|
På brickan ris och svarta bönor.
Till detta en portion yuca och en bit fläsk, en makrillfilé
eller ett kycklinglår. Maten är väl kryddad och
smakar gott
Detta
är landet där man gör dygd av nödvändigheten.
Här beskriver man sitt armod och alla samhällets brister
med ett leende, eller till och med ett hjärtligt skratt. I
kantinen där jag äter med studenterna och de andra lärarna
väsnas det och slamras så att det nästan inte går
att föra en normal konversation. Vårt lunchsamtal har
handlat om maten på Kuba, en efterdyning av den gruppdiskussion
vi haft hela förmiddagen om matens betydelse för hälsan
och risken att få cancer. Medelkubanen har ungefär samma
risk att få cancer som svensken, men för de olika cancerformerna
är skillnaderna stora. Här är cancerformer som beror
på rökning vanligare än i Sverige, t.ex. lunga,
struphuvud och munhåla, medan bröstcancer är mycket
vanligare i Sverige. Vi har en kraftig ökning av testikelcancer,
som är nästan obefintlig i Kuba, och cancer i tjocktarmen
är mycket ovanligare i Kuba än i Sverige osv. Orsakerna
till dessa skillnader har vi mycket liten kunskap om - men många
forskare tror att maten vi äter och andra levnadsvanor spelar
en avgörande roll. Alltså är det av intresse att
få veta vad kubanerna äter.
Denna enkla fråga utlöser en storm av känslor och
skämtsamma diskussioner. "Menar du vad vi verkligen äter
- eller vad vi skulle vilja ät?" - undrar man, och så
skrattar man igen. Några säger stekt kyckling, med ris
och svarta bönor och äggröra (revoltillo), andra
säger biffstek med friterad potatis och grönsaker, åter
andra säger färsk "pargo" en stor fisk, helstekt
i ugn på bädd av sötpotatis och med ris och svarta
bönor. Men allt detta är bara drömmar - de flesta
kubaner vet ej vad de kommer att äta på kvällen
- det är lätt för dem att svara på vad de skulle
vilja äta - svårare är det för dem att tala
om vad de verkligen äter. Men i kantinen finner jag svaret.
Vi serveras en riklig måltid av ris med antingen svarta bönor
eller kikärtor - tillagat närmast som soppa. Till detta
serveras oftast en portion yuca och en bit fläsk, eller ett
par sardiner, eller en makrillfilé, eller mera sällsynt,
ett kycklinglår. Maten är väl kryddad och smakar
gott - idag liksom de tre fyra dagar tidigare som jag fått
endera varianten på denna meny - men säkert har man tröttnat
efter veckor, månader med samma diet. Det händer ju även
hemma att vi tröttnar på vår lunchrestaurang. Denna
typ av mat dominerar nog också middag och kvällsmåltiderna
på Kuba. Kött och färsk fisk är dyrt, och tillgången
är begränsad.
Några av lärarna som besöker kantinen har med sig
bananer, apelsiner eller en avokado av den kubanska sorten, som
är stor som en aubergine och mycket god och mäktig. Tillgången
på frukt är god och säsongbetonad - bladgrönsaker
saknas helt. I slutet av september, är det avokado och apelsiner
som dominerar, bananer av olika slag finns året runt, och
grönsaker, tomater och gurka, kommer senare.
Den "särskilda perioden" som inleddes för tio
år sedan, och som först nu sägs vara avslutad, orsakades
av Sovjetunionens kollaps 1991, och därmed uppsägningen
av alla handelskontrakt. Det blev omedelbart ekonomisk kris, och
det uppstod akut brist på bl.a. livsmedel och energiråvaror.
Matvaror hårdransonerades. Barn, gravida och gamla gynnades
jämfört med fr.a. medelålders män. Medelkubanen
förlorade 5 kg under åren 1992-93. Livsmedelsbristen
framkallade också en tragisk och unik sjukdomsepidemi.
I början av 1992 rapporterades ett 30-fall av en ny sjukdom
i Pinar del Rio-provinsen i västra Kuba. Alla patienterna hade
förlorat synen på båda ögonen till följd
av skada på synnerven. Många blev blinda för resten
av livet. Mot slutet av året hade 1000 fall rapporterats.
I april 1993 var antalet patienter nära 50000. Sjukdomen fick
namnet "kubansk epidemisk opticusneurit". Fyra femtedelar
av patienterna var medelålders män som förlorat
mer än 8 kg kroppsvikt under 12 månader före insjuknandet.
Man fann att orsaken var brist på A och B-vitaminer och folsyra
i förening med rökning. En annan bidragande orsak var
alkohol. För konsumenterna var spriten inte bara en berusningsdryck,
utan också ett energitillskott.
