Kvinna i Kuba
Bo Lambert

  

Flickan i Havanna har vuxit till sig. Hon tillhör en svunnen tid. Nu är det kvinnan i Kuba som gäller. Mogen, medveten, mångsidig. Hon arbetar, roar, förnöjer. Statistiken visar att det nu är hon som drar det största lasset, inte bara i hemmet, utan också på arbetsplatserna. Det är dags att sluta tänka på ”flickan i Havanna” som den lättfotade glädjeflickan. Glädjen finns kvar, men flickan har blivit kvinna.
Chefen för farmakologiska institutionen vid institutet för farmaci och näringslära (IFAL) är kvinna och hennes ställföreträdare är man. Olga Sonia är en storvuxen, bullrande kvinna, ofta draperad i storblommiga, färgglada kläder. Hon är jovialisk med yviga gester och alltid snar till skratt, inte utan ett mått av koketteri, men med en naturlig, moderlig pondus, och, skulle jag tro, ganska hårda nypor om det skulle behövas. Gregorius är liten och tunn, med ett blygt leende och svag, mumlande röst som sällan tränger igenom den glesa mustaschen. Han är undanglidande och lätt att förbise, men när man väl lockat fram honom ur skuggan och börjat lyssna till honom upptäcker man såväl tankeskärpa som gedigna kunskaper. När jag kommer till institutionen på morgonen skall jag som seden bjuder här hälsa på alla kvinnor med kindpuss, och på männen med ett handslag. När jag hälsat på Olga Sonia och Gregorius har det hänt att jag tagit fel. Hon, den stora, har fått handslaget och han, den lille, har fått kindpussen. Men sådant passerar med ett skratt här, vid kräftans vändkrets.
Gregorius och Olga Sonia är medarbetare i samma forskningsprojekt. I april 2002 fick Gregorius tillsammans med ett 30-tal andra kubanska forskare ett prestigefullt pris för sina vetenskapliga insatser. De omnämndes i en artikel på förstasidan i Granma. Mot alla odds har han och Olga Sonia lyckats publicera sina forskningsrön om de märkligt effektiva, anti-oxidativa egenskaperna av ett extrakt från mangoträdets bark även i goda internationella tidskrifter.
Majoriteten av de 30-talet anställda på institutionen är kvinnor. Kenya och Kari tar hand om telefonväxeln, och ser till att det är rent och snyggt inomhus. Samtliga doktorander jag träffar är kvinnor, och i laboratorierna på nedervåningen är det mest kvinnor som arbetar. Men i datorrummet basar Angel, och i djurstallarna är det mest män. I kontoren en trappa upp, där forskare och lärare arbetar, är det blandad besättning. Utanför finns en trädgårdsmästare, gammal och svart med snövitt skägg och snugga av bambuträ. Alla trädgårdsarbetarna på IFAL, jag har sett åtminstone ett tiotal, är män.
Den internationella kvinnodagen den 8 mars firas på institutionen med en liten ceremoni som påminner mig om ”alla hjärtans dag”. Vid lunchtid samlas alla i ingångshallen – ett stort vackert rum med paneler, trappa till övervåning och takstolar i mörkt, polerat trä, kanske mahogny. Man läser upp några rader med blandat uppskattande och ironiska omdömen, och delar ut små presenter till varandra. Det kan vara en tvål, en blomma, en burk kaffe. En av flickorna packar skrattande upp en leksakstelefon, Hon är den som man alltid ser sitta med luren vid örat i telefonväxeln. Hon har säkert ingen telefon hemma, och passar på när hon är på jobbet. Angel får en tub deodorant.
Presenterna verkar vara utvalda med hänsyn till den egenskap hos mottagaren som man vill hedra eller ironisera över. Kvinnorna står självklart och självsäkert i centrum, men även männen får presenter. Allt sker i god stämning och till ackompanjemang av skratt och handklappning. Den som fått en present står i tur att dela ut nästa. Alla har inte presenter med sig, och många har inte förberett något tal. Även Olga Sonia och Gregorius är där, utan att spela någon särskilt framträdande roll. Det hela går av sig självt, och är över på en dryg halvtimma.



