Res till Kuba i februari 2024!

10Kuba 9 – 29 februari 2024
(Flyg hem den 28 – hemma den 29)

Här får du ett erbjudande om en resa till Kuba. Datum ovan är de dagar som vårt program omfattar. Vill du komma tidigare och/eller stanna kvar efteråt så kan vi hjälpa till med boendet. Det går också att korta av resan genom att ta bort dagar på slutet när vi är tillbaka i Havanna. Vi har nu lagt till en dag på slutet då vi uppfattat att många undrat ”varför skall jag åka hem imorgon?”. Alla dessa förändringar påverkar naturligtvis priset upp eller ner.

Pris:

Priset som anges här är alltså för 19 dagar i Kuba. Resan kostar 23 000 kr för dubbelrum och 26 000 kr för enkelrum + kostnad för flyg. Priset bygger på minst 25 deltagare.

I priset ingår:

Alltid hotell med frukost, några övernattningar med ”All Inclusive” och några luncher/middagar i samband med studiebesök och andra tillfällen. När och var framgår av programmet.
(”All Inclusive” betyder att allt ingår. Vi har dragit ner på antalet övernattningar med ”All Inclusive” efter synpunkter från tidiga resenärer som tyckte att de var för många och att det blir för artificiellt.)

Alla transporter med luftkonditionerad buss.

Svensk reseledare och kubansk reseledare, guide och tolk (engelska) – Idalmy Montes Garcia.

Alla studiebesök och entréer till olika besök som vi gör gemensamt.

Kostnader och hantering av visum.

Dricks till guider och chaufförer och till serveringspersonal och musik vid gemensamma aktiviteter.

Flyg:

Flyg bokar ni själva, antingen via nätet eller via någon resebyrå. Bakgrunden till det är att det är svårt att ordna gemensam resa eftersom det är många som åker innan och/eller vill stanna kvar efter vårt program. Dessutom åker vi ofta från olika ställen. Generellt gäller dock att ju tidigare man bokar desto billigare är det.

Ingår ej:

Måltider förutom frukost, de dagar vi inte bor på All Inclusive. Vissa dagar ingår även lunch eller middag. Vilka dagar detta är framgår av programmet. Dricksen är tillbaka i Kuba så räkna med dricks på restauranger och hotell (minst 1 Euro och natt till städerska och även lite till frukostpersonalen).

Valuta!

Kubanska peso är den lokala valutan. I övrigt rekommenderar vi Euro. Vi kommer att bjuda in till en förträff för de som anmält sig till resan. Sannolikt på Hotell Havanna i Varberg. Då kommer vi informera mer om detta, dela ut era visum och annat.

Anmälan och betalning:

Vill du/ni följa med så anmäler ni er till Mats Werning (adress nedan). Använd bifogad anmälningsblankett som ni skickar via e-post eller vanlig post till Mats Werning. Vi vill att ni anmäler er och betalar anmälningsavgiften snarast. Vi har en maxgräns på 30 deltagare. Våra resor blir snabbt fulla. Därför sätter vi inget sista datum för anmälan utan först till kvarn är det som gäller. Blir det för få deltagare så blir det ingen resa. Anmälningsavgiften återbetalas då naturligtvis. Vad som gäller om ni avanmäler er efter att anmälningsavgiften är betald framgår av Anmälningsblanketten.

Vi rekommenderar att man ser över sitt reseförsäkringsskydd.

Visum

Kostnader för visum ingår i priset och vi hanterar visumansökningarna kollektivt.

Övrigt om programmet och annat.

Programmet är inte hugget i sten och kommer att förändras. Det vet vi av erfarenhet. Det kan också bli så att vi genomför förändringar beroende på önskemål från deltagarna på resan.

Undrar ni något? Kanske vill ni diskutera lite om resan? Eller något annat? Hör av er!

OBS! Boka inget flyg förrän du fått klartecken om att resan blir av! OBS!

Tidigare har jag gjort dessa resor ihop med Anna Artén som nu valt att avstå av olika skäl. ”Vi” som det står ovan är numera undertecknad och tidigare omnämnda Idalmy Montes Garcia som övertar en del av Annas roll. Idalmy är vår guide i Kuba.

Hälsningar

Mats Werning
Hagens väg 15
556 26 Jönköping
0706-92 96 00
mats.werning@gmail.com

Program 9 – 28 februari 2024

Programmet är inte hugget i sten och alla får ett slutligt program innan avresan! Tidpunkten för olika inslag kan flyttas.

