Den pågående krisen i Venezuela har tagit en ny vändning, då Nicolás Maduros regering förbjuder den USA-stödda parlamentsledamoten Juan Guaidó från att inneha offentligt ämbete i 15 år pga finansiella oegentligheter.
Avstängningen tillkännagavs av statsrevisor Elvis Amoroso på torsdagen. Det 15-åriga förbudet – det längsta möjliga – kommer efter en revision av Guaidós finanser i februari.
Den självutnämnde ”interimspresidenten” anklagas för att ljuga om sina personliga finanser och mottagande av medel från ospecificerade källor. Guaidó har i slutändan inte kunnat uppge ursprunget till medel som han, sedan han blev medlem i nationalförsamlingen, spenderat på att resa utomlands för, enligt Amoroso.
Den USA-stödde oppositionsledaren lät sig dock inte skrämmas av det långa förbudet, och uppmanade sina anhängare att organisera fler protester.
”Vi ska fortsätta på gatorna”, sa Guaidó strax efter att Amorosos tal hade visats på den statliga tv-kanalen.
Meningsutbytet kommer strax innan massdemonstrationer – både för och mot president Maduros legitima regering – som är planerade till på lördag. Landet återhämtar sig nu från ännu ett stort strömavbrott på mindre än en månad, med regeringen och oppositionen som uttalar anklagelser om vad som ligger bakom dem.
Medan Caracas hävdar att elavbrotten orsakats av cyberattacker och sabotage regisserade av USA, anger oppositionen och dess anhängare att de är bevis på Maduros påstådda oförmåga.
RT 190328
Venezuela bars Guaido from holding public office for 15 years