Ny twitterkampanj mot Kuba

UPEC avslöjar ny desinformationskampanj mot Kuba

En grupp analytiker från Kubas journalistförbund, UPEC, använde sig av verktyget Gephi för att visualisera aktiviteter på Twitter kring hashtaggen #CubaPaLaCalle [Kuba ut på gatorna], som uppmanar till civil olydnad i landet.

Nu avslöjas en operation i det digitala offentliga rummet som återigen försöker provocera fram destabilisering på Kuba.

Dess externa aktörer skapar konstgjorda trender utan verkligt stöd och förlitar sig på manipulation av algoritmiska plattformar.

#CubaPorLaPaz     https://t.co/4G3WrsvEdS

– Rogelio Polanco Fuentes (@RPolancoF) juli 16, 2022

UPEC upptäckte att 8 190 användare har genererat 27 301 interaktioner under de senaste sju dagarna.

Användarna bildar sex grupper kring mycket aktiva konton med konstgjord aktivitet i nätverken. De är huvudsakligen belägna i fyra länder: USA, Venezuela, Colombia och Mexiko.

Mindre än två procent av kontona tillhör användare som faktiskt befinner sig på Kuba.

Många användare lämnar falska uppgifter om var deras konton finns i Twitter-loggen. Plattformen avslöjar inte från vilken faktisk IP-adress de ansluter.

I nätverkets centrum finns de aktörer som har drivit den digitala offensiven och som har det största antalet interaktioner i ett mycket slutet högerextremistiskt nätverk.

Tabellen visar vilka användare som har fått flest retweets:

 

Operationen omfattade 24 Twitter-konton som skapades idag, den 15 juli, och 126 konton som skapats under innevarande månad.

85 procent av alla meddelanden med denna hashtag är retweets.

Endast nio procent av meddelandena är original.

Enligt de insamlade uppgifterna sticker aktörer från Venezuela, Mexiko och Colombia ut, men det är bara den plats som de anger till Twittter. Det är mycket troligt att en inte obetydlig del av dem faktiskt befinner sig i Spanien, där hashtaggen blivit ett s.k. Trending Topic (TT).

Första gången denna hashtag användes var den 14 juni 2020, under Trumps återvalskampanj, för att få kuba-amerikanska väljare att rösta.

Det är inte den enda hashtaggen som används av extremistiska grupper från Florida för att försöka mana till våld på Kuba.

CubaPeriodistas 220716  (Övers: Vaple)

Desarticula Upec campaña de desinformación contra Cuba

 

Läs mer:

Hur spontana var protesterna i Kuba?

Massiv desinformationskampanj mot Kuba avslöjad, bråk av exilkubaner i Stockholm