Cienfuegos och Jönköping
Student- och lärarutbyte
Zoltan Tiroler

  

När som Sverige är som vackrast i juni månad har arbetet för ett student- och lärarutbyte mellan högskolorna i Jönköping och universitetet i Cienfuegos (UCf) tagit rejäl fart.
Redan för drygt ett år sedan tog Svensk-Kubanska föreningen kontakt internationaliseringsansvarige på Högskolan för Lärande och Kommunikation, HLK, i Jönköping. Skolan visade omgående intresse av att bredda sina kontakter till andra än engelsktalande länder.
Ett intresse förelåg från kubansk sida sedan tidigare. I detta skede fungerade Svensk-Kubanska som kontakt och förmedlade mail, översatte och höll kontakten med bägge parter. Ibland hakade kommunikationen upp sig och då kunde föreningen hjälpa till genom att ringa och maila. Ett avsiktsbrev om utveckling av samarbetre och utbyte, letter of intent, skrevs under av bägge parter.
HLK tog efterhand över alltmer av den nödvändiga kommunikation som krävs. Man gick också in med en ansökan till Linnéus - Palmestiftelsen som är en SIDA-finansierad stiftelse med uppgift att stimulera utbildningsutbyte mellan Sverige och utvecklingsländerna. Så småningom beviljade stiftelsen ett anslag för att täcka projektförberedelserna. Detta ledde till att Jörgen Svedbom från HLK besökte universitetet i Cienfuegos tidigt i våras. När dessa rader skrivs är Julio César Quintero, internationali-seringsansvarig på UCf, på ett tvåveckors svarsbesök. HLK har lagt upp ett ambitiöst besöksprogram med sammanträffanden med intresserade på högskolan. Vidare har Internationella Handelshögskolan, IHH, visat stort intresse för ett liknande utbyte. IHH kan finansiera sina studenters vistelse på Kuba. Det man nu börjat diskutera är hur ett ömsesidigt utbyte kan arrangeras. Inte nog med detta, nu visar också Hälsohögskolan nyfikenhet för ett samarbete.



   

Projektet med HLK går nu vidare med att en projektansökan för lärar- och studentutbyte skickas till Palme-Linnéus stiftelsen för att denna ska bidra till kostnaderna. Medel kan beviljas för maximalt fem år, tre lärare och fem studenter per år. Studenterna kan vara en till två terminer på Kuba och läsa kurser som räknas in i deras ordinarie utbildning. För lärarna gäller kortare perioder.
Man kan konstatera att ett utbyte ligger helt rätt i tiden. För svenska högskolor är internationalisering ett högprioriterat område. Många högskolor verkar också vilja bredda utbytet till andra än de anglosaxiska länderna och intresserar sig för tredje världen. Här är Kuba ett attraktivt alternativ där såväl den höga utbildningsnivån, den personliga säkerheten, intresse för utbyte och vana vid detta är mycket goda argument för just Kuba. För Kuba är utbyte viktigt för att bryta USAs försök att isolera och demonisera Kuba. För Svensk-Kubanska ger det möjlighet att få nya kontaktytor och sprida kunskap om Kuba i högskolevärlden. På sikt arbetar vi i Jönköping för ett vänortsförhållande med Cienfuegos och försöker skapa så många kontaktytor som möjligt. Här ingår också dagis i bägge länderna. Vi har insett att möjligheterna är stora och vill gärna uppmana andra lokalavdelningar att försöka få till ett liknande utbyte.
Onsdagen 19 juni ordnade föreningen ett öppet möte där Julio César Quintero berättade om Kubas ekonomiska utveckling i skuggan av USAs blockad, och sedan blev det en diskussion med Julio César Quintero och Jörgen Svedbom, HLK om lärar- och studentutbyte

Innehåll

9 miljoner kubaner mot USAs hot

Kunskap, ansvar och utveckling

Kurs i toxikologisk riskbedömning

Läkarstudenter från USA

Kvinna i Kuba

Akuta problem och långsiktiga lösningar

Ledande inom ekologiskt jordbruk

Fåglarnas vänner skyddar våtmarker

Carter i demokratidiskussion

På USAs Villkor

Angola - Sanningen kryper fram

Student- och lärarutbyte

Korta Notiser


Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: August 25, 2002