   

Förmodligen har man firat den internationella kvinnodagen på samma sätt på många andra arbetsplatser i Kuba. Längs Havannas gator syns många plakat och graffiti med en honnör till kvinnan: Muchas felicidades muchachas en 8 de marzo!”
I en kommentar skriver Granma (17/3 2002) att efter hyllningarna till kvinnan under några timmar den 8 mars förvandlas världens kvinnor åter till bortglömda varelser. Den 8 mars nämnde internationella media knappt de väsentliga frågorna som rätten till utbildning, sjuk- och hälsovård och kampen mot kvinnovåld. Granma klagar över deras brist på analys av hur ”den neoliberala globaliseringen” påverkar kvinnans situation. Så mycket återstår att göra för jämlikheten mellan könen. Inte ens i industriländerna, med undantag för de skandinaviska som framhålls mönsterstater i fråga om jämlikhet mellan könen (sic!), har kvinnorna samma möjligheter som männen. Situationen i de f.d. socialistländerna är usel, menar man, och i de karibiska grannländerna är den inte mycket bättre. I Costa Rica utgör kvinnorna bara 25% av arbetande i vetenskaps- och tekniksektorn, 20% i jordbrukssektorn och 18% av cheferna.
I KUBA är kvinnans rättigheter inskrivna i konstitutionen, och den kubanska familjelagen säger att mannen skall respektera kvinnans självständighet och lika värde, och dela ansvaret för hem och familj. Den kubanska kvinnorörelsen, FMC, är en stark kraft i samhället och i politiken. I jämförelse med de flesta u-länder med en levnadsstandard motsvarande den i Kuba, så är den kubanska kvinnans ställning också oerhört mycket bättre, menar Granma, och detta är baserat på siffror erkända av FN. I Kuba kan 94% av de vuxna kvinnorna läsa och skriva, 100% av flickorna får skolutbildning, kvinnans medellivslängd är 76 år, och fertiliteten är 2% - siffror som mera liknar västvärldens är ett u-lands.
Det märkligaste är att i Kuba har kvinnorna lagt beslag på 67% av de arbeten som kräver yrkesutbildning och teknisk kunskap. Bland läkare och lärare, forskare, och sekreterare är numera kvinnor i majoritet. I den akademiska världen finns många kvinnliga professorer och institutionschefer. I min magisterklass av biologer och medicinare vid IFAL har jag 3 män och 17 kvinnor. Man har nyligen tvingats införa kvotering vid intagning till de medicinska högskolorna eftersom kvinnorna var så många fler. Detta beror på att flickorna har genomsnittligt bättre skolbetyg än männen. Trenden här är alltså densamma som i Sverige.
Men, erkänner Granma, även i Kuba återstår mycket att göra, framför allt i vardagslivet. I hem och familjer och bland lågutbildade är det fortfarande kvinnorna som utför merparten av det obetalda arbetet. Andra viktiga jämlikhetsfrågor gäller rättigheter för de sexuellt avvikande, finslipning av studieplaner för att eliminera diskriminerande stereotyper, stimulera media att reflektera mera över kvinnornas situation och informera över kvinnors och mäns rättigheter och skyldigheter.

Innehåll

9 miljoner kubaner mot USAs hot

Kunskap, ansvar och utveckling

Kurs i toxikologisk riskbedömning

Läkarstudenter från USA

Kvinna i Kuba

Akuta problem och långsiktiga lösningar

Ledande inom ekologiskt jordbruk

Fåglarnas vänner skyddar våtmarker

Carter i demokratidiskussion

På USAs Villkor

Angola - Sanningen kryper fram

Student- och lärarutbyte

Korta Notiser


Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: August 25, 2002