En av USA:s många politiska fångar: Simón Trinidad

Frihetskämpen, colombianen Simón Trinidad. Foto: Fight Back

En av USA:s många politiska fångar: Simón Trinidad

Den 2 januari 2004 kidnappade och arresterade ecuadorianska och colombianska styrkor, på order av Förenta staternas regering och CIA, den colombianske revolutionären Simon Trinidad. 20 år i häkte och fängelse är 20 år för mycket. Detta måste ändras omedelbart, och förutsättningarna är bättre än någonsin för aktivister i USA och Colombia att verka för hans frihet.

Trinidad var medlem i den revolutionära organisationen och folkarmén FARC sedan 1987 och var en ledande tänkare och fredsförhandlare. I den rollen har Trinidads och FARC:s fredssträvanden rutinmässigt saboterats av den amerikanska regeringen och den högerextrema colombianska oligarkin.

Hur kan en colombiansk revolutionär som kämpar för sitt eget folk, i sitt eget land, hamna inför rätta i USA? Efter fyra skenrättegångar i Washington D.C. dömdes Trinidad till 60 års isolering i supermax-fängelset i Florence, Colorado.

Medan Trinidad försmäktade under repressiva ”särskilda administrativa åtgärder” i Colorado, gick den colombianska fredsprocessen förbi honom och ratificerades 2016. Detta trots att internationella solidaritetsaktivister och FARC krävde att Trinidad skulle friges för att hjälpa Colombia att navigera i den svåra fredsprocessen. De colombianska fredsavtalen ledde till inrättandet av en specialdomstol, Special Jurisdiction for Peace (JEP). Nu kräver JEP-domstolarna att den amerikanska regeringen ska tillåta Simon Trinidad att delta. JEP vill förhöra Simon Trinidad i ett försök att bringa klarhet, sanning och rättvisa.

Det politiska landskapet i Colombia har förändrats i och med att en progressiv, före detta gerillasoldat och före detta fånge innehar presidentposten. President Gustavo Petro visar prov på initiativförmåga och oberoende. Petros utrikesminister, en konservativ person, är precis rätt person att be den US-amerikanska regeringen under president Joe Biden att återföra Simon Trinidad till Colombia. Det är ett bra drag för att främja den fortsatta kampen för fred.

Det är under dessa förhållanden som rörelsen för att ”Frige Simon Trinidad!” befinner sig. Situationen är mycket mer gynnsam än tidigare. Men ”där kvasten inte når, kommer dammet inte att sopa sig självt.”

Vi måste fortsätta att organisera och stödja colombianska krav på att Simon Trinidad ska återvända hem och sätta press på president Biden att gå med på detta. Hittills har JEP ännu inte fått något svar från den US-amerikanska regeringen sedan det första meddelandet i mars 2023 om att man vill ha tillgång till frågan om Trinidad. Krafter är i rörelse i Colombia, och aktivister i USA måste göra sin del för att kräva frihet för en orättvist fängslad revolutionär.

Låt 2024 bli det sista året i amerikanskt fängelse för Simon Trinidad!

Fight Back 240102 (ZT)

20 years too many, free Simon Trinidad now!

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72