Fredag 9 februari

Avresa från Sverige på morgonen. Framme i Havanna på eftermiddagen/kvällen (lokal tid) beroende på vilket flyg ni valt. Vår guide möter oss med en buss som tar oss till vårt hotell. Vi står för transfern under förutsättning att ni valt att komma samtidigt med huvudparten av deltagarna.

Efter incheckningen på hotellet kanske du har lust att känna på Havannas kvällspuls och slinka in på Hotel Inglaterra eller någon annanstans där du kan äta, ta en kopp kaffe eller din första Mojito på kubansk mark! Och njuta av musiken och folklivet!

Lördag 10 februari

Stadspromenad

Samling i lobbyn efter frukost för dem som vill gå stadspromenad med vår guide Idalmy i Habana Vieja – Gamla Havanna. Vi besöker de fyra gamla torgen, tittar på hotellet där Jenny Lind bodde och på minnesplattan tillägnad Fredrika Bremer.

Lunch vid 14-tiden (ingår inte). Vi bokar plats på en restaurang.

Salsalektion

Möjlighet att ta en dubbellektion i salsa på Casa del Son på eftermiddagen till en kostnad av ca 200 kr. En bra investering eftersom det blir många tillfällen till dans. Vi återkommer så att ni kan anmäla er till detta.

Gemensam middag

Gemensam middag på hotellet (ingår). Vi presenterar oss för varandra och går igenom de närmsta dagarnas program.

Söndag 11 februari

Ledig dag – delvis!

Upptäck Havanna på egen hand eller ta bussen ut till Playa del Este för sol och bad.

Gåvor

Vi kommer ha med oss gåvor till våra studiebesök. De lämnas till reseledningen under dagen. Se bilaga!

Konsert

På eftermiddagen åker vi förhoppningsvis till en konsert med den afrokubanska gruppen Mezcla som leds av Pablo Menèndez. Har du tidskriften Kuba så finns en artikel av Pablo i nr 4/22.

Måndag 12 februari

Skolbesök på högstadieskolan Olof Palme

I förorten La Lisa ligger högstadieskolan Olof Palme som invigdes 1987 av Pierre Schori och Sten Andersson. Fidel Castro kom också oanmäld på invigningen. Där brukar vi mötas av uppträdande och vi får sedan tillfälle att besöka klasserna och prata med eleverna.

Konstnärsbesök

Vi fortsätter till byn Jaimanitas där den kände konstnären Fuster har smyckat, inte bara sitt eget hus utan flera småhus i grannskapet med färgglada mosaikbitar. Vi klättrar runt i hans fantastiska hus, kikar in i ateljén och galleriet och pratar med Fuster själv om han är där. Han är inspirerad av både Gaudí och Picasso.

Lunch ingår ej

Besök på ett grannskapsprojekt

Ännu ett spännande besök: Muraleando är ett kulturprojekt, startat av några lokala konstnärer som vill sprida kultur till alla i området, främst barn och gamla. Kvarteren var nedgångna och fulla av sopor i gathörnen. Idag efter mer än 20 år år kan man njuta av muralmålningar, skulpturer på gator och trottoarer och ett kulturhus i en gammal vattentank. Vi tas emot med levande musik och av konstnärerna som är aktiva i projektet och de ställer ut och säljer sina konstverk. Vi serveras en riklig kubansk middag (ingår) och sedan blir det dans till musik av projektets husband!

Tillbaka mot hotellet vid niotiden på kvällen.

https://colibricuba.com/2018/05/15/made-by-the-community-the-remarkable-art-project-known-as-muraleando/

Tisdag 13 februari

Besök på Finca Marta

Finca Marta är ett projekt som drivs av Dr. Rafael Funes väster om Havanna. Funes är agronom och doktor i ekologi. Han leder projektet som ligger 20 km väster om Havanna. De odlar frukt och grönsaker och föder upp boskap. Läs mer om projektet i Tidskriften Kuba 1/23.

Besök på Cuba Solar

Möte med representant för Cubasolar. Eldsjälen Luis Bérriz Perez är expert på hållbar energi och ordförande för Cubasolar, en stiftelse som med forskning och utbildning bidragit till att solkraften är på stark frammarsch.

