Censur: Sila mygg och svälja kameler

Bild: Creative Commons, firexjere, Devian Art

Konstnärlig censur: Sila mygg och svälja kameler

I Toledo-provinsen i Spanien drar kommunfullmäktige in pjäsen ”Qué difícil es” eftersom skådespelarna uppträder i underkläder. I Madrid ställs Virginia Woolfs ”Orlando” in på grund av dess innehåll om könsidentitet. I Cáceres censureras pjäsen ”El señorputa o la degradación del ser” och i Toledo ”La infamia”, som båda handlar om manligt våld, av de lokala myndigheterna. I Kantabrien får Disneyfilmen ”Buzz Lightyear” inte visas på biografer eftersom den innehåller en kyss mellan två kvinnor.

Det är samma censurmoral som i USA och Florida, som har lett till att 673 böcker har tagits bort från skolorna på grund av deras ”sexuella referenser” eller LGTBI-innehåll, i enlighet med guvernören Ron DeSantis lagar. Delstaten Florida, det internationella centrumet för attackerna på Kuba för att uppnå ”frihet”, står för 40 procent av alla fallen av censur av böcker i skolor i hela USA.

Bild: Creative Commons, firexjere, Devian Art

De spanska myndigheterna förklarar orsaken till sin avbokningspolicy: det är inte handlingar av ”censur”, hävdar de, utan ”skydd av minderåriga”, ”respekt för allmänhetens smak” eller ”budgetbesparingar”. Men kan ni föreställa er ett enda av dessa fall på någon teater eller filmfestival… på Kuba? I så fall ja: ordet ”censur”, som placeras i rubrikerna, skulle läggas till i den obligatoriska ordlistan för alla nyheter om ön: ”förtryck”, ”kontroll”, ”tystnad”, ”regim…”.

För den spanska mainstreampressen existerar inte censur i det egna landet. På Kuba är den däremot en självklar ingrediens i den internationella pressens rapportering och hänger över all konstnärlig produktion som det inte är nödvändigt att visa eller bevisa. Om spanska dagstidningen El País påminner oss om 30-årsdagen av ”Jordgubbar och choklad”, en kritisk kubansk film som aldrig censurerades på ön, vad talar tidningen då om? Om censur! Om den internationella festivalen för ny latinamerikansk film i Havanna erbjuder en fantastisk plats för visning och spridning av oberoende och kritisk film, trots marknadens censur, vilka nyheter får vi då? Att två kubanska filmer inte valts ut. Och vad som är ett ”urval” på ett annat lands festival är ”censur” på Kuba. Du har förstått, eller hur?

Men låt oss återvända till dagens censur… i Spanien. Där fördömandet av diktatorn Franco fortsätter att vara ett mycket censurerat ämne. I Burgos ställdes pjäsen ”El mar: visión de unos niños que no lo han visto nunca”, om livet för en republikansk lärare som blev skjuten, in. I Castellón kommer kommunfullmäktige att utöva ”förhandscensur” över de väggmålningar som görs under den årliga MIAU-festivalen för stadskonst och muralism, för att undvika verk som det som förra året påminde om Francos förtryck. För övrigt har kommunfullmäktige i Valladolid varit ännu mer direkt: de har med vit färg raderat muralmålningen av konstnären Manuel Sierra som var en hyllning till fascismens offer.

Slutligen, låt oss komma ihåg att det har gått 1 060 dagar sedan den katalanske sångaren Pablo Hasel fängslades för texten till flera av sina sånger, och att han kommer att vara fängslad i ytterligare fyra år. Varför läser vi inte om det med ord som ”censur”, ”förtryck” eller ”regim”? Varför har Amnesty International inte utsett Hasel till en ”samvetsfånge”? För att han inte är kuban, som Maykel Osorbo, rapparen som uppmanade till en marinblockad och en militär invasion av sitt eget land, i ett meddelande till dåvarande president Donald Trump. Och även om Trump inte riktigt uppfyllde hans två önskemål, mångdubblade han lidandet för miljontals människor på ön genom att godkänna mer än 200 nya ekonomiska krigsåtgärder.

Demonstration i Barcelona 2021 som kräver frihet åt sångaren Pablo Hasel. Foto: Creative Commons.

Cubainformacion 240110, med källhänvisningar i originalet (redigerat ZT)

Censura artística: la viga y la paja

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72