Kuba bidrar till fred i Colombia

fred i Colombia

Díaz-Canel: Kuba kommer att bidra till fred i Colombia

President Miguel Díaz-Canel ansåg idag att det är en ära för Kuba att hålla en ny runda fredssamtal i Havanna och därmed bidra till att uppnå fred i Colombia.

På sitt Twitterkonto sade presidenten att ”vår regering är hedrad över att acceptera den officiella begäran från Colombias regering och den nationella befrielsearmén (ELN) om att hålla den tredje omgången fredssamtal i Havanna och bidra till att uppnå den efterlängtade freden för vårt systerland”.

På onsdagen accepterade Kuba begäran från myndigheterna i Bogotá och ELN att hålla den tredje rundan av fredssamtalen i Havanna.

I ett meddelande från utrikesministeriet står det att ”Kuba kommer att göra allt för att uppnå fred i Colombia. Följaktligen vidhöll Kuba sin vilja att fortsätta som garant och alternativ mötesplats vid fredsdialogen”.

Detta ratificerades av Díaz-Canel den 12 augusti 2022 under ett möte i Havanna med Colombias utrikes- och fredsminister Álvaro Leyva Durán, Colombias högkommissarie för fred Iván Danilo Rueda Rodríguez och ELNs befälhavare Pablo Beltrán.

Rundabordssamtalets andra omgång hålls i Mexico City, och en kubansk företrädare har deltagit i båda omgångarna, liksom i de förberedande möten som föregick återupptagandet av samtalen.

Eugenio Martínez Enríquez, generaldirektör för Latinamerika och Karibien vid utrikesministeriet, förklarade att Kuba i egenskap av garant för dessa samtal deltar personligen vid dialogbordet och ger ett diplomatiskt och politiskt bidrag till byggandet av fred i Colombia.

”Att vara värdland innebär ett stort ansvar, som Kuba har möjlighet att uppfylla på grund av sin erfarenhet av andra dialogprocesser där parterna har erkänt vår opartiskhet”, sade han i en intervju på utrikesministeriets webbplats.

”Diskretion, professionalism och den säkerhet och gästfrihet som vårt land erbjuder”, tillade Martínez.

Tjänstemannen ansåg att det är ett hopp och en möjlighet att denna dialog har återupptagits, eftersom ”det colombianska folket vill ha och förtjänar fred och Kuba har den djupa övertygelsen att det kommer att hitta vägar för att uppnå den. Vad Kuba än kan göra för att hjälpa till kommer vi att finnas där”.

Han erinrade om att den roll som Kuba spelade och spelar i denna process bygger på den strängaste respekten för det samtycke och de överenskommelser som uppnåtts mellan den colombianska regeringen och ELN ”och landet kommer att fortsätta att stödja och bidra, tillsammans med de andra garantländerna, de medföljande länderna och andra aktörer”.

Prensa Latina 230308 /cv

Cuba contribuirá a alcanzar la paz en Colombia, afirma Díaz-Canel