Satsning på ekologiskt kaffe, kokos och kakao

Kokosnötter samlas in. Foto: Prensa Latina

Kuba satsar på ekologiskt kaffe, kokos och kakao

Kuba genomför ett projekt kallat hållbara jordbrukslandskap, som syftar till att stärka produktionen av kaffe, kokosnötter och kakao samt identifiera nya marknader för ekologiska produkter, informerade FAO idag.

Landets jordbruksministerium genomför initiativet med tekniskt bistånd från FNs livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och finansiering från Global Environment Facility Trust Fund (GEF).

Den gemensamma insatsen omfattar leverans av jordbruksverktyg som macheter, filar, spadar, saxar, skottkärror, sågar, ryggburen besprutningsutrustning, beskärare för kakao samt insatsvaror och skydd för arbete på fältet.

Förmånstagarna är producenter som bor i sex östliga kommuner där det finns viktiga ekosystem i bergen, nämligen Guisa, Bartolomé Masó och Buey Arriba i provinsen Granma, Guamá i Santiago de Cuba och Guantánamo i provinsen med samma namn, förklarade FN-institutionen.

Under en femårsperiod kommer projektet att stärka värdekedjorna inom de ovannämnda sektorerna och identifiera marknader för kommersialisering av produkter som tagits fram med hållbara metoder.

Enligt FAO är en minskning av trycket på naturresurserna grundläggande för att bevara den biologiska mångfalden, vilket bekräftar relevansen av det kubanska projektet Agropaisajes Sostenibles [hållbara jordbrukslandskap], som är inriktat på att öka jordbrukets effektivitet samtidigt som man säkerställer bevarandet av ekosystemen.

Tillhandahållandet av verktyg och insatsvaror kommer att underlätta processerna för plantering, beskärning, användning av bioprodukter och underhåll av produktionsenheter för kaffe, kokosnöt och kakao, förklarade han.

Enligt FAO kan man förvänta sig att effektivare och miljövänligare odlingstekniker kommer att användas och att kvaliteten på skördarna kommer att förbättras.

Prensa Latina 240719 / cv

Apuesta agroecológica para café, coco y cacao de Cuba