WHO erkänner Kubas utveckling av Quimi-Vio

Foto: Endrys Correa Vaillant, Granma

WHO erkänner Kubas utveckling av vaccinet Quimi-Vio

Antimikrobiell resistens är ett globalt folkhälsoproblem som ökar med oroväckande hastighet. Idag dör årligen omkring 700 000 människor världen över på grund av infektioner som orsakas av antibiotikaresistenta bakterier. Om inget görs riskerar 10 miljoner människor att dö av infektioner orsakade av resistenta mikroorganismer år 2050.
Dagens sjukvård är helt beroende av effektiva antimikrobiella medel, till exempel i samband med cancerbehandling, operationer och transplantationer, och om inte utvecklingen bromsas riskerar tidigare ofarliga infektioner eller enkla kirurgiska ingrepp att i framtiden få dödlig utgång.
     Umeå Universitet

 

Världshälsoorganisationen har förklarat att antimikrobiell resistens (AMR) är ett av de tio största hoten mot folkhälsan i världen.

Quimi-Vio, Kubas multivalenta pneumokockvaccin, finns med i WHOs första rapport om immunogener som är under utveckling för att förebygga infektioner orsakade av antimikrobiellt resistenta bakterier, meddelar Finlayinstitutet för vaccin (IFV) på sitt Twitterkonto.

Dokumentet innehåller en akut vädjan från WHO att förbättra användningen av befintliga vacciner, utveckla nya och påskynda arbetet med de vacciner som är under utveckling, samt en förteckning över 61 vaccinkandidater, varav flera befinner sig i slutskedet av utvecklingen.  

Den kubanska produkten är listad tillsammans med andra som genomgår  kliniska prövningar för att bekämpa pneumokocker i länder som USA, Storbritannien, Schweiz, Österrike, Kina och Brasilien.

Quimi-Vio skyddar mot sju av världens mest smittsamma och mycket utbredda serotyper av pneumokocker. De är den vanligaste orsaken till lunginflammation och hjärnhinneinflammation hos barn, liksom till blodförgiftning, öroninflammation, bihåleinflammation och bronkit.

Vaccinet har visat sig vara säkert och med endast lindriga lokala biverkningar, bekräftar specialistkällor för Granma. För att testa dess effektivitet genomfördes i Cienfuegos mellan 2017 och 2018 en interventionsstudie som omfattade 91,3 procent av de barn i åldrarna 1-5 år som kunde vaccineras.

Den kliniska fas II-III-studien genomfördes också, med 282 barn i åldrarna 12-23 månader. Där uppnåddes en säkerhetsprofil liknande den som rapporterats med det internationella vaccinet Prevenar 13.

Yaditza del Sol González, Granma 220718  (Övers: Vaple)

Desarrollo de vacuna cubana Quimi-Vio es reconocido por la OMS