Bolivia förkastar USAs memorandum om narkotika

Narkotikatillslag i Bolivia. Foto: @EDelCastilloDC

Bolivia förkastar USAs memorandum om narkotika

Bolivia bekräftade idag sitt kategoriska förkastande av ett unilateralt memorandum som lagts fram av USAs regering, i vilket man för sextonde gången i rad mästrar Bolivias kamp mot narkotikahandeln.

”Istället för att ta sig befogenheter man inte har borde landet i norr bli varse vad som sker inom det egna territoriet när det gäller den extrema konsumtionen av illegala droger, som orsakar en okontrollerad ökning av efterfrågan internationellt”, sade inrikesministern Eduardo del Castillo.

Han påminde om att USA är ett av de länder med den högsta konsumtionen av illegala droger i världen, enligt uppgifter cirka 39 miljoner människor.

I fredags utfärdade USAs president Joe Biden ett Memorandum där han inkluderade Bolivia på listan över ”huvudsakliga transitländer av narkotika eller huvudsakliga producenter av olaglig narkotika för räkenskapsåret 2024”.

Ministern upprepade att denna text ”formulerats ensidigt” och att den ”saknar tekniskt stöd, och har ett tydligt (geo)politisk uppsåt”.

Han anklagade Biden-administrationen för att bryta mot ”internationella fördrag om respekt för suveränitet och territoriell integritet och principen om icke inblandning i staters inre angelägenheter”.

Han betonade att den senaste regeringsrapporten erkände att odlingen av koka i Bolivia hade förblivit stabil och representerade endast åtta procent av all koka som odlas i den andinska regionen.

Han påminde också om att Washington har nedsablat kampen mot narkotikahandel i Bolivia sedan deras Drug Enforcement Agency (DEA) och USAID (en front för underrättelsetjänsterna i USA) utvisats ur landet.

Del Castillo betonade också att FNs Internationella narkotikakontrollstyrelse är det enda organ som är certifierat för att utvärdera antidrogpolitiken på internationell nivå.

”Bolivia har under de senaste åren slagit rekord i beslag och förstörelse av laboratorier, fabriker och hemliga landningsbanor”, sade han.

Han tillade att Bolivia till och med hyllats av internationella organisationer som EU och andra länder i regionen för ”vårt engagemang i kampen mot narkotikahandel och dess konsekvenser”.

Ministern bekräftade att Bolivia ”har för avsikt att samarbeta med alla länder i världen i kampen mot olagliga aktiviteter som narkotikahandel, baserat på respekt för varje lands suveränitet”.

Den lista som presenterades av Biden innehåller nationer som uppvisar suveräna positioner med avseende på dess hegemoniska ambitioner i global geopolitik, såsom Kina, Indien (medlemmar i BRICS), Colombia, Honduras, Laos, Mexiko och Nicaragua.

Prensa Latina 230917 / cv

Bolivia rechaza memorandum de EEUU sobre drogas