Läkarstudenter från USA

Vanessa Bauza i South Florida Sun Sentinel
Referat Sture Arrhed

  

De kom till Kuba för mer än ett år sedan, 8 studenter från USA, vars fana hissades tillsammans med 23 andra vid Havannas Latinamerikanska Läkarhögskola.
De blev pionjärer i ett kontroversiellt program, när de var de första att tacka ja till Fidel Castros erbjudande om stipendium för studenter från fattiga familjer.
Men det känslosamma mottagandet förbleknade snart av världsliga saker, svåra att anpassa sig till. Ris och bönor serverades nästan varje dag. Det fanns inga toalettsitsar i badrummen. De måste åka buss 45 minuter in till city varje gång de ville kolla e-posten.
Anti-Castro kritiker förutspådde att USA- studenterna inte skulle fullfölja de 6 årens studier och avskrev alltihop som propaganda.
Idag är Nadege Loiseau från Lauderhill en av två kvarvarande från USA-gruppen som kom i april 2001. Kritikernas skepsis sporrade henne bara att fullfölja programmet. ”Dom sa att vi inte skulle klara det, men jag är fortfarande kvar.”
När hon kommer efter i sin psykologiklass, slåss med trassliga telefonlinjer när hon ringer sina föräldrar i Lauderhill eller längtar efter en stek, tänker hon på sin treårige son Aaron David och kör vidare.
”Det har aldrig fallit mig in att sluta,” säger hon. ”Min son får mig att fortsätta. När han är klar att börja på universitet så vill jag kunna göra det möjligt för honom.”
Loiseau hade ingen uppväxt i överflöd tillsammans med sju syskon i en familj som invandrat från Haiti. Drömmen om att bli läkare kom i andra hand efter att hanka sig fram med socialbidrag och sköta om sin son. Hon gick på högskolan i Broward, men blev tvungen att hoppa av en sjukvårdsutbildning för att hjälpa sina föräldrar.
”Jag har velat göra detta hela mitt liv och detta är förmodligen min enda chans,” säger Nadege, som inte pratade spanska innan hon kom till Kuba. Från uppväxten i södra Florida, är hon bekant med politiken runt Kuba. Men nu är hennes koncentration helt på studierna.
”Jag kom med ett öppet sinne,” säger hon. ”Inget system är perfekt.”
Fem grupper från åtminstone 11 delstater, från Oregon till Louisiana, har anlänt sedan Loiseaus grupp kom i april 2001. Pastor Lucius Walker, grundaren av Präster för Fred hade hoppats att 100 USA-studenter skulle gått på skolan nu, men bara 50 har klarat inträdeskraven. Av dessa har 14 återvänt hem, säger Walker.
”Jag tror att jag överskattade de sökande”, säger pastorn. ”Vi får många som är intresserade men alla är inte redo för resan.”
Walker säger att minst 10 studenter ska komma i augusti. Vilket råd vill Loiseau ge dem?
”Om du känner minsta tvekan, åk inte. Du måste verkligen ha viljan. Det är inte lätt, särskilt om du inte tidigare har talat spanska. Om du börjar klaga på maten, på att det är varmt och på att ingenting startar i tid, då kommer du inte att klara det.” ///


   

USAs kvinna i Havanna

Hon tillträdde posten som chef för USAs intressekontor hösten 1999, och inriktade sig omedelbart på att tillsammans med Elizardo Sanchez och andra ledande ”oberoende” försöka påverka det Iberoamerikanska toppmötet i Havanna i november att överge sitt ställningstagande mot USAs blockadpolitik mot Kuba (se Kuba 1.00) och ”erkänna den inre oppositionen”. Då var framgången blygsam, men sedan dess har alltfler av de iberoamerikanska statscheferna sett sig tvungna att lyda husbondens röst (se sid ? om FN iGeneve).
Nu ska Vicki Huddleston lämna Havanna efter gott värv, och har under våren givit en rad intervjuer om sitt arbete, bl a i Miami Herald 3 mars. Hon befann sig i Miami för att medverka i överlämnandet av 1 miljon dollar från USAID (USAs biståndsmyndighet) till Miamiuniversitetets ”Cuba Transition Project”. VH talade om hur de ”oberoende grupperna” på Kuba vuxit under hennes tid, och att ”åtminstone folk som Elizardo Sanchez, Osvaldo Payá, Marta Beatriz Roque, Vladimir Roca numera är kända av det internationella samfundet, inter-nationella massmedia, folk som lyssnar till Radio Marti (Miami-baserad) och uppenbarligen av sina grannar, och andra inom rörelsen”.
Hon uttalade sin beundran för det s k Varela-projektet och sade ”USA måste absolut spela en roll, och där är USAIDs pengar av stor betydelse”. Och fortsatte: ”Hur ska vi få till stånd val?” Och svarade själv med att folk kan skicka pengar till ”oberoende” av olika slag, till ”oberoende läkare t ex, som på så sätt kan skapa sig en ledarroll i samhället”.
I en annan intervju, Dallas Morning News, tillbakavisade hon kubanska myndigheters påstående att de sk oberoende är skapade och betalda av USA, samtidigt som hon varmt talade om sin viktigaste och mest prioriterade uppgift på Kuba: ”att finna och ge stöd till dem som vill ändra systemet”. Det handlar om att få fram dissidenter och ”ge dem hopp”.
Under de senaste månaderna har de uppmuntrande orden också beledsagats med små, eleganta radioapparater, som personalen på USAs intressekontor reser runt och delar ut, för att som VH säger, "fler ska kunna lyssna till sanningens röst", från Miami. Just det är samtidigt lite överflödigt eftersom radiosändningarna från Miami inte är svåra att få in på de apparater alla kubanska hushåll redan har. TV-Marti, som också sänder från Miami är en annan sak, den når inte fram till Kuba. Enligt kubanska myndigheter är de tusentals radioapparaterna smuggelgods som USA-diplomaterna har fört in under skydd av sin immunitet.
Ett av VH:s favoritprojekt är dock de sk fria biblioteken (se Kuba 2.01) som hon personligen förser med böcker och tidskrifter varje månad, på de resor hon och många tiotals agenter på USAs intressekontor gör runt om i landet för att finna på dissidenter. Det handlar hittills om ett 80-tal familjer med böcker i vardagsrummet. De har etablerat sig sedan 1999 med stöd från Freedom House och Center for a Free Cuba (finansierade av NED och USAID) och får nu också svenska biståndspengar via folkpartiet.

Innehåll

9 miljoner kubaner mot USAs hot

Kunskap, ansvar och utveckling

Kurs i toxikologisk riskbedömning

Läkarstudenter från USA

Kvinna i Kuba

Akuta problem och långsiktiga lösningar

Ledande inom ekologiskt jordbruk

Fåglarnas vänner skyddar våtmarker

Carter i demokratidiskussion

På USAs Villkor

Angola - Sanningen kryper fram

Student- och lärarutbyte

Korta Notiser

Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: August 25, 2002