Vittnesmål från Venezuela

Det senaste kuppförsöket slutade så här för legoknektarna. De hade hoppats på stora belöningar, men fick bita i dammet. Foto: Twitter @telesurenglish

Venezuela: Reaktionär överklassare bakom kuppförsöket

Den konservativa USA-tidningen The Wall Street Journal hävdar idag att det var Juan Guaidos mentor Leopoldo Lopez som låg bakom landstigningen och det senaste misslyckade kuppförsöket mot Nicolás Maduro.

Lopez ska i månader planerat och värvat legosoldater för att störta Maduro. Det övervägdes minst sex olika förslag från privata säkerhetsbolag för att genomföra den militära invasionen, har källor berättat för The Wall Street Journal.

Leopoldo Lopez är ledaren för partiet Voluntad Popular och tillhör familjen Mendoza, en av de rikaste och mäktigaste i landet. I familjen finns exempelvis Venezuelas förste president, Cristobal Mendoza, och flera ministrar i olika högerregeringar. Hans kusin Thor Halvorssen driver den Oslo-baserade organisationen Human Rights Foundation som brukar förekomma som ”tillförlitlig” källa i medierna.

Lopez dömdes till 13 år fängelse för uppviglingen av de våldsamma protesterna under 2014 som kallades La Salida. Han fick senare husarrest och flydde efter ett misslyckat kuppförsök i maj 2019 till spanska ambassaden.

Venezuelanätverket 200627

Venezuelan Opposition Guru Led Planning to Topple Maduro

Vittnesmål från Venezuela:

Jag vill berätta vad som hänt i Venezuela under de sex månader jag varit här.

Attacken från USA mot Venezuela bestod av följande:

·       I början på året kollapsade oljeindustrin till den milda grad att venezolanska raffinaderier slutade processa olja på grund av USA:s sanktioner. Köerna vid bensinmackarna var enorma.

·       I april flyttar USA krigsskepp till Karibien, väldigt nära Venezuelas territorialgräns. USA använder kampen mot knarkhandel som förevändning.

·       I början på maj fångas en grupp legoknektar. De är finansierade av USA och stöds av Colombias regering. De fängslas och bland dem finns två tidigare officerare från USA som deltagit i både Irak och Afghanistan.

·       I maj åtalar USA president Maduro för knarkhandel och erbjuder ett pris på 15 miljoner dollar för information som leder till Maduros gripande.

·       USA:s armé skickar en elitgrupp militärer för att stödja anti-drogoperationer i Colombia. Produktionen av kokain har mer än tredubblats på senare år.

·        USA har försett Colombias säkerhetsstyrkor med utbildning och utrustning i årtionden. Men detta är första gången det har skickat personal från sin Security Force Assistance Brigade till Latinamerika, enligt USA:s Sydkommando. Ett kompani består av drygt 800 man.

·       Mitt under pandemin har USA infört ytterligare sanktioner mot Venezuela. Det är sanktioner som hindrar Venezuela från att köpa livsmedel och mediciner. USA har också mobiliserat militär runt Venezuela, främst med stöd från grannländerna Brasilien och Colombia. Samtidigt har de börjat plundra den venezolanska statens resurser som finns i det internationella finansiella systemet.

Mitt uppe under alla dessa attacker från imperiet och under pandemin, tar jag mig några öl och njuter av den karibiska miljön. På strandpromenaden i Puerto Cabello.

William Camarada, IFCO 200626

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72