G77+Kina och BRICS i en tid för gemensamt agerande

Illustration: Pixabay

G77+Kina och BRICS i en tid för gemensamt agerande

Som ordförande för G77+Kina kommer Kuba att stå värd för ett toppmöte för detta förhandlingsblock i september om aktuella utvecklingsutmaningar.

Gemensamma punkter på agendan och i handlingsplanerna för gruppen 77+Kina och BRICS (bestående av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika), en union av världens viktigaste tillväxtekonomier, lyftes fram av Kubas förste vice utrikesminister och ständige representant vid FN, Gerardo Peñalver Portal, under mötet med utrikesministrarna i BRICS Vänner, som hölls igår i Kapstaden, Sydafrika.

Gerardo Peñalver Portal. Foto: Cubaminrex

Bland de gemensamma intressena, sade han, finns försvaret av användningen av vetenskap, teknik och innovation som drivkrafter för hållbar utveckling, och effektiv samordning mellan de två blocken, när det gäller genomförandet av ramkonventionen och Parisavtalet, samt att uppnå framsteg i samband med FNs klimattoppmöte 2023 (COP28).

Han hänvisade också till skapandet av BRICS Centrum för vaccinforskning och utveckling som, med deltagande av även andra länder, skapar utrymme för samarbete inom vetenskap och innovation.

I denna anda tillade han att Kuba har kallat till ett toppmöte mellan stats- och regeringscheferna i G77+Kina i år, om de nuvarande utmaningarna för utveckling och den roll vetenskap, teknik och innovation spelar i detta sammanhang. Toppmötet kommer att äga rum i Havanna den 15–16 september.

Han föreslog också att BRICS skulle kunna ingå som en del av trepartssamarbetet i de 17 samarbetsprojekt som föreslagits av G77:s ordförandeskap.

Peñalver Portal betonade att alliansen mellan G77 och BRICS bör fortsätta sina ansträngningar för att se till att utvecklingsländerna får större representation och deltagande i det internationella beslutsfattandet.

 Lianet Rojas, Granma 230602 /cv

G77+China y los Brics, en tiempos de actuar unidos