Habitat Cuba
Självbyggeri med små resurser

Stig Dedering

  

Selma Diaz, chef för Habitat Cuba, tog emot oss i Vänskapens hus, ett vackert privatpalats i florentinsk renässans och art deco. Hon är också intiativtagare, grundare och eldsjäl i Habitat Cuba som är en sk ”Non Governmental Organisation” (NGO) med uppgift att bidra till att lösa bostadsfrågan. Habitat Cuba bildades i början på 90-talet. Inriktningen är hjälp till självhjälp och utveckling av alternativa byggtekniker utifrån traditionella metoder och material.
   Bakgrunden är sammanbrottet i ekonomin när sovjetblocket bröt samman i början på 90-talet. 80 % av Kubas utrikeshandel var inriktad på dessa länder. Kuba kom att lida brist på det mesta, bl a energi och råvaror för att framställa byggnadsmaterial. Byggandet upphörde praktiskt taget helt. Till saken hör att byggandet på Kuba alltsedan 30-talet i stor utsträckning skett med teknik och byggnadsmaterial som varit dåligt anpassade till de lokala förutsättningarna. Betong, som kräver en hel del energi för framställningen, har använts i stor utsträckning, såväl före som efter revolutionen. Bebyggelsen planerades utan hänsyn till klimatet, vilket fick till följd att den blev alldeles för varm i det heta klimatet. Mycket energi behövdes för kylning.
   Habitat Cuba försöker finna vägar att få till stånd ett bostadsbyggande utifrån landets förutsättningar och som bättre tar tillvara de egna resurserna.

Hjälp till självhjälp
Revolutionen ville lösa bostadsfrågan efter samma principer som mycket annat, i statlig regi. Förortsstadsdelar, planerade och byggda efter samma principer som i Europa och andra delar av världen, tillkom i anslutning till de stora städerna. Betong var byggnadsmaterialet och en industriell teknik var målet. Planeringen skedde i stor utsträckning över huvudet på folk. På 80-talet började denna planeringsmodell att alltmer ifrågasättas. Den centraliserade modellen visade sig inte heller vara effektiv när det gäller att lösa bostadsfrågan. Hälften av de bostäder som byggts under revolutionens första 20år hade tillkommit inom den informella ekonomin, dvs vid sidan om det statliga och kommunala bostadsbyggandet. Bostadsbrist och undermåliga bostäder var alltjämt ett stort problem på 80-talet. En omorientering mot en större delaktighet påbörjades, bl a genom en bostadslag från 1984, men mycket hann inte genomföras innan sammanbrottet i ekonomin på 90-talet.
   Selma Diaz tog kontakt då med Robert Livingstone, Argentina, som utvecklat metoder att involvera de boende.
   De åkte runt på Cuba och föreläste. Politiska ledare blev intresserade och ur det föddes Habitat Cuba. Arkitekter engagerades för att bistå människorna med kunskap om att bygga och rusta upp hus samt hjälpa till med planering. ”En arkitekt i varje bostadsområde” var målet. Även andra kompetenser som ingenjörer och sociologer knöts till organisationen. Nu finns mellan 100 och 200 arkitektkontor med ca 500 arkitekter inom denna verksamhet. De är självförsörjande och tjänar normalt mer än i kommunal tjänst. De åtar sig de uppdrag befolkningen efterfrågar och har utvecklat ett arbetssätt med starkt brukardeltagande. Dessa grannskapsarkitekter har samarbetat med 60 000 hushåll. Verksamheten har nu överförts till bostadsdepartementet, vilket ligger i linje med Habitat Cubas sätt att arbeta: initiera och visa på möjligheter men inte själv driva i stor skala.

Ägarlägenheter
En viktig förutsättning är att praktiskt taget alla bostäder ägs av dem som bor där. Endast 10 % är hyresbostäder och då tjänstebostäder. Professionell fastighetsförvaltning finns inte. För att det ska fungera måste människorna själva engagera sig och tillsammans med andra lösa problemen. Det gäller såväl den löpande skötseln och förvaltningen som upprustningar.

