Kubas ekonomi
Akuta problem, och långsiktiga lösningar

  

Kubas ekonomiska tillväxt, som i genomsnitt uppgått till 4,7 % sedan 1996, gick ner till 3 % år 2001. Dels är det 11.9 som spökar, med påtaglig nergång i turismen i hela regionen, och ekonomisk nergång runt om i världen. Dollarintäkterna har minskat med hundratals miljoner. Under första kvartalet 2002 minskade turistintäkten med 14 % jämfört med samma period året innan. Dollarförsändelserna från familjemedlemmar i USA har minskat med 25 % efter 11.9. Stängningen av den ryska avlyssningsbasen Lourdes innebär minskade intäkter på 200 miljoner dollar/år. Sockerpriserna har rasat till extremt låga nivåer, under 5 cent per skålpund. Exportintäkterna beräknas minska från 500 miljoner dollar till under 400 miljoner, fastän produktionen ökar något. Följdverkningarna av århundradets orkan, Michelle i november 2001, bidrar också till svårigheterna, liksom de kraftigt höjda oljepriserna på världsmarknaden (20 dollar i januari, 27 dollar i april). Till det kommer kuppförsöket i Venezuela, där kuppmakarna innan de återfördes till ordningen hann avbryta oljeleveranserna till Kuba, till karibiska priser, och de har inte återupptagits, vilket orsakar väldiga kostnadsökningar för Kuba. Normalt behövs 1 miljard dollar årligen för oljeimport, och ca 800 miljoner för livsmedelsimport.
Även om det inte är frågan om en djupgående kris som för 10 år sedan, så står landet inför allvarliga problem. Detta gör det ju inte till något undantag i Latinamerika, eller världen, och jämfört med Argentina så är problemen nog mer överkomliga. Men Kubas utsatta läge och de begränsningar som USAs blockad innebär försvårar problemlösningen. Spanien, Frankrike, Italien och Japan har bl a frusit nya handelskrediter till Kuba p g a dröjsmål i betalningarna sedan november. Och Kuba kan ju inte få några lån från Världsbanken, IMF och BID. Dollarns värde har ökat till 27 pesos, från 21 pesos i oktober. Oljepriset har lett till nerskärningar med 10 % i eltilldelningen till statliga företag och institutioner.
Å andra sidan står Kuba bättre rustat än för tio år sedan, och framtidsplanerna på sikt är hoppfulla, enligt såväl ekonomi- och planeringsminister Jose Luis Rodriguez (AIN 0524) som Juan Triana, som leder ett ekonomiskt forskningscentra vid Havannas Universitet (Reuters 0617). Sedan 1993 har landet återhämtat sig i ganska snabb takt, och den ekonomiska strukturen har förändrats i grunden. Idag kommer över hälften av valutaintäkterna från tjänstesektorn, huvudsakligen turismen. Nickelexporten har också ökat, och citrusfruktexport och läkemedel står för 20 %.
Halverad oljeimport
Marcos Portal, minister för basindustrierna, förklarade vid en presskonferens 5 juni (Granma) att gasproduktionen under de senaste tio åren ökat femton gånger. I nuläget har tre miljoner människor tillgång till naturgas. Och elproduktionen utgår nu till nästan 90 procent från inhemsk råolja. 1991 utvann Kuba en halv miljon ton olja, medan årets utvinning beräknas nå 3,5 miljoner ton. Förhoppningen är att inom fem år kunna producera all el med inhemsk olja. Det är ändå bara drygt hälften av förbrukningen, som ju också går till alla transporter och jordbruksmaskiner.
Stora oljekällor har lokaliserats i havet utanför Havannas och Matanzas kust och med ny teknologi, som horisontell borrning, har kostnaderna för oljeutvinningen kunnat sänkas och oljeproduktionen stigit sjufalt. Och oljekraftverken byggs ut.

 





   

Samtidigt har miljöförstöringen hejdats, som t ex i det nya gasverket i Varadero som öppnades förra året och som kommer att bli helt klar i år och som minskat nersmutsningen i det näraliggande turistområdet.
Portal förklarade att finansieringen i många fall varit svår, med krediter med kort löptid och höga räntor från länder som Spanien och Frankrike, med återbetalning inom två år. Det har lett till fler samriskföretag för att kunna finansiera utbyggnaden. I t ex Varadero-anläggningen äger kubanska Cupet och Union Electrica vardera 33 % och utländska bolag 33 % av aktieinnehavet.


Nickel och kobolt

Kuba är nu fjärde störste producenten i världen av nickel plus kobolt efter Ryssland, Kanada och Nya Zeeland. För tio år sedan förlorade Kuba hela sin exportmarknad för nickel när Sovjet försvann. Idag är den återställd till 88 procent och Kuba exporterar nickel till över 30 länder. Kuba producerar 10 procent av världens kobolt, men har en av de tre största reserverna. Portal poängterade betydelsen av kobolt: ”Det är en resurs som få länder har och inte heller Japan eller USA har lager. Vi tänker befästa vår fjärdeplats på världsmarknaden, men vi aspirerar på tredjeplatsen och 15 procent av världens koboltutvinning. Kuba har samriskavtal med ett stort kanadensiskt företag och är nära ett avtal med Tyskland. ”Vi har spjutspetsteknologin, men saknar kapital”, förklarar Portal.

Cement och Läkemedel
I samarbete med ett mexikanskt och ett schweiziskt-spanskt konglomerat har cementtillverkningen förbättrats och kommer att inom två år nå en produktion av 24 miljoner ton. ”Kuba har turen att ha råmaterialet i jorden” sade Portal. Han berättade också att Havanna just avtalat med tyska Continental om däckstillverkning. ”Kuba har en marknad på en miljon däck, och tyskarna bistår med teknologin."
Den inhemska läkemedelsindustrin tillhandahåller nu 75 procent av det inhemska behovet. Målet för de kommande fem åren är 90 procent. Läkemedelsindustrin täcker just nu 33 farmakologiska grupper och av 540 läkemedel i användning garanterar Kuba 480. Bristen på mediciner beror inte på läkemedelsindustrin utan på finansiella begränsningar när det gäller inköp av råvaror.
Trots att Kuba har uppfunnit en lång rad viktiga och verksamma mediciner är det svårt att komma ut på världsmarknaden, bl a för att de stora monopolen kontrollerar marknaden, men också p g a omfattande certifieringspro-cesser. Dock görs framsteg och ”Tanken är att få in 100 miljoner på export av kemiska ämnen, blodderivat, cytostatika, örtmediciner mm”, dvs lika mycket som läkemedelsimporten kostar. Blodprodukter kan vara särskilt intressanta för den Latinamerikanska marknaden. ”Fördelen med våra produkter är den höga kvaliteten och den låga kostnaden jämfört med många andra länder. Vi tillverkar också aidsmediciner för länder som är beroende av låga priser.”

Granma, juni 2002, övers. Sture Arrhed

Innehåll

9 miljoner kubaner mot USAs hot

Kunskap, ansvar och utveckling

Kurs i toxikologisk riskbedömning

Läkarstudenter från USA

Kvinna i Kuba

Akuta problem och långsiktiga lösningar

Ledande inom ekologiskt jordbruk

Fåglarnas vänner skyddar våtmarker

Carter i demokratidiskussion

På USAs Villkor

Angola - Sanningen kryper fram

Student- och lärarutbyte

Korta Notiser


Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: August 25, 2002