Lunch ingår ej

Soñarte

Efter lunch åker vi söder ut i Havanna för att besöka ett projekt som heter Soñarte. Projektet arbetar med barn och ungdomar som bor i stadsdelen Cotorro där det inte finns något kulturutbud. Uttryckande konst är ett arbetsredskap.
Ursprungligen riktade de sig till ungdomar på glid eller med särskilda behov. Men projektet har blivit så populärt att traktens alla barn och ungdomar dras till dem.
Projektet har fått stöd genom åren av Jönköpings avdelningen av Svensk Kubanska Föreningen.

Onsdag 14 februari

Vi behöver ditt leende – NDTS

Detta är ett projekt i Havanna som håller på att sprida sig runt i Kuba. Det drivs av Raquel som är en eldsjäl och riktar sig till barn och ungdom med Downs Syndrom och andra funktionsvariationer. De kommer att uppträda för oss.

Alfabetiseringsmuseet

Besök på Alfabetiseringsmuseet. Efter revolutionen var analfabetismen stor i Kuba och därför bestämdes att läskunnigheten skulle lyftas i hela landet. Vi guidas runt av museets chef som var delaktig i alfabetiseringskampanjen.
Ett mycket intressant museum.

Mot Matanzas

Innan våra besök har vi checkat ut från hotellet och styr nu kosan österut till Matanzas. Staden var centrum för ett livaktigt kulturellt liv under 1800-talet
På vägen stannar vi till vid bron Puente Bacunatagua med möjlighet till lite förtäring.
Incheckning på hotell och därefter är kvällen fri.
En rekommendation är att söka sig till promenaden utmed floden.

Torsdag 15 februari

Vi tar en tur i den gamla delen av staden och besöker Teatro Sauto, Apoteksmuseet och ett museum som beskriver slavhandeln och slavarnas villkor.

Lunch i det koloniala hotellet Velasco (ingår).

På em besöker vi ett hem för barn som saknar familj. Sådana hem finns i alla provinser.
Därefter grannskapsprojektet Maravillas de la Vida som ligger i ett social utsatt område och där barn och ungdomar i alla åldrar spelar, dansar och syr kläder av bl.a tyger från paraplyer.

Fredag 16 februari

Cienfuegos

Tidig avfärd mot Cienfuegos. På vägen dit gör vi ett par stopp

Krokodilfarm och Playa Giron

Kuba har en ”egen” krokodilart som är hotad och därför har man samlat en hel del av dem på en farm där vi får en guidad tur på 40 minuter. Skansen har Kuba-krokodiler och har skänkt individer till Kuba.

Därefter åker vi vidare till Playa Giron – i Sverige känt som Grisbukten – där USA 1961 försökte landsätta en grupp som skulle leda en kontrarevolution i Kuba. Det blev som ni säkert alla vet ett totalt fiasko.

Lunch Paladar Giron Especial – ingår ej

Efter lunch åker vi vidare till Hotell Rancho Luna vid Karibiska havet strax utanför Cienfuegos.
På vägen gör vi ett kort stopp för att se på Petrocasas som är ett exempel på nybyggnation i Kuba.
Vistelsen på Rancho Luna är All Inclusive.

Lördag 17 februari

Cienfuegos

Guidad tur i Cienfuegos från La Punta, Palacio de Valle a la plaza, besök hos fotografen Omar där ni kan köpa fina foton om ni vill. Vidare till centrum för en guidad visning av en representant från ICAP.
Därefter tillbaka till hotellet för mat och bad.

Söndag 18 februari

 Hotell-liv

Söndag och ledig dag vid stranden.
Det finns möjlighet att bada med delfiner som många har drömt om. Delfinerna lever i en naturlig vik i mynningen av en flod. Eller så kan man åka in till Cienfuegos för vidare upptäckter.

Måndag 19 februari

Förskolan De små Cementarbetarna

Vi checkar ut tidigt för att besöka “Círculo de los pequeños obreros de cemento”. Många har upplevt detta som en höjdpunkt på resan. Väldigt trevligt och uppskattat.

Trinidad

Efter förskolan bär det av mot Trinidad. Det är gammal kolonial stad som finns med på UNESCOs lista över världsarv. Där får vi en guidad tur i den gamla staden och vi får njuta av den lokala specialdrinken La Cancancharara.

Lunch Restaurant El Colonia – ingår

Topes de Colleante

Vi lämnar Trinidad efter några timmar och ger oss av upp i bergen för övernattning innan tisdagens naturvandring.

Tisdag 20 februari

Naturvandring

Tisdag inleds med en färd ännu längre upp i bergen. Vi åker med gamla ryska lastbilar som tar oss till Parque Guanayara. Sen vidtar en naturvandring på några timmar i makligt tempo. Möjlighet till bad i en naturlig damm. Avslutning med lunch på Casa La Gallega (ingår).

