Venezuela kritiserar svensk inblandning

Ann Linde och vännen Juan Guaido. Foto: Twitter @AnnLinde

Venezuela kritiserar svensk inblandning

Det var 1 april som Venezuelas utrikesminister Félix Plasencia fördömde sin svenska motpart, utrikesminister Ann Linde, för hennes uttalanden om vem hon anser vara Venezuelas rättfärdiga president. Ann Linde hade samma dag ett digitalt möte med Juan Guaido och hon hävdade ännu en gång att Guiado år 2021 blev demokratiskt vald till president i Venezuelas nationella parlament.

Ett ställningstagande som Ann Linde som utrikesminister börjar bli alltmer ensam om i världen och som dessutom inte stämmer, då senaste nationella parlamentsvalet i Venezuela hölls 2020, vars valresultat erkändes av internationella valobservatörer. Den förra mandatperioden för ledamöterna löpte ut i januari 2021 och ersattes av de som valdes i december 2020.

Plasencia uppmanade Linde att avstå från denna sorts kommentarer i framtiden. Ann Linde valde också att via sitt twitterkonto sprida felaktiga påståenden om brott mot mänskliga rättigheter i Venezuela: ”Vi ser en fortsatt oacceptabel försämring av den humanitära situationen- och mänskliga rättigheter”. Hon hävdade också att den politiska oppositionen i Venezuela lider av politisk förföljelse från Nicolas Maduros regering.

Utrikesminister Plasencia gav svar på tal på sitt egna twitterkonto:

”Fru Ann Linde, avstå från att lägga dig i vårt lands interna angelägenheter. Den bolivarianska republiken Venezuela fördömer ogrundade påståenden från den svenska utrikesministern. President Nicolas Maduros ansträngningar för att få igång förhandlingar (mellan regeringen och oppositionen) i syfte att garantera fred och lugn i landet är den verkliga triumfen här. Vi beklagar denna provokation av den svenska regeringen som inte erkänner vår demokrati och vår självständighet”.

Den venezolanske utrikesministern fördömde också Sveriges avsikter att ge legitimitet till de som inte ens har ett legitimt folkligt mandat.

”Ingen utomstående kraft kommer att tillåtas att försöka avstyra Venezuelas bestämda väg mot självständig utveckling och välstånd”.

Orinoco Tribune 220402 (översättning: J.Karlsson)

Venezuela Condemns Sweden’s Interventionist Comments

Venezuela Condemns Sweden’s Interventionist Comments

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)