IV Riksmötet för personer som lever med hiv/aids på Kuba
Kunskap, ansvar och utveckling
Kristina Hillgren

  

17 till 21 december 2001 genomfördes det IV:e Riksmötet för ”personer som lever med hiv/aids på Kuba”. Santiago de Cubas hälsocenter för sexuellt överförda sjukdomar stod för värdskapet, som växlar mellan preventionscentra i landets olika provinser.
73 hivsmittade/aidssjuka personer och 37 sjukvårdspersonal (läkare, sjuksköterskor, socialarbetare, sociologer och epidemiologer) från Kubas fjorton provinser samlades för att uppdatera kunskapsläget, bearbeta problem och finna lösningar. Flertalet deltagare var homosexuella män som lever med hiv/aids. Vi var sex utländska deltagare: tre från USA, två från Honduras och en från Sverige, det vill säga undertecknad.
Jag hade hört om riksmötet när jag tillsammans med Sven Britton, professor och överläkare vid Infektionskliniken, Karolinska sjukhuset, en månad tidigare föreläst på ”Karibisk och latinamerikansk konferens om psykologi och globalisering” (se Kuba 2.02)

Internationell kritik
Kuba har kritiserats för specialsjukhusen, de så kallade aidssanatorierna, där enligt skilda presskällor ”hivsmittade och aidssjuka interneras på obestämd tid”. Kritiken har också gällt de homosexuellas existensvillkor.
I mitten av 90-talet tog Kubas myndigheter ett fast grepp om situationen. 1993 ändrades smittskyddslagen och aidssanatoriernas karaktär. Intagningstiden begränsades till tre till sex månader för nydiagnostiserade patienter med ett regelsystem för längre interneringstid baserad på medicinsk och juridisk bedömning. Lokala institutioner inom landets 14 provinser kartlade hivsmittades och aidssjukas medicinska och sociala behov. På basis av denna kunskap utarbetades ett nationellt program för vård och behandling av personer som lever med hiv/aids.
Under den initiala behandlingsperioden på sanatorierna får patienten en ordentlig hälsoundersökning, till grund för en allsidig diagnos och behandling, samt undervisning hur hon/han bäst hanterar och lever med infektionen/sjukdomen. Behandlingsinsatserna har fokuserats till öppenvården. Stor vikt har lagts vid förebyggande arbete, framförallt information till riskgrupper (homo- och bisexuella män, anställda inom sjukvården och ungdomar). För att genomföra riktlinjerna i samtliga provinser startades projektet ”Stöd till personer som lever med hiv/aids”. Kubanska staten, UN-aids, Läkare utan gränser, spanska såväl offentliga som privata institutioner liksom frivilligorganisationer bidrog till finansieringen.

Smittade, döda och behandlade
Idag lever 2820 kubaner med HIV/Aids, 949 personer har dött. 550 personer tar treterapimedicinering för att bromsa infektionen. Detta är möjligt då Kuba numera kan producera två av de tre nödvändiga läkemedlen. Råvarorna importeras bland annat från Brasilien och Indien. Av de 3827 kubaner som hittills diagnostiserats som hivsmittade är 22 % kvinnor och 78 % män. 82% av männen har sex med andra män.
Professor Jorge Pérez, från Institutet för tropisk medicin “Pedro Kouri” och Dr. Manuel Santin, chef för hälsoministeriets epidemiologiska enhet, informerade om Kubas produktion av treterapiläkemedel. Dr. Santin framförde den glädjande nyheten att samtliga smittade kubaner kan erbjudas bromsmediciner från och med tredje kvartalet år 2002. Vladimir Reymon, läkare, homosexuell och hivsmittad talade om den smittades ansvar för sin sjukdom och dess behandling: ”Treterapin ger möjlighet att leva ett normalt liv, men medicineringen ställer stora krav. Du kan inte ta semester från medicineringen. Du måste fullfölja behandlingen, annars ökar smittriskerna och chanserna minskar till ett bra liv. Var seriös, satsa helhjärtat, eller avstå!”

Grupparbeten
Delegaterna indelades i grupper för att behandla olika teman.
1. Fortbildning om sjukdomsförlopp och behandling. Undervisning och fortbildning riktad till personer som lever med hiv/aids. Hur fungerar den? Hur kan den förbättras?
2. Socialt erkännande. Hivsmittades och aidssjukas aktioner för att ge sig tillkänna i samhället. Vilka resultat har de givit? Hur uppfattas vi av allmänheten? Hur ska vi arbeta med ”vår sociala bild”?
3. Medicinsk behandling. Vilka är de hivsmittades och aidssjukas rätt och möjligheter till undersökning och behandling? Hur tillämpas dessa rättigheter? Hur ser möjligheterna ut?
4. Omvårdnad. Den kliniska behandlingen och omvårdnadens kvalitet, hur är den?
5. Social omsorg. Hur fungerar det sociala stödet till personer som lever med hiv och aids? Diskussionerna var intensiva och drog över tiden. Under de gemensamma sessionerna tog flera delegater upp hivsituationen i världen och vikten av att Kuba fortsätter sända läkare till Afrika och till hivdrabbade sydamerikanska länder.

