Banbrytande kubanskt cancerpreparat registrerat i mer än 20 länder

Banbrytande kubanskt cancerpreparat registrerat i mer än 20 länder

Läkemedlet Nimotuzumab (Cimaher®), en av Kubas ledande bioteknikprodukter, har registrerats i mer än 20 länder. Nimotuzumab hämmar den okontrollerade spridningen av maligna celler och uppkomsten av metastaser.

I februari i år fick substansen nya medicinska godkännanden i Kina för användning vid cancer i bukspottkörteln, huvudet och halsen. Samtidigt har Japan, Sydkorea, Indonesien, Kanada, Indien, Brasilien och Tyskland använt antikroppen på olika platser under klinisk forskning.

Utvecklingen, som drivs av öns Centro de Inmunología Molecular, CIM, inleddes 2002 när det registrerats på Kubas motsvarighet till Läkemedelsverket.

Det ursprungliga godkännandet gällde behandling av avancerade tumörer i huvud och hals hos vuxna, tack vare dess förmåga att blockera epidermal tillväxtfaktor.

I ett tal till den nationella dagstidningen Granma förklarade Tania Crombet, medicinsk forskare, att Nimotuzumab hämmar den okontrollerade spridningen av maligna celler och uppkomsten av metastaser.

I många fall använder forskarna läkemedlet i kombination med strålning och kemoterapi.

I dag tillåter det kubanska hälsoregistret att det används vid hjärntumörer, matstrupscancer, adenokarcinom och icke-småcellig lungcancer, med uppmuntrande resultat.

Under covid-19-pandemin visade forskning att användningen av läkemedlet förbättrade andningsfunktionen och ledde till radiologisk förbättring eller stabilisering av multifokal interstitiell pneumoni hos 80 procent av patienterna.

Finns även registrerat i Sverige:  https://www.lakemedelsverket.se/sv/sok-lakemedelsfakta/substans/c376251icwukrmsr/nimotuzumab 

Se även Wikipedia.  https://en.wikipedia.org/wiki/Nimotuzumab

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!