Kuba och Burkina Faso – en dröm om internationalism

Kuba och Burkina Faso – en dröm om internationalism

År 1983 inleddes en revolutionär process under ledning av Thomas Sankara i Övre Volta, en tidigare fransk koloni i Västafrika.

Landet döptes om till Burkina Faso (”hela folkets hemland”) och inom loppet av fyra år gjordes enorma sociala framsteg. Till exempel självförsörjning av livsmedel, en drastisk minskning av analfabetismen och ett språng framåt i kvinnornas frigörelse.

Sankara, känd som den afrikanske Che, slöt ett exemplariskt avtal om syd-syd-samarbete med Fidel Castro. Och 600 studenter från Burkina Faso reste till Kuba för att utbilda sig.

Thomas Sankara och Fidel Castro. Foto: Liberation School.

Men drömmen var kortlivad. Medan de studerade på Ungdomens ö mördades president Thomas Sankara i en statskupp och Burkina Faso återgick till ett neokolonialt beroende och Internationella valutafondens förmyndarskap.

Nu, tre decennier senare, har en av dessa studenter, Babou, för första gången återvänt till Kuba för att besöka sin gamla skola och göra en film.

Den dokumentärfilm som är under produktion kommer att heta ESBEC 37 och kommer att berätta om sådant som medierna och nätverken begraver i dag, i sin värld av individualistiska värderingar: utbildning i revolutionstider, internationalism och kampen mot nykoloniala kedjor.

Idag, när kubansk solidaritet med andra länder smutskastas genom en brutal kampanj av mediemanipulation, är det mer nödvändigt än någonsin att stödja projekt som detta, för vilket det finns en crowdfunding-kampanj.

Är du redo för det?

Cubainformacion 240925 (ZT)

Cuba-Burkina Faso: el sueño internacionalista se hace película

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!