Holländsk bank blockerar donationer till Kuba. Sabotage mot Covidvaccinering i världen.

Holländsk bank blockerar donationer till Kuba

Den nederländska banken ING blockerar donationer till en delegation från Progressive International som ska resa till Havanna för att stödja arbetet för fri tillgång till vaccin mot covid-19 i världen, något som Kuba förespråkar.

I en kommuniké till nyhetsbyrån Prensa Latina fördömer organisationen, som samlar vänsteraktivister från hela världen, det faktum att den multinationella banken med säte i Nederländerna har anslutit sig till USA:s 60-åriga blockad. ING:s beslut visar på den extraterritoriella räckvidden av Washingtons sanktioner, som inte bara syftar till att kväva Kuba utan också hindra den internationella solidariteten.

Organisationen beskriver den nederländska bankens beslut som skandalöst och påpekar att medan Europa ger boosterdoser har majoriteten av invånarna i världens fattigaste länder inte ens fått en enda injektion mot Covid-19. I denna vaccinapartheid framstår Kuba som en drivande kraft för internationalism med sitt löfte att dela med sig av sina vacciner till världen.

Progressive International inledde för flera veckor sedan en insamlingskampanj för att finansiera en delegation till Havanna för att organisera en särskild genomgång av Kubas ansträngningar för att producera sina egna vacciner mot Covid-19 och dess önskan att dela dem med världen. Trots ING Banks blockering försäkrade en talesman för organisationen att planerna på att hålla mötet i Kubas huvudstad är oförändrade.

Progressive International: Vi åker till Kuba för att hjälpa till att vaccinera världen.

Den 25 januari kommer Progressive International att vara värd för en särskild direktsänd genomgång från Havanna med Kubas ledande forskare, ministrar och folkhälsoföreträdare som en del av Union for Vaccine Internationalism.

2022 inleddes med en tsunami av nya fall av Covid-19 över hela världen, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Över 18 miljoner fall har rapporterats bara under den senaste veckan, vilket är rekord sedan pandemin började för två år sedan. Under de första tio dagarna i januari har nästan 60 000 dödsfall i världen rapporterats på grund av covid-19, men mörkertalet är högt.

Omicron-varianten rapporteras ha mindre allvarliga konsekvenser bland vaccinerade. Men världen är fortfarande farligt undervaccinerad: 92 av WHO:s medlemsländer missade 2021 års mål om 40 procents vaccinering och i nuvarande takt kommer 109 av dem inte att nå 2022 års mål i juli.

Statistiken visar att det finns en ihållande vaccinapartheid. I EU har 80 procent av alla vuxna vaccinerats fullständigt mot covid-19. Samtidigt har endast 9,5 procent av befolkningen i låginkomstländer fått en enda dos. Omicron är en dödsdom för tusentals människor i dessa länder – och i takt med att viruset rör sig genom det globala syd kommer nya varianter att dyka upp som kan vara mindre ”skonsamma” mot vaccinerade befolkningar i Nord.

Ändå vägrar regeringarna i Nord att planera för global vaccinering eller ens hålla sina egna löften. I slutet av förra året hade de bara levererat 14 procent av de vaccindoser som de hade lovat till de fattigaste länderna genom COVAX, FN:s initiativ för vaccinleveranser. De stora läkemedelsföretagen fokuserar på att producera boosters för världens rika länder, vilket har lett till en brist på 3 miljarder doser under det första kvartalet i år.

President Biden skulle lätt kunna bidra till att täcka denna brist genom att tvinga USA:s läkemedelsföretag att dela med sig av sin teknik till fattigare länder, men hittills har han vägrat. En ny produktionsanläggning i Afrika – där endast 3 procent av befolkningen vaccinerats – försöker kopiera Modernas vaccin. Men utan Modernas hjälp, eller Bidens verkställande åtgärd, kan det ta över ett år innan produktionen kommer igång.

Mitt i denna globala solidaritetskris är Kuba en kraftfull motor för vaccininternationalism. Landet har inte bara lyckats utveckla två covid-19-vacciner med 90 procents effektivitet och vaccinerat mer än 90 procent av befolkningen med minst en dos av det lokala vaccinet, utan har också erbjudit sin teknik till världen. ”Vi är inte ett multinationellt företag med lönsamhet som viktigaste mål”, sade Vicente Vérez Bencomo från Finlayinstitutet. ”För oss handlar det om att uppnå hälsa.”

Ändå fortsätter USA och dess allierade att förtrycka och utestänga Kuba från det globala hälsovårdssystemet. USA:s blockad ledde till brister som äventyrade utvecklingen av vaccinet och hindrade massproduktion. Och enligt Vérez Bencomo marginaliserar medicinska tidskrifter i USA vetenskapliga resultat från fattiga länder. Samtidigt vägrar WHO att godkänna kubanska vacciner, trots att tillsynsmyndigheter i länder som Argentina och Mexiko har godkänt dem.

Det är därför Progressive International skickar en delegation till Havanna, för att bekämpa desinformation, försvara Kubas suveränitet och hjälpa till att vaccinera världen.

Progressive International och delegater från Union for Vaccine Internationalism, som grundades i juni 2021 för att bekämpa den nya apartheid som håller på att växa fram, kommer den 25 januari tillsammans med kubanska forskare och regeringsföreträdare att informera den internationella pressen och forskarvärlden vid en presentation av det kubanska vaccinet.

Syftet med presentationen är både lokalt och globalt. Genom att belysa det kubanska vaccinets löfte och farorna med USA:s blockad syftar presentationen till att skapa kontakter mellan Kubas offentliga biotekniksektor och tillverkare som skulle kunna producera vaccinet och hjälpa den kubanska regeringen att täcka kostnaderna för dess utveckling.

Syftet med presentationen är att visa internationell solidaritet inför den pågående globala hälsokrisen och att främja vaccininternationalismen runt om i världen.

Progressive International skickar en delegation till Havanna för att hjälpa till att vaccinera världen. Vi behöver din hjälp för att nå dit. https://t.co/1raw1stdiG

– Progressive International (@ProgIntl) januari 17, 2022

Cubadebate 220119, Översättning C.Vaple

Banco Holandes Bloquea Donaciones

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72