HAVANNA
Rummet och Själen
 


Hem

Vår förening


Tidskriften Kuba

Bli medlem!

Kampanjer

En ELAK hemsida

Fakta om Kuba

Che Guevara

Resor och kurser

Kuba-länkar

Kontakta oss

  

Solen sken inte ens när jag landade. Men det var inte sol, salsa, rom, cigarrer - eller kärlek - jag letade efter, det var nyfikenheten på människorna och miljöerna som förde mig till Havanna, Kuba, det övriga var bonus.
   Mitt Havanna utspelar sig med början i mars 1996, då det Kubanska Brödraskapets privatplan från Miami skjuts ner av ryskbyggda Migplan i havet utanför Havanna. Helms-Burton-lagen röstas igenom i USA:s kongress, Fidel möter Vatikanens sändebud inför påvebesöket 1998. Dollarn är fri och innan seklet är till ända har antalet turister passerat tvåmiljonersträcket.
   Det var formerna, färgerna, arkitekturen och det sköna förfallet jag sökte. Jag öppnade dörrar och fann en stad där tiden stannat, fylld av arkitektoniska monument och stilar; kolonial, morisk, jugend, art déco, till och med den ryska betongbrutalismen finns representerad.
   Men vad som framför allt slår besökaren är den speciella ”Havannaeklekticismen” i vilken den totala stilblandningen närmast verkar påbjuden. Detta kännetecknar också det mesta på Kuba; religionen, musiken, människorna. Allt och alla är en kraftfull blandning, en mix, en salsa, där inget är omöjligt och allt tillåtet.
   Förfallet, slitet och skitigt, men under ytan så storslaget och vackert. ”Falta pintura”, ”Det fattas färg”, säger kubanen.
   Habana Vieja, Gamla Havanna, finns sedan 1982 på UNESCO:s världsarvslista. Under ledning av Eusebio Leal Spengler, Havannas allsmäktige stadsantikvarie, restaureras nu de gamla kvarteren mycket långsamt men pietetsfullt , så vitt som möjligt till sitt ursprungliga skick.
   Min ambition var att dokumentera miljöerna, från de allra enklaste till de mest exklusiva. Inte åstadkomma ett arkitektoniskt eller kulturhistoriskt heltäckande dokument, snarare att i mina bilder försöka levandegöra och visa på den potential och arkitektoniska rikedom som Havanna besitter.

   


Fotografier av Anders Rising
Texter av Antonio José Ponte, Eva Björklund, Anders Rising


   Det andas 50-tal. Det är Fidel, Che, Hemingway, Studebaker, Edsel och Mercury. Det är glädje, sorg, vemod, längtan och förväntan. Alla dessa myter som samlats, bevarats och hyllats, och som man inte undkommer, de är så tydliga och påträngande. Men i allt detta framträder de som är stadens verkliga själ; Los habaneros, havannaborna, de som för alltid kommer att leva med mig - stolta, vältaliga, nyfikna, generösa och utrustade med mycken humor och blott en enda lyx, som vi i väst saknar; tid.
Anders Rising. Stockholm mars 2001


Innehåll

Grisbukten 40 år senare


Gay på Kuba

Varken oberoende, bibliotekarier eller rörelse


Rocka bort blockaden

Ras och Revolution

Havanna, Rummet och Själen

Havannabilder

FN:s Kommission för Mänskliga Rättigheter


Latinamerikanska röster
Tjecker i Miami

Hårdare tag mot Kuba

Panama svävar på målet

Notiser

CentroChe

Svensk-Kubanska årsmöte


Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: May 06, 2001