Sancti Spiritus

Efter lunchen åker vi tillbaka med lastbilarna till bussen för vidare transport till Sancti Spiritus. På vägen stannar vi till vid Iznaga där vi kan gå runt och titta på lokalt hantverk, klättra upp för trapporna i de gamla kolonialherrarnas övervakningstorn eller ta en fika i kafét.

Därefter åker vi till Sancti Spiritus.

Onsdag 21 – torsdag 22 februari

Sancti Spiritus

En vacker kolonial stad från 1500-talet. Vi har valt att vara här i stället för Trinidad som blivit lite av en turistfälla. Vi har många programpunkter här under de två dagarna vi är här. Exakt hur detta fördelas över tid är inte riktigt klart än:

Vi hoppas kunna bo mitt i centrum med promenad nedför stadens Boulevard – gågatan med affärer, restauranger och bankomat. Vi gör ett besök hos ett dockmakarprojekt – Las Mariposas. Nästan inget är till salu eftersom dockorna och djuren är gåvor till barnsjukhus och förskolor.

Vidare till Guyabera-museet. Guyabera-skjortan föddes här och det är den traditionella skjorta som främst männen bär. På museet finns många skjortor som burits av Fidel Castro, Hugo Chavez och många fler. Baren brukar vara öppen och vi läskar oss med kaffe, öl eller en Mojito och njuter av utsikten över den gamla unika bron och floden.

Vidare har vi besök på en vårdcentral och hos en familjeläkare.

Två skolor – en kulturskola Ernesto Lecuona, som utbildar inom dans, konst, musik, etc, och idrottsskolan Eide Lino Salabarria Puto som utbildar inom en mängd idrottsgrenar, handboll, basket, boxning, mm.

Efter studiebesökens avslutning på torsdagen åker vi vidare mot Santa Clara.

Fredag 23 februari

Santa Clara – Che´s stad

Vi börjar dagen med ett besök på ett ålderdomshem, där vi får se hur de bor och får tillfälle att prata med de boende.
Därefter ett projekt på universitetet som arbetar med fossilfri betong. José Fernández Martirena har många bostadsidéer med bland annat ekologisk betong och besökr den nystartade fabriken för ekologisk cement.
CIDEM (Centro de Investigación y Desarrollo de Estructuras y Materiales de la Universidad Central Marta Abreu de Las Villas).

Lunch – Hotel Los Canyes – ingår

Vi besöker en tobaksfabrik för att se på det fortfarande hantverksmässiga arbetet i framställandet av de berömda kubanska cigarrerna.

CDR-kommitté

På kvällen blir det besök på en CDR-kommitté. CDR-kommittéerna bildades som ett försvar av revolutionen men har mer och mer blivit ett organ för lokal organisering av de boende i området i många avseenden, även om den ursprungliga funktionen finns kvar.

Lördag 24 februari

Vi börjar dagen med utomhusmuséet vid järnvägen, på den plats där Che och hans rebeller lyckades stoppa det bepansrade tåg som Batista skickade fullt med soldater och vapen söderut för att slå ner upproret.

En bit längre bort finns en mycket speciell staty: Che och barnet, gjord av den baskiske konstnären Castro Solano Marroyo, som föddes samma år som Che befriade Santa Clara 1958. På statyn finns mängder av figurer som skildrar Ches liv.

Vi besöker också det stora Chemonumentet, gravkammaren där han och de andra gerillakämparna som dog i Bolivia har fått sin sista vila. I anslutning finns ett museum som i bild och text skildrar Ches liv.

Playa del Este

Efter de sista besöken i Santa Clara återvänder vi till Havanna och stränderna vid Playa del Este.

Söndag 25 – tisdag 27 februari

Vi tillbringar de sista dygnen på Playas del Este, på ett All Inclusive-hotell, bara några mil från Havanna. Det går en gratisbuss in till stan varje fm.

Tid för sol, bad och för att smälta allt vi upplevt!

På måndag förmiddag – träff med Fidel Vasco Dias, f.d. minister och ambassadör som berättar om tillståndet i landet och framförallt svarar på frågor som väckts under era nästan tre veckor i Kuba.

Därefter egen tid, ledig dag på stranden.

Onsdag 28 februari

Hemfärd

Har du frågor redan nu så kontakta :

Mats Werning

Hagens väg 15
556 26 Jönköping
0706-92 96 00

Sprid gärna detta meddelande vidare!