   

   Habitat Cuba engagerar sig även i bostadsupprustningar, men endast i det bestånd som byggt under 1900-talet. Den äldre bebyggelsen sköter stads- och landsantikvarierna. HC driver upprustningsprojekt i sju län med inriktning på varsamhet och delaktighet för de boende. Eftersom knappast något har rivits under de senaste 40 åren finns ett värdefullt byggnadsarv bevarat, men i stort behov av underhåll och upprustning.
   Selma framhåller att problemet inte är att planera och bygga bostäder utan att bygga samhällen. Det är då avgörande att människorna engageras och är delaktiga i att lösa sina problem. Det gäller att motverka den mentalitet som säger att ”staten får lösa”. För att komma dit behövs utbildning. Habitat Cuba samarbetar Martin Luther King-centret som ger kurser bl a i social pedagogik för HC,s personal. Centrets pedagogik bygger på Paolo Freires, som har en relativt stark ställning i Brasilien, och inom de befrielseteologiska basförsamlingarnas arbete .

Utveckla byggnadstekniken
Den andra fråga som Habitat Cuba koncentrerat sig på, och som är en förutsättning för att kunna engagera befolkningen, är att utveckla material och byggteknik. Kunskapen om traditionella byggmetoder hade praktiskt taget försvunnit under 40 och 50-talen och någon sådan kunskap byggdes inte heller upp efter revolutionen. Det innebar att byggandet måste ske med material som inte fanns inom landet och/eller krävde mycket energi. Så länge som handeln med Östeuropa fungerade kunde det fortgå. Habitat Cuba har satsat på att bygga upp kunskapen om traditionellt byggande, som bygger på lera och andra inhemska material. Man fick söka kunskapen utomlands och fann tekniken utvecklad i USA med tillämpning på lyxbostäder och i Frankrike. Ett samarbete med en fransk organisation, Craterre, har utvecklats sedan 1995. Dessa tekniker används nu i ökande utsträckning och lärs ut vid arkitektskolorna. Även byggnadsarbetare får lära sig bygga på nygammalt sätt.
   Kubas skogar höggs ned när sockerplantager och tobaksplantager anlades främst under 1800-talet och början på 1900-talet. Kvar finns tre stora skogsområden som är skyddade nationalparker. Omfattande skogsplanteringar har genomförts efter 1959, men än så länge är avverkningen begränsad. Trä är således en bristvara. Habitat Cuba försöker att hitta sätt att använda bambu som byggnadsmaterial, i ett samarbete med Italien. Bambu är mycket snabbväxande, hårt och segt och lämpligt att använda på Kuba. Habitat Cubas bambuprojekt är ett exempel på hur en ”NGO” går in och löser ett problem som den mer tungrodda statliga administrationen inte klarar av. Den formellt riktiga vägen hade förutsatt samverkan mellan ett stort antal departement och myndigheter. Nu driver Habitat Cuba det som ett försöksprojekt: planterar, avverkar, tillverkar, använder, forskar. När försöksperioden är över är det meningen att ansvariga departement och myndigheter ska ta över och driva det industriellt.
   Habitat Cuba försöker också påverka planeringen så att hus och bostäder blir mindre resurskrävande och stöder en utveckling mot ett hållbart samhälle. Det innebär bl a att bostäderna planeras så att behovet av en energislukande luftkonditionering ska minimeras.

Framtiden
Habitat Cuba ska fortsättningsvis koncentrera sig på att:
• Visa på andra sätt att bygga i mindre samhällen och på landet
• Utbilda stadsbyggare. Ett samarbete är inlett med Barcelona och Rotterdam
• Fortsätta att utveckla användning av bambu som byggnadsmaterial  

 

 

 

 

Innehåll

Vägen till god hälsa och utbildning

En plats för brutala hot och påtryckningar

En miljard till oppositionella


Demokrati eller diktatur?

På facklig kongress i Havanna

Stadsförnyelse med de boende

Självbyggeri med små resurser

Ett resande författarsällskap


Världsmiljödagen på Kuba

Världsledande inom organiskt jordbruk
Förnyelsebar energi och hållbarhet


Frankrike ger bistånd

Hajen och sardinerna

Möjligheternas land




Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: August 15, 2001