Avsatt utrikesminister erkänner misstag
Eva Björklund

  

För drygt tre år sedan avsattes utrikesministern Roberto Robaina, ganska plötsligt. Den officiella motiveringen var att utrikespolitiken behövde en mer djupgående, noggrann, systematisk ledning. Robaina behöll dock sin plats i parlamentet och i kommunistpartiets politbyrå. Det uppgavs att han skulle fortbilda sig akademiskt på försvarshögskolan, och för något år sedan fick han jobb som ledare för ett restaureringsföretag med säte i El Morro.
När Robaina tillsattes som utrikesminister 1993 var han 37 år och den yngste någonsin på den posten. Han kom direkt från ordförandeposten i ungkommunistförbundet som han innehaft sedan 1986. Hans efterträdare, Felipe Perez Roque var dock ännu yngre, 34 år, när han tillträdde.
Robaina väckte uppmärksamhet och imponerade genom sitt sätt att förnya och stärka ungkommunistförbundets arbete, särskilt i den svåra kris som drabbade Kuba i början av 90-talet, där ungkommunisterna utmärkte sig genom sin kampanda och sitt öppna arbetssätt. Som den yngste ministern, med ledig klädsel, cyklade han till jobbet och tillförde en frisk fläkt till utrikesministeriet.
Han ledde också utrikespolitiken mycket framgångsrikt under de svåra år som Kuba utsattes för dubbel blockad, och fick kämpa hårt och med stor intelligens mot USAs allt intensivare försök att dra in EU och Latinamerika i isoleringspolitiken mot Kuba. Därför kom beskedet om hans avsättning som en överraskning för många. Förutom den officiella förklaringen, förekom många rykten om att den egentliga orsaken skulle ha varit oförsiktighet och alltför stor förtrolighet i kontakter med utländska politiker och företagare. En intern partiutredning tillsattes, men det förekom inga offentliga anklagelser då.
Nu efter tre år har Robaina avsatts från politbyrån och centralkommittén. I en intervju med CNN har han förklarat att han begick
”mycket allvarliga politiska och framför allt etiska misstag”. ”Jag erkänner att jag inte var tillräckligt öppen mot mina kamrater, som har all anledning i världen att känna sig förråda av mig”, sade Robaina.




   

”Jag har inte arresterats, och inte anklagats för någon brottsligt inför någon domstol. Det var misstag jag begick, och jag tar ansvar för dem. Nu vill jag genom mitt arbete försöka återupprätta förtroende för mig”.
Konkret handlar Robainas misstag om alltför förtroligt förhållande till Spaniens dåvarande utrikesminister Abel Matutes, som dels drev konfrontationspolitik mot Kuba, dels i olika sammanhang förde fram Robaina som sin kandidat till kubanska presidentposten. Robaina ska ha givit honom goda råd om hur han borde ”hantera” Fidel Castro, vilket ju knappast ingår i en utrikesministers jobb. Robaina sägs också ha utnyttjat sitt politiska inflytande för att öppna dörrar för utländska företagare. Misstagen handlar också om att ha tagit emot penninggåvor till upprustningen av utrikesministeriet i Havanna och kubanska ambassaden i Mexiko, från den f d guvernören för mexikanska delstaten Quintana Roo. Denne f d guvernör, Mario Villanueva Madrid, är nu häktad i Mexiko för samröre med en knarkkartell.
”Jag borde inte ha gjort detta”, sade Robaina i CNN-intervjun, men preciserade att det inte finns något samband mellan honom själv och Juarez-kartellen. På frågan varför det har tagit så lång tid för utredningen att komma fram till sina slutsatser svarade Robaina: ”Jag tycker det är rimligt, för det är komplicerade frågor som behöver djupgående och seriösa analyser, och det tar tid”.
Senast en så högt uppsatt kubansk ledare avsattes för ”allvarliga personliga misstag” var 1992. Det gällde då Carlos Aldana som kritiserades för att ha utnyttjat sin ställning för personliga ekonomiska fördelar. Roberto Robaina var då ordförande i ungkommunistförbundet och riksdagsledamot och sade att avsättningen ”var i linje med en viktig revolutionär politik – att ingen får sko sig på folkets bekostnad”.


Innehåll

Massmedia om Kuba
Inte ett gott ord

Hip-hop på Kuba
Rytm, rim och politik

Kubansk politisk fånge i USA
Livet i fängelset

Stora skillnader i Latinamerika

"Vårt dagliga bröd"

Utbildningsrevolution

Bacardi betalade CIA för att mörda Castro

Avsatt utrikesminister erkänner misstag

Upprusta Gamla Havanna
En resa i tiden

Avhandling på Psykologiska fakulteten
Homosexuella sambopar

Valrörelse 2002
Nomineringsmöte i kvarteret

Fackföreningsfolk från Kuba, USA, Kanada

En tredjedel av världens nickel

Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: November 30, 2002