Fler än en miljon turister till Kuba hittills i år

Viñales i västra Kuba

Fler än en miljon turister till Kuba hittills i år

Kuba har tagit emot en miljon utländska besökare hittills i år, rapporterade Turistministeriet på lördagen. Turistministern, Juan Carlos García, förklarade i X att denna siffra gäller fram till den 26 april. Det visar att landet har möjlighet att återhämta turismen till de nivåer som rådde före pandemin av covid-19.

Det finns uppmärksamhet på kubansk turism i världen, särskilt inför den 42:a internationella turistmässan (FITCuba 2024), planerad till 1 till 5 maj i turistdestinationen Jardines del Rey.

FN:s generalsekreterare för turism, Zurab Polilikashvili, och samma organisations regionchef för Nord- och Sydamerika, Gustavo Santos, har nyligen anlänt till Kuba. De båda tjänstemännen kommer att delta i det 69:e mötet i FN:s regionala kommission för turism i Nord- och Sydamerika, som hålls i semesterorten Varadero före FITCuba. Turistminister Juan Carlos García tog emot FN:s sändebud.

Tidigare rapporterade Statistikkontoret (ONEI) att fram till mars hade 809 238 utländska besökare anlänt till landet, en ökning med 7,5% jämfört med 2023.

Mintur har som mål att 3,5 miljoner människor ska komma på semester till Kuba. Kanada fortsätter att vara det land från vilket flest turister kommer, följt av kubaner bosatta utomlands, Ryssland, Förenta staterna, Tyskland, Frankrike, Mexiko, Storbritannien, Spanien och Argentina.

Före covid-19 tog Kuba emot drygt fyra miljoner utländska besökare, och har nu mer än 300 hotell över hela ön, med cirka 85 000 rum, inklusive de som drivs privat i vandrarhem och hus.

Det huvudsakliga sättet att koppla av på denna ö är sol och bad, men myndigheterna främjar en diversifiering av fritidsaktiviteter med strandaktiviteter, besök av historiskt och kulturellt intresse, rundresor, dykning, natur, äventyr samt affärer, möten och konferenser.

Cubadebate 240427 (ZT)

Cuba alcanza el millón de visitantes extranjeros

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!