Nobelpristagaren: Wole Soyinka: ”Kuba är också mitt hem”

Den nigerianske Nobelpristagaren Wole Soyinka i Kuba

Nobelpristagaren: Wole Soyinka: ”Kuba är också mitt hem”

Wole Soyinka, nigeriansk författare och Nobelpristagare i litteratur, är på ett av sina besök i Kuba. Han mottog idag på Casa de las Americas Haydee Santamaria-medaljen, utdelad av Miguel Diaz-Canel, republikens president på förslag av kulturministern.

Jorge Fornet, chef för centret för litterär forskning vid Casa de las Americas, sade i sitt berömmande tal, att tilldelningen av Soyinkas medalj som bär denna extraordinära kvinnas namn [Haydee Santamaria] är en handling av rättvisa som hedrar oss.

Efter ceremonin höll Diaz-Canel ett möte med Soyinka, där han tackade honom besöket i ett så komplicerat ögonblick för Kuba. ”Det är besöket av en bror som alltid har kämpat för de mest rättvisa sakerna”, konstaterade presidenten.

Haydee Santamaria-medaljen tilldelas nationella och utländska medborgare och grupper som under årens lopp har delat Casas huvudmål: berikandet, försvaret och integrationen av de genuina kulturerna i vår region och hela Södern. Detta evenemang firar också Wole Soyinkas 90-årsdag och 60-årsdagen av hans första besök på Kuba, dit han har återvänt vid flera tillfällen.

Nobelpristagaren i litteratur, som under hyllningen sa att ”Kuba är också mitt hem”, hänvisade under mötet till de starka band som förenar ön och Afrika.

ACN 240824 (ZT)

Cuban president awards important distinction to prominent African writer