Mexiko avtalar med Kuba om ytterligare 2 700 läkare

Foto: ACN

Mexiko avtalar med Kuba om att anställa ytterligare 2 700 läkare

Den mexikanska regeringen har undertecknat ett avtal med Kuba om att anställa ytterligare 2 700 läkare utöver de som redan finns i landet, efter att ha ingått ett hälsovårdsavtal med regeringen under ledning av Miguel Díaz-Canel, meddelade Zoé Alejandro Robledo, chef för Mexikos institut för social trygghet (IMSS), på tisdagen.

Enligt Robledo arbetar redan 950 kubanska specialistläkare i Mexiko i 23 av landets delstater, och avtalet kommer att stärka driften av 282 sjukhus på landsbygden och i mycket marginaliserade områden.

”På så sätt kommer personalstyrkan att öka från fyra läkare till i genomsnitt 12 på prioriterade sjukhus, där kirurgiska ingrepp nu kan utföras med full personalstyrka”, förklarade han på president Andrés Manuel López Obradors presskonferens på morgonen.

Den nya vårdpersonalen kommer att säkra viktiga specialiteter, som bland annat internmedicin, pediatrik och akutmedicin.

President Andrés Manuel López Obrador tackade för sin del Díaz-Canels regering för dess stöd.

”Jag är mycket tacksam för stödet från Kubas folk och regering, eftersom de hjälper oss och skickar specialistläkare till oss”, sade han.

Anställningen av kubanska läkare i Mexiko har väckt kritik från oppositionen, bland annat från Xóchitl Gálvez, senator och tidigare presidentkandidat, som under sin valkampanj lovade att hennes regering inte skulle anställa dessa om hon vann valet.

Jesús Castillo – MVS Noticias, Cubainformación 240717 / cv

IMSS de México firma convenio con Cuba para contratar a 2.700 médicos más