Rocka bort blockaden
Ur Greenleft 420

 


Hem

Vår förening


Tidskriften Kuba

Bli medlem!

Kampanjer

En ELAK hemsida

Fakta om Kuba

Che Guevara

Resor och kurser

Kuba-länkar

Kontakta oss

  

Sedan 1995 har engelska Kuba-vänner visat sin solidaritet genom "Rock Around the Blockade" (RATB) som startades 1995 .”Vi kontaktade ungkommunisterna (UJC) och förklarade att vi ville starta en kampanj för att ge materiell hjälp”, säger Helen Yaffe till Green Left Weekly. ”Vi väntade oss förfrågningar om mat och mediciner. Istället ville de att vi skulle köpa musikanläggningar. Kuba lägger stora resurser på hälsa och utbildning. Vad de inte hade råd med var fritidsanläggningar. Det var en paradox, för vid den tiden gick ett brittiskt lagförslag igenom, the Criminal Justice Act, som förbjöd ungdomar att lyssna till musik på gatorna och gav polisen rätt att stoppa fler än tio ungdomar från att samlas utan tillstånd. Lagen kriminaliserade musik som hade mer än 180 takter i minuten. Den är ett slående exempel på kontrasten mellan förhållningssätt till ungdomar i England jämfört med Kuba.” RATB har försett UJC med fyra ljudanläggningar, det senaste ett mobilt disco till Guantanamo-länet. Ett annat disco gick till UJC i Trinidad. Det fanns redan två diskotek i staden men med dyra inträden för turister. Diskot som UJC fått av RATB kostar ett par pesos i inträde. Mer än hälften av befolkningen i länet är under 30 år. RATB har också skänkt datorer, medicinska scannrar och mediciner, leksaker och pedagogiskt material. Flera turnéer med solidaritetsutställningar för Kuba har arrangerats av RATB där målgruppen varit engelska ungdomar. Nästa turné till våren heter ”Cuban speakers around Britain”.
   RATB deltar också i en bojkottkampanj mot Bacardi. Deras reklamkampanj för ”kubansk” rom romantiserar den smutsiga spel- och prostitution industrin som karaktäriserade Kuba före revolutionen, då Bacardi-familjen skapade sin förmögenhet genom att utnyttja de fattiga sockerrörsarbetarna. Bacardi är världens största romproducenten och fortsätter att utnyttja dåligt betalda arbetare i Tredje Världen. De ger bidrag till terroristiska anti-kubanska exilgrupper i Miami och var inblandade i tillkomsten av Helms-Burton lagen som egentligen borde kallas för ”Helms-Bacardi-lagen” (se ”Kuba” 4/2000).
   Barer uppmuntras att ha Havana Club i lager (den tillverkas på Kuba i samarbete med Pernod) istället. Nyligen skrev Englands Nationella Studentförening ett treårigt avtal med Bacardi, vilket hindrar försäljning av Havana Club på kårlokalerna som blir delaktiga i blockaden mot Kuba.
   RATB för en kampanj mot detta. Yaffe berättade för Green Left Weekly att de har man fått stöd från studenter som är trötta på att studentföreningen sätter vinst framför etik och studenternas övertygelse. Till hösten ska kampanjen mot studentföreningen och Bacardi trappas upp.
Övers. Sture Arrhed

Manic Street Preachers på Karl Marx-teatern
Med Fidel Castro i publiken genomförde Manic Street Preachers sin länge omskrivna konsert i Havanna den 17 februari för att lansera sin nya CD, känn din fiende. På presskonferensen var bandmedlemmarna mycket tydliga i sin sympati för Kuba, högaktning för landets kultur, inte minst musiken, och den starka känslan för oberoende. Inte bara själva konserten var ett uttryck för solidaritet med Kuba. Där finns också låten ”Baby Elian” som inte bara handlar om en kidnappad pojke utan är en liknelse, en bild för att avslöja USAs kontroll över media.

   




Världen har mycket att lära sig av Kuba

Kuba är ett land i ständig förnyelse, som uppfinner sig självt hela tiden och det är en nation som inte bara går sin egen väg utan som svär i den västliga kyrkan, sade den nigerianske författaren och Nobelpristagaren Wole Soyinka under sitt besök på Kuba. Han höll talet vid öppningen av Casa de las Americas årliga stora litteraturpristävling i slutet av januari. Efter att ha mottagit en titel som hedersdoktor vid Havannauniversitetet anslöt sig Soyinka till juryn som skulle bedöma bidragen i litteraturtävlingen. i kategorierna: roman, pjäs, poesi, novell och essä. Den nigeriske författaren Wole Soyinka träffade sedan Fidel Castro, kvällen innan han skulle återvända till Afrika. Soyinka uttryckte sin tillfredsställelse med Fidel Castros goda kännedom om förhållandena i Nigeria och sa att mötet varit vänligt och informell, och att Castros kärlek till Afrika var äkta och informerad.
   - Det finns de som betraktar Kuba som ett land förhäxat av sin egen ideologi, och de mäktiga i världen ser landet som en hot mot deras livsstil, värderingar och globala ambitioner. Men världen har mycket att lära sig av Kuba. Wole Soyinka följdes till flygplatsen av två författarkollegor: kulturminister Abel Prieto och direktören för Casa de las Americas Roberto Fernandez Retamar.

Innehåll

Grisbukten 40 år senare


Gay på Kuba

Varken oberoende, bibliotekarier eller rörelse


Rocka bort blockaden

Ras och Revolution

Havanna, Rummet och Själen

Havannabilder

FN:s Kommission för Mänskliga Rättigheter


Latinamerikanska röster
Tjecker i Miami

Hårdare tag mot Kuba

Panama svävar på målet

Notiser

CentroChe

Svensk-Kubanska årsmöte

Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: May 06, 2001