De kubanska myndigheterna vidtog snabbt effektiva men kostsamma
åtgärder i form av vitaminterapi. Epidemin och dess bekämpande
var en hård ekonomisk belastning i det krisläge landet
befann sig i. Och enligt internationell expertis skulle epidemier
av detta slag återkomma om inte de bakomliggande orsakerna
eliminerades. Alltså, tillfälliga tillskott av vitaminer
och näringsämnen var inte ett tillfredsställande
svar på den kubanska epidemin. Det måste till mera långsiktiga
åtgärder - mera livsmedel!
|
|
|
|
Krispolitiken
har varit framgångsrik. 1995 hade närings- och livsmedelstillgången
i stort sett återställts för större delen av
befolkningen. I dag förefaller det finnas gott om griskött,
ägg, frukt, rotfrukter och grönsaker på min lokala
"mercado". Men det är förhållandevis dyrt,
och många har inte råd att spendera särskilt många
pesos i veckan här. Det är i "bodegan" man får
sin ranson av stapelvaror, ris, socker, bönor, yuca, kaffe,
och det extra som "mercadon" erbjuder har de flesta inte
råd till särskilt ofta. Men på de flesta arbetsplatser,
liksom i skolor och på universiteten serveras alltid en lunchmåltid
som antingen är gratis eller kostar högst en pesos. Man
säger att maten här på IFAL är bättre
än på de flesta andra håll. Fattas bara annat -
man undervisar ju i livsmedels- och nutritionsvetenskap. Vi lämnar
kantinen, mätta och belåtna.
Lägre, men fortsatt tillväxt
Den ekonomiska tillväxten på Kuba under 2001 blev 3 procent.
Att tillväxten blivit lägre än planerat beror på
två saker. Dels är det nedgången i turismen som
även drabbat Kuba efter 11 september, även om nedgången
varit lägre än på andra håll. Dels är
det orkankatastrofen i november som beräknas ha förorsakat
materiella skador motsvarande 10 % av BNP, och bland annat drabbat
viktiga exportgrödor som socker, citrusfrukter och tobak, men
även produkter för den inhemska livsmedelsförsörjningen
(se sid ??).
Dessa frågor redovisades och diskuterades under Nationalförsamlingens
decembermöte där ekonomiminister José Luis Rodriguez
lade fram siffrorna för 2001 och planerna för 2002. Bland
de uppmuntrande siffrorna för 2001 kan nämnas att oljeutvinningen
ökade drygt 7 % till 1,9 miljoner ton och 0,5 miljoner kubikmeter
gas, så att över 50 % av elektriciteten kan genereras
ur inhemska källor, vilket besparar landet 90 miljoner dollar.
Effektiviteten har också ökat så att det går
åt 27 % mindre olja för samma elmängd.
Ordföranden i parlamentets ekonomiutskott, Osvaldo Martínez,
underströk att viktigare än tillväxttakten som planeras
bli 3 % även 2002 är att klara av att upprätthålla
folkets levnadsstandard, matransonerna, tillgången till läkemedel
och vård, utbildning , sysselsättning, och återuppbyggnad
efter orkanen Michelle. Som ett positivt tecken nämnde Martínes
att turistindustrin i allt högre grad grundas på inhemska
varor, till 65 % år 2001. Och att 55 % av de varor som säljs
i dollarbutikerna också är inhemskt tillverkade.
Finansministern Manuel Millares presenterade de föreslagna
siffrorna för utbildning, hälsa, kultur, socialtjänst
som innebär att 65 % av statsbudgeten skulle gå till
dessa ändamål, 10 % mer än 2002. Budgetunderskottet
beräknas ändå hålla sig under 2,5 % av BNP.
Första fartyget på 40 år
Ett fartyg kom lastat med 500 ton fryst kyckling och 24.000 ton
majs till Havannas hamn den 16 december, från USA! Men blockaden
är inte över, detta är ett undantag. Det har språkrör
för USAs regering inte tröttnat på att upprepa för
att lugna den exilkubanska högermaffian, som in i det sista
gjorde allt för att stoppa denna engångsaffär.
Det var med anledning av det katastrofala försörjningsläget
som orsakades av orkanen Michelle som Kubas regering gjorde en särskild
framställan till USA regering att tillåta Kuba att mot
kontant betalning köpa livsmedel, och kubanska fartyg att hämta
dem i USA. Båda sakerna är förbjudna enligt USAs
lag om handel med fienden. Och USA nekade och hänvisade i stället
till sitt erbjudande om humanitär hjälp, dock på
villkor att egna agenter själva får kanalisera hjälpen
så att "regimen" inte få del av den. Kuba
tackade artigt men höll fast vid att vilja köpa, och efter
starka påtryckningar från näringslivet gick USA
med på att USA-företag skulle få sälja livs-
och läkemedel till kubanska staten som en engångsföreteelse.
Dock inte att frakten skedde på kubanska fartyg, men andra
fartyg skulle få undantag från den sex månaders
bannlysning från USA-hamnar som drabbar fartyg som angör
kubansk hamn.
Kubanska Alimport förhandlade med några stora jordbruksföretag
som Cargills, Archer Daniels m fl om inköp av livsmedel till
ett värde av 35 miljoner dollar, ca 4 % av vad Kuba normalt
använder för livsmedelsimport per år. Priserna på
vetemjöl, mjölkpulver och läkemedel var för
höga, så det blev huvudsakligen kyckling, majs, soja.
De första lasterna värda 3 miljoner dollar kom på
fartyg under liberiansk och mexikansk flagg. Enligt "US - Cuba
Trade and Economic Council" i New York, hade företagen
kommit överens om att spannmåls-leveranserna skulle fördelas
mellan sex delstater så att alla skulle få vara med
på detta första historiska undantag från den mer
40-åriga blockaden.
|