 

 


   

Perspektiv utifrån
Avslutningsvis gav de utländska delegaterna sina perspektiv. Bertha Arzú, sjuksköterska från Honduras berättade om Garífuna-folkets situation. Dessa afrikanska slavättlingar som lever längs Honduras kust hotas av undergång på grund av hivsmitta och sociala problem som följt i orkanen Mitch´s spår. Hon tackade Kuba för medicinskt stöd och Sverige för brobygge och andra uppbyggnadsinsatser. Tårarna bröt fram när hon sa ”Här på Kuba har ni allt. Ni har läkare, mediciner, sjukhus och social rättvisa för Kubas svarta befolkning. Vi garífunas har nästan ingenting.”
Tillsammans med övriga utländska deltagare hade hon varit på ett aidssanatorium och imponerats av att alla hivsmittade initialt vistas på ett sanatorium för att lära sig hantera sin sjukdom. Familj och anhöriga engageras och patienten får lära känna sitt nätverk av behandlare och stödpersoner ute i samhället. Efter denna behandlingstid om högst sex månader sköter patienten sin behandling med hjälp av den egna husläkaren och sitt lokala nätverk av psykologer, socialarbetare, sjukgymnaster och vid behov psykiatriker. Det finns också möjlighet att fortsätta bo på sjukhuset. Bertha Arzú chockerades inte av att flera aidssjuka gör det sedan ett tiotal år. ”Här har de ett bra liv, att vara aidssjuk ute i samhället är svårt, även när du har medicinskt och socialt stöd.”
Jairo Pedraza, ursprungligen från Colombia och numera New York-bo, informerade om ”The Global Network of People Living with hiv/aids” och om Unaids bistånd till Kuba. Jeremy Landau, Santa Fe, New Mexico, USA hivsmittades 1980 och bestämde sig för att använda sina resterande dagar på ett meningsfullt sätt. Han skapade biståndsprojektet ”Aids Treatment Access Cuba”, som levererar mediciner till Kuba och driver lobbyverksamhet i Washington DC, för att USA ska avbryta handelsembargot.
Vid tidpunkten för Riksmötet hade han under fem år fotograferat och dokumenterat kubansk sjukvård riktad till hivsmittade. Han hoppas nu kunna publicera sina bilder i bokform. Susan Metz, Playback Theatre, New York, USA presenterade sitt filmprojekt ”Living with hiv in Cuba” som beräknas färdigställt till årsskiftet 2002/2003. Efter ett yrkesliv som högstadielärare i Brooklyn, bestämde sig Susan för att satsa på Playback Theatre, lekfulla gruppövningar med teknik från Moreno och Gestaltterapeuterna. Detta ledde henne till Kuba och intresse för att dokumentera hivsituationen.
Med amerikansk energi skaffade Susan Metz fram sponsorer till ett filmprojekt. Belkis Vega har engagerats som filmens konstnärliga ledare. Hon är en av Kubas internationellt kända filmare och har prisbelönats för sina dokumentärer från krigen i Angola och Libanon.

Sång, dans och glädje!
Olika program inleddes med allsång. Inför Vladimir Reymons föreläsning om patientens ansvar för sin egen behandling, fick deltagarna i uppdrag att dela ut mediciner (karameller) till varandra. Vi fick alltså leka både doktor och patient. ”Medicinen” skulle tas tre gånger per dag, precis som i hivpatientens vanliga liv. Under skratt och glam förhördes vi sedan om hur medicineringen skötts.

Tio poäng av tio
Som psykolog träffar jag HIV infekterade och Aidssjuka. Jag ansvarar också för konferenser och utbildningstillfällen i ämnet. Det är mot denna bakgrund, som jag imponeras av Riksmötet och det nationella programmet riktat till personer som lever med hiv/aids på Kuba. Programmet är upplagt som en träningsplan, med mål och metoder noggrant beskrivna.
De hivsmittade får stöd i ordets alla bemärkelser; medicinskt, moraliskt och psykologiskt, för att klara av de utmaningar sjukdomen ställer dem inför. Deras matransoner ökas för att de ska orka mer. De har tillgång till träfflokaler, där de kan stärka sitt självförtroende och få stöd från professionella. Trots landets brister och svårigheter satsar Kuba på de hivsmittade med samma målmedvetenhet som de satsar på sina idrottsmän.
För min del utdelar jag “tio poäng av tio” för såväl IV:de Riksmötet som för Programmet riktat till personer som lever med hiv/aids på Kuba.

Kristina Hillgren är psykolog och utbildningsledare på Beroendecentrum, Karolinska sjukhuset
Välkomna att se Kristinas fotoutställning på
Latinamerikansk Bokhandel, Drottninggatan 91.


Rättelse.
I Kuba 2.02 förekom lite överdrivna siffror, troligen offer för språkförbistring. Könssjukdomar är inte så vanliga som där angavs. Syfilisfallen per år har minskat från 15 814 år 1997 till 6 223 år 2001. Gonorréfallen likaså från 33 948 till 14 792.
Kondomförsäljningen har ökat kraftigt, och försäljningen under 2001 uppgick till 55 miljoner, dock bara en tiondel av den
siffra som angavs i Kuba 2.02


 

 

Innehåll

9 miljoner kubaner mot USAs hot

Kunskap, ansvar och utveckling

Kurs i toxikologisk riskbedömning

Läkarstudenter från USA

Kvinna i Kuba

Akuta problem och långsiktiga lösningar

Ledande inom ekologiskt jordbruk

Fåglarnas vänner skyddar våtmarker

Carter i demokratidiskussion

På USAs Villkor

Angola - Sanningen kryper fram

Student- och lärarutbyte

Korta Notiser

Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: August 25, 2002