terror: Bolton, Pompeo och Pence … och, naturligtvis, även Marco Rubio.

Till hans hyllade karaktärsdrag som lögnare, manipulatör och langare av inflytande, kan vi lägga opportunistisk och hotfull, då han inte blygs att skrika förolämpningar och hot mot en statschef som Nicolás Maduro.

Marco Rubio lyckas bara bekräfta bilden av korrupta politiker som kan köpas med makt och pengar. Han, en son av Amerika? Kuban? Det tvivlar jag på. Han är sin egen son, sina egna ambitioners son.

Ana Laura Palomino García, Granma 190314

Un hijo de sus propias ambiciones

Nekad kabelanslutning strider mot USAs ståndpunkt

Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez sade i dag att det strider mot USA-regeringens ståndpunkt från maj 2022 att neka internetanslutning via undervattenskabel.

På sitt Twitter-konto påpekade utrikesministern att en sådan förbindelse mellan Florida och Kuba skulle vara ett positivt steg för båda länderna och skulle öka kubanernas tillgång till internet.

Den 1 december rekommenderade justitiedepartementet den federala kommunikationskommissionen (FCC) att neka ön tillstånd att ansluta sig till den undervattenskabel som förbinder Karibien med fastlandet, för att en sådan anslutning påstås utgöra en fara för USAs säkerhet.

En sådan attityd står i strid med uttalanden från USAs president Joseph Biden själv, som lovade att utöka Kubas möjligheter att få tillgång till nätet.

Trots detta slutar Kuba inte sina ansträngningar att tillhandahålla tjänster till befolkningen, sade kommunikationsminister Mayra Arevich under det nyligen avslutade ordinarie sammanträdet i Folkmaktens nationalförsamling.

Mer än 7,5 miljoner människor har tillgång till internet på ön, trots de begränsningar som USAs ekonomiska blockad medför, säger hon och tillägger att detta sker huvudsakligen via mobiltelefoni (6,3 miljoner på fyra år).

Den 9 december meddelade Kuba också att den nya Arimao-kabeln, som kommer att förbinda landet med Martinique, kommer att installeras som en del av ett avtal mellan det kubanska telekommunikationsföretaget ETECSA och det franska företaget Orange S.A.

CubaSí 221215
/cv

Denegación de conexión por cable a Cuba contradice postura de EEUU.