Mångmiljonböter drabbar kryptovalutaföretag

USA:s Office of Foreign Assets Control har tillkännagivit nya bestämmelser för Kubas privata sektor

Mångmiljonböter för kryptovalutaföretag

USA:s finansdepartement och dess byrå för kontroll av utländska tillgångar (OFAC) bötfäller Bittrex, en plattform för kryptovalutor. Den här gången kräver USA 24 miljoner dollar. Det för att företaget sägs ha brutit mot USA:s sanktioner mot