”Folken behöver mindre intervention och mer solidaritet”

Kubas FN-delegation, med utrikesminister Bruno Rodríguez, i FN. Foto: Twitter @CubaMINREX

”Folken behöver mindre intervention och mer solidaritet”

Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez efterlyste idag inför FN:s generalförsamling en större politisk vilja att ta itu med de strukturella och moraliska misslyckanden i det internationella systemet som förhindrar framsteg mot en rättvis framtid.

I sitt tal vid Summit of the Future gick utrikesministern igenom de utmaningar som utvecklingsländerna står inför och behovet av verkligt djupgående reformer för att undanröja dem.

”Folken behöver mindre inblandning och mer solidaritet; mindre ojämlikt utbyte och mer rättvisa; mindre politisering och dubbelmoral och mer dialog, samarbete och respekt för deras omistliga rätt att välja sitt politiska, ekonomiska, sociala och kulturella system”, sade han.

Rodríguez påminde om de utmaningar som USA:s regering har ställt Kuba inför genom sin fientliga politik, som bland annat innebär att landet förts upp på den godtyckliga och ensidiga listan över stater som påstås stödja terrorism. Detta, framhöll han, är det största hindret för den karibiska nationens välbefinnande och utveckling.

Samtidigt lider planeten av klimatförändringarnas effekter utan att överflödssamhällen sätter stopp för den konsumtion som genererar dem och utan tillräcklig politisk vilja att kanalisera de nödvändiga medlen för hållbar utveckling eller verklig skuldlättnad.

Ministern betonade att för miljontals människor i det globala syd är och förblir möjligheten till en anständig framtid en utopi.

”Det kommer att vara svårt att tro på den utlovade framtiden så länge som de utvecklade länderna motsätter sig en djupgående reform av den internationella finansiella arkitekturen, en reform som bör diskuteras inom FN”, sade han.

Om dessa krav har urvattnats i Framtidspakten, ska vi då tro på löftena om större tillgång till de resurser som är oumbärliga för vår utveckling? frågade den kubanske ministern.

Diplomaten talade på toppmötets öppningsdag, som öppnade sina dörrar på söndagsmorgonen med godkännandet av Framtidspakten, ett ambitiöst FN-projekt för en reform av den globala styrningen.

Trots den optimism som omger texten försäkrar organisationens främsta röster att den verkliga förändringen kommer att ske genom åtgärder och politisk vilja från staterna, särskilt de mäktigaste.

Cubadebate 240922 (ZT)

Canciller cubano en Naciones Unidas: “Los pueblos necesitan menos injerencia y más solidaridad”