USA manövrerar för kupp i Honduras

Honduras president Xiomara Castro

USA manövrerar för kupp i Honduras

2009 genomförde USA en statskupp i Honduras när landet ville gå med i den latinamerikanska samarbetsorganisationen ALBA. Efter många års hård kamp kunde så vänstern och partiet LIBRE komma tillbaka 2022 efter att ha vunnit valet och Xiomara Castro blev president. Detta har USA inte kunnat förlika sig med. Försöken att sabotera och störta landets valda regering pågår. 

Under 2023 agerade resterna av narco-diktaturen och deras anhängare aggressivt, uppmuntrade av USAs utrikesdepartement, vilket spädde på rädslan för att en politisk kupp skulle kunna äga rum i Honduras. [”Narko-diktatur” är berättigat då dåvarande presidenten, Juan Orlando Hernández (JOH), nyligen dömts för knarkhandel och vapenbrott. Och det av en domstol i New York].

I slutet av oktober avslutades nationalkongressens session 2023 i en kris som orsakats av att högerinriktade kongressledamöter bestämt sig för att behålla riksåklagarämbetet under sin kontroll. Kongressens ordförande, Luis Redondo, vidtog åtgärder för att motverka detta och skapade ett permanent råd bestående av nio kongressledamöter baserat på konstitutionen. Denna kommitté utsåg sedan en tillfällig riksåklagare som var oberoende av narkotikamaffian. Högeroppositionen svarade med att hålla ett möte som påstods vara ett kongressmöte för att förlänga kongressperioden till januari 2024 för att ge dem ytterligare en chans att behålla kontrollen. Detta ledde till fysiska konfrontationer med vissa LIBRE-partikollektiv som stödde Redondo och president Castro och till och med en säkerhetsvakt i kongressen som hotades av en beväpnad kongressledamot från det högerinriktade Nationella partiet.

Det dröjde inte länge innan USAs utrikesdepartementet började twittra om sina ”farhågor”. Det fördömdes av många upprörda honduraner och besvarades av Honduras utrikesminister, som slutligen ringde USA:s ambassadör för att framföra ett formellt klagomål. [Den högerextreme kongressledamoten i USA] Marco Rubio engagerade sig på sina gamla diktaturvänners sida. Han fick också svar på tal från vice ordföranden i den honduranska kongressens kommission för utrikesrelationer och regional integration. 

Intrigen i kongresskrisen tätnar – ett antal av de honduranska oppositionsmedlemmarna har varit i Washington DC för en utfrågning om ”Xiomara Castro de Zelayas socialistiska regering” som hölls av Western Hemisphere sub-committee of the House Foreign Affairs Committee. Den ultrakonservativa representanten Maria Salazar var ordförande för underutskottet och utfrågningen. 

Den honduranska kongressens dödläge fortsatte utan att oppositionen uppnådde sina mål fram till 2024 då några ledamöter från högerpartierna röstade med Castros LIBRE-koalition, och den nya kongressperioden inleddes utan några större problem. 

Allt detta är en fortsättning på den plan som inleddes så snart president Xiomara Castro valdes för att hindra avvecklingen av diktaturens strukturer och blockera den socialdemokratiska reformen och omstöpningen av Honduras. 

Även om förre presidenten Juan Orlando Hernández narkodiktatur förlorade vid valurnorna i Honduras i november 2021, har dess styrkor och allierade inte slutat kämpa för att behålla den makt de fortfarande har för att underminera möjligheterna till förändring som den nya presidenten Xiomara Castro vann. USA hälsade inledningsvis president Castro med ett leende och ett handslag, bokstavligen från vicepresident Harris vid Xiomara Castros installation och bildligt med Harris tillkännagivande av USA:s ”partnerskap för Centralamerika”. Detta partnerskap har dock inte fungerat som utlovat, och USA har visat sig vara en partner till högerflygeln i Honduras, precis som man var under regeringarna efter kuppen 2009-2021 och under större delen av Honduras historia. 

