65:e Nordiska Brigaden på Kuba!

65:e Nordiska Brigaden
Nordiska Brigaden 2023 på ICAP. Foto: Dunia Alvarez Palacios

Solidaritetsaktivister från Europa besöker Kuba

Mer än 45 medlemmar av den 65:e Nordiska Brigaden för frivilligt arbete och solidaritet med Kuba kommer att tillbringa slutet av 2023 och början av 2024 på ön, vilket sammanfaller med firandet av den kubanska revolutionens 65-årsdag, enligt Noemí Rabaza Fernández, förste vice ordförande för det kubanska institutet för vänskap med folken (ICAP).

Aktivisterna, som kommer från Danmark, Sverige, Island, Irland, Storbritannien, Tyskland, Italien, Österrike och Grekland, kommer att utbyta erfarenheter med befolkningen genom besök på produktiva, sociala och kulturella centra, och delta i konferenser om aktuella frågor i landet. De kommer också att genomföra produktiva aktiviteter på det internationella lägret Julio Antonio Mella i Caimito, Artemisa.

”De kommer att genomleva en utmanande och komplex tid”, försäkrade Noemí Rabaza dem vid ICAPs högkvarter, efter att en krans lagts ner vid bysten av Kubas nationalhjälte José Martí. Hon tackade dem för deras stöd till det sociala projekt som Kuba håller på att bygga upp, angripet av USA med folkmordsblockaden.

Hon berättade om det senaste utslaget från en internationell domstol i Bryssel och påpekade att trots majoritetsrösten i FNs generalförsamling mot den ekonomiska belägringen, så står Washington fast och ”folket får fortsätta kampen med alla medel mot dessa orättvisa sanktioner”.

En av brigadörerna, den unge Rikke Ædelsten från Danmark, prisade hur det kubanska folket står emot detta grymma straff och agerar i solidaritet med resten av världen genom att skicka medicinska brigader för att rädda liv och kämpa för folkets rättfärdiga sak.

Hon lovade att sprida sanningen om Kuba och att delta i de solidaritetsaktioner som främjas i hennes hemland. Hon uppmanade sedan de andra brigadörerna att följa hennes exempel och stödja och försvara den kubanska revolutionen.

65:e Nordiska Brigaden
Eva Björklund nedlägger krans vid bysten av José Martí. Foto: Dunia Alvarez Palacios

Den svenska arkitekten Eva Björklund sade till Granma att hon alltid har berörts av det kubanska folkets frigörelsekamp. ”För mig är det ett exempel att förmedla, eftersom det handlar om att skapa och bygga ett mänskligt samhälle med deltagande av alla och att hjälpa andra länder”, sade hon och bekräftade att det är så hon föreställer sig framtidens samhälle.

Nuria Barbosa León, Granma 231218 / cv

Activistas solidarios de Europa visitan Cuba