CURAS, Cuban Risk Assessment School
Kurs i toxikologisk riskbedömning
Text o Foto • Bo Lambert

  

De är 20 stycken, de flesta mellan 25och 30. De är universitetsutbildade biologer och kemister. Några är läkare. De presenterar sig för sina kurskamrater och redogör för sina fritidsintressen under den första dagen av CURAS.
”Jag gillar att dansa” säger Anibal. ”Vi som bor i Santiago är bättre på det än folk här i Havanna.” ”Jag skulle egentligen ha velat bli artist” säger Yanela, ”jag sjunger bra och gillar att stå på scen”.
Jorge Ernesto läser mycket, och klagar över att det är så svårt att komma över bra utländsk litteratur i Havanna. Alena tycker om att fotografera – hon hoppas en dag få råd att skaffa sig en systemkamera. Antonia och Elisabeth har man och barn och ägnar det mesta av sin fritid åt familjen. ”Bara jag får ha roligt är allting bra” säger Antonia och hennes pärlande skratt smittar av sig på de andra. Men de är lite spända. De flesta är ovana att tala engelska i en så här stor grupp. Lázara är äldre än de andra, ”för mig är jobbet det viktigaste säger hon”. Hon arbetar vid CECMED, den kubanska motsvarigheten till läkemedelsverket, och hennes uppgift är att bedöma risken för biverkningar av nya läkemedel. De andra är anställda vid olika forskningsinstitut och myndigheter som sysslar med livsmedel, läkemedelsutveckling, strålning, och miljöfrågor.
CURAS, Cuban Risk Assessment School, är en kurs i toxikologisk riskbedömning som hölls under april 2002 vid universitetet i Havanna under ledning av en grupp svenska och kubanska lärare. Den toxikologiska riskbedömningen syftar till bedöma sannolikheten för att olika kemiska faktorer, t.ex. läkemedel, livsmedelstillsatser och luftföroreningar som människor utsätts för i olika situationer, skall ha negativa hälsoeffekter. I Sverige finns en lång tradition av säkerhetstänkande beträffande kemikalier, konsumentprodukter, miljöutsläpp och strålning; det gäller både forskning och myndighetsutövande. I Kuba har man mindre erfarenhet.
De kubanska framgångarna i fråga om utveckling av nya biomedicinska och genteknologiska produkter under det senaste decenniet är välkända. På flera områden, t.ex. i fråga om vacciner, har man hävdat sig väl i den internationella konkurrensen – åtminstone på den marknad som vänder sig till de fattiga och mest behövande länderna. Toxikologisk riskbedömning är en del av de mycket noggranna analyser som medicinska produkter måste genomgå för att minska risken för eventuella biverkningar innan de kan säljas på världsmarknaden. Kuba har också satsat stora resurser på forskning om närings- och dietfrågor, samt miljö- och samhällsmedicin. Även på dessa områden är det nödvändigt med toxikologiska riskbedömning för att fastställa riktlinjer och gränsvärden. Det var inte svårt att fylla de 20 kursplatserna på CURAS.
Som namnet antyder finns det ett subjektivt moment i den toxikologiska riskbedömningen. Verksamheten baseras på en sammanvägning och värdering av fakta från olika många olika områden inom biologi och medicin. Det är svårt att skaffa sådana kunskaper och färdigheter med hjälp av läroböcker eller katedrala föreläsningar. Det fordras insikt och intuitiv slutledningsförmåga av det slag som man bara kan få av lång erfarenhet och genom diskussioner med äldre kollegor. Schemat för CURAS var upplagt på mesta möjliga interaktion mellan lärare och elever, och mellan kursdeltagarna själva. Undervisning i vanlig mening var sparsam. Större delen av kurstiden upptogs av gruppdiskussioner och seminarier, då kursdeltagarna redovisade och motiverade sina slutsatser. Meningen var att allas kunskap och erfarenhet skulle ventileras och föras vidare. De flesta kursdeltagare ”drabbades” av nya insikter, som på några av dem hade en närmast explosionsartad effekt. ”Aha! Javisst, så här måste det ju vara!”

   

Finlay-institutets chef, Concepción (Conchita) Campa Huergo hade ”lånat” ut några av institutets luftkonditionerade och efter kubanska förhållanden välutrustade undervisningslokaler i Cubanacan till CURAS. Finlay bjöd även på lunch, kaffe och ”merienda”, så att hela dagen kunde utnyttjas. De första två dagarna ägnades åt att friska upp deltagarnas kunskaper i toxikologi, gå igenom riskbedömningens grundprinciper, och diskutera olika belysande exempel på riskbedömning. Professor Torbjörn Malmfors från Stockholm, som har mångårig erfarenhet av att organisera internationella kurser i toxikologisk riskbedömning, hade på egen bekostnad rest till Havanna för att inleda kursen, och förklara mål och metoder. Det blev några intensiva dagar, men det fanns även tid för en gemensam pizzamiddag; att kursdeltagare och lärare snabbt lär känna varandra är en viktig ingrediens i en intensiv kurs av detta slag.
Under fyra veckor före kursen hade deltagarna arbetat med egna analyser över konkreta och angelägna riskfaktorer. Deras uppgift var att skriva en rapport som belyste farligheten av ett visst ämne för en grupp människor i en given situation; t.ex. hälsoriskerna för de arbetare som spred insekticider mot dengue under några intensiva vårmånader, hälsoriskerna för människorna i Moa som ständigt utsätts för nickel och andra tungmetaller på grund av gruvorna där, de eventuella hälsoriskerna för patienter och vårdpersonal med den ozonterapi som är vanlig i Kuba, hälsoriskerna med att äta de omtyckta jordnötterna, maní, som ofta är kontaminerade med det cancerframkallande mögelgiftet aflatoxin, etc.
Kursdeltagarnas fallrapporter kopierades på disketter som delades ut till alla, och tjänade som studiemateriel. Rapporterna presenterades och diskuterades i flera omgångar; inför hela kursen, i smågrupper med handledare, och sedan åter i hela gruppen. Det var en fröjd att se hur studenterna under några veckor blev av med sin språkliga osäkerhet och tveksamhet. Det viktiga var inte undervisningen utan den ökade förståelsen; att de fick en möjlighet att plocka fram sina egna kunskaper och började våga lita på sin intuition och erfarenhet.
”Nu äntligen förstår jag vad jag jobbar med” säger Lázara på kursens sista dag. ”Det här är det bästa som hänt mig på länge”. ”Nästa gång måste ni ge CURAS i Santiago” säger Anibal. När de andra gått sitter Yanela, Elisabeth och Jorge Ernesto kvar och plitar på sin ansökan till nästa internationella riskbedömningskurs – chansen är liten att de skall antas, och ännu mindre att de skall få råd att resa, men viljan finns, och tron på den egna förmågan.

Bo Lambert är forskare och lärare vid Karolinska Institutet


Innehåll

9 miljoner kubaner mot USAs hot

Kunskap, ansvar och utveckling

Kurs i toxikologisk riskbedömning

Läkarstudenter från USA

Kvinna i Kuba

Akuta problem och långsiktiga lösningar

Ledande inom ekologiskt jordbruk

Fåglarnas vänner skyddar våtmarker

Carter i demokratidiskussion

På USAs Villkor

Angola - Sanningen kryper fram

Student- och lärarutbyte

Korta Notiser


Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: August 25, 2002