Krav att USA släpper kidnappad diplomat

Krav att USA släpper kidnappad diplomat

The Council on Hemispheric Affairs (COHA) kräver ett omedelbart frigivande av Venezuelas särskilde sändebud Alex Saab från Federal Detention Center i Miami (FDC-Miami). Saab arresterades av myndigheterna i Kap Verde 12 juni 2020 utan laglig rätt och i strid mot Wien-Konventionen om diplomatiska relationer. Han greps under en mellanlandning då han var på ett humanitärt uppdrag. Det trots ett utslag i domstolen för Economic Community of West African States (ECOWAS) Court of Justice som slog fast att gripandet var olagligt.

Myndigheterna i Kap Verde, uppbackade av Washington, fortsatte att beröva Saab hans frihet. Enligt Saab och hans advokater utsattes han för grym behandling efter gripandet.

 Trots att det inte finns något utlämningsavtal mellan Kap Verde och USA, så utlämnades Saab till USA 16 oktober 2021, i strid med såväl internationell som nationell lag. Trots sin diplomatiska status hålls han i fängelse i Miami på de dubiösa anklagelserna om ”konspiration för att genomföra penningtvätt”. Sju andra åtalspunkter avvisades av domaren Robert Scola i november 2021. Processen för denna kvarstående åtalspunkt ligger nere i väntan på ett domslut från Court of Appeals of the Eleventh Circuit of Atlanta, Georgia. Denna har av försvaret uppmanats att bekräfta Alex Saabs rätt till diplomatisk immunitet.

Demonstration i Venezuela som kräver Saabs frigivning

Saab har lyckats kringgå USA:s ensidiga och illegala sanktioner mot Venezuela och därmed möjliggjort import av livsmedel, medicinska förnödenheter, bränsle och andra vitala varor för att minska svårigheterna och hindra död som orsakas av USA:s straffåtgärder. Försvarsadvokat David Rivkin säger att USA:s regering försöker dra ut på fallet eftersom de har svaga argument. USA hoppas att Saab ska bryta ihop och ge upp. Men Saab står emot. Trots pressen han är utsatt för, i och med över 20 månaders instängning och allvarlig sjukdom, så har Saab gjort klart att han inte tänker vika sig för påtryckningar eller vända sitt land ryggen. Han säger: ”Jag kommer att möta den juridiska processen med värdighet. Jag har inte begått något brott och jag kommer inte att samarbeta med USA som påtvingar Venezuela en hård ekonomisk blockad.”

Sammanfattningsvis så är det fortsatta fängslandet av Alex Saab brott mot USA:s åtaganden att uppfylla internationella avtal om diplomatisk immunitet, som landet undertecknat; genom gripandet undermineras samtalen i Mexiko mellan den venezolanska oppositionen och Venezuelas regering; det orsakar extrema umbäranden för Saab och hans familj. Gripandet har också medfört en växande internationell rörelse för att släppa honom.

Saabs försvar har övertygande argument, baserade på tidigare fall i USA-domstolar som gör det klart att Saab aldrig borde ha arresterats från första början. I en intervju med Telesur säger Rivkin: ”Vi är övertygade om att vår inställning kommer att vinna och att Alex Saab kommer att släppas…USA:s regering är enligt lag tvingat av internationell och USA-lag att ge diplomatiskt erkännande till Saab.”

Det är dags för Washington att släppa Alex Saab, respektera hans diplomatiska status och frige honom. Först då kan arbetet på att rekonstruera USA:s politik mot Venezuela, baserad på principerna om suveränitet och jämlikhet mellan nationerna, börja på allvar.

Council on Hemisferic Affairs, COHA 220202 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

COHA Calls for the Release of Venezuelan Diplomat Alex Saab Based on International and US laws

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)