I juni 2023, på 14-årsdagen av den USA-stödda kuppen 2009 mot den då folkvalde presidenten Manuel Zelaya, började högerns kampanj mot president Xiomara Castro och hennes politiska parti LIBRE (Libertad y Refundación) trappas upp i en oroväckande takt i pressen, sociala medier och oppositionens agerande i Honduras kongress med tweets från högerkonton som talade om en ny kupp. Regeringen ställde in de viktigaste offentliga evenemangen och den planerade massmarschen till minne av kuppen den 28 juni 2009, enligt uppgift på grund av oro för våld. 

President Castros reformer av arbetsrätten, jämlik tillgång till el och inställningen av Zones for Employment and Economic Development (ZEDES), privata charterstäder, fick USA att slå larm 2022. Tjänstemän från USA:s utrikesdepartement och vissa folkvalda representanter och senatorer anslöt sig. Den honduranska regeringen står fortfarande inför stämningar och rättsliga åtgärder från ZEDES-företagen. 

 År 2023 inledde Castros administration processen med att avlägsna de domare som olagligen valts av Juan Orlandos regim, som tillsammans med kongressledamöter från det nationella och liberala partiet är erkänt som ett maktcentrum för narkotikadiktaturens återstående krafter. Först valde kongressen en ny högsta domstol i början av 2023. I maj inleddes sedan nomineringar och förhandlingar för att välja en ny riksåklagare och biträdande riksåklagare. Högern har aktivt saboterat denna process. En annan kontrovers på senare tid var president Castros införande av en skattereform som skulle tvinga de rika och företagen att betala skatt.

Mot bakgrund av dessa nya framsteg från Castro och hennes allierade blev oppositionen ännu mer aggressiv. Salvador Nasralla, som utsågs till en av tre vicepresidenter för president Castro i januari 2022, började offentligt motsätta sig presidenten och LIBRE. Nasralla gick med i en koalition med LIBRE i valen 2017 (som koalitionens presidentkandidat) och 2021. Idag ingår Salvadorpartiet (Partido Salvador de Honduras) och några av dess anhängare i det nyorganiserade ”Medborgarnas oppositionsblock” (BOC på spanska), tillsammans med det liberala och det nationella partiet. Den nationella näringslivsorganisationen COHEP har anslutit sig till BOC i en kampanj mot president Castro. På sociala medier flödar attacker och falska nyheter mot Xiomara Castro och LIBRE-anhängarna, och många av dem påminner om de mörkaste dagarna av kalla krigets antikommunism. Nasralla publicerade t.ex. en tweet den 11 september (årsdagen av den blodiga kuppen i Chile 1973) där han hyllade kuppen för att den ”räddade Chile från kommunismen”. 

USA fortsätter att utöva påtryckningar för att försvara företagsintressen i USA och Honduras. Efter att ha stött den mest korrupta och våldsamma regimen i Honduras i 13 år, gör USA nu väsen av sig när det gäller korruption och mänskliga rättigheter.

Förutom påtryckningar på Honduras interna politik och inblandning i desperat nödvändiga reformer, pressar USA Honduras att backa upp det på den internationella arenan. USA har reagerat negativt på att Honduras brutit de diplomatiska förbindelserna med Taiwan för att öppna formella förbindelser med Folkrepubliken Kina. Varje steg bort från det bedrövliga beroendet av USA framkallar ”oro”. 

BOC och hela högergänget har en plan som går ut på att undergräva Xiomaras presidentskap, dra nytta av svagheter och de hinder det står inför genom att upprätthålla ständiga offentliga attacker och falska nyheter och använda sin makt i Honduras kongress och justitiedepartement för att försöka blockera eller urvattna viktiga steg som regeringen försöker ta. Våldet mot vatten- och markförsvarare, småbrukare och ursprungsbefolkningar fortsätter att utövas av samma gamla blandning av stora markägare, byggherrar och organiserad brottslighet med hjälp av de delar av polisen, militären och domarna som är lojala med den tidigare diktaturen och som ännu inte har utrotats. 

De hoppas kunna förlama regeringen, splittra och demobilisera de folkliga rörelserna och förstöra stödet för regeringen så att den nystart av Honduras som det 13-åriga motståndet syftade till försvinner i nästa val, även om det inte sker ett nytt kuppförsök innan dess.

Victoria Cervantes, Alliance for Global Justice 240220 (ZT)

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72