Mexiko anklagar USA för inblandning

Mexiko
President López Obrador. Foto: Prensa Latina

Mexiko anklagar USA för inblandning

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador läste på måndagen upp innehållet i det brev som han skickat till sin amerikanske kollega Joe Biden för att uttrycka sitt missnöje med Vita husets ”störande” attityd i samband med den omfattande finansieringen av oppositionsorganisationer.

”Det jag uttrycker till dig är offentligt och ökänt”, skrev López Obrador i brevet, som anspelar på den systematiska finansiering som Washington erbjuder oppositionsorganisationer, som Mexicans Against Corruption and Impunity, genom institutioner som US Agency for International Development (USAID).

Presidenten anser att dessa typer av organisationer inte strävar efter att bekämpa korruption, utan snarare har som enda mål att angripa hans regering, och han anser därför att det är ”fullständigt stötande” att de finansieras med pengar från en annan regering.

I den text som offentliggjorts tar den avgående presidenten farväl av Biden med ett: ”Förlåt mig för att jag direkt tar upp denna fråga, tro mig att jag respekterar dig och inte alls vill besvära dig, men som du förstår går frågor som rör människors frihet och oberoende utöver personliga känslor”.

Den mexikanska regeringen avslöjade i förra veckan att USAID finansierat oppositionsorganisationen Mexicans Against Corruption and Impunity (MCCI) med 96,7 miljoner pesos (5,1 miljoner dollar).

Pablo Gómez, chef för enheten för finansiell underrättelse (UFI), var ansvarig för att publicera en rapport som begärts av presidenten för att visa USA:s ”inblandning” och ”kränkning av suveräniteten” i mexikansk politik, vilket han har fördömt de senaste veckorna.

Mexicans Against Corruption and Impunity är en icke-statlig organisation, delvis finansierad av företagsgrupper, som har publicerat utredningar kritiska mot presidenten under hela hans sexåriga mandatperiod.

Cubadebate 240819 (ZT)

López Obrador envía carta a su homólogo estadounidense para expresar su desacuerdo con la actitud injerencista de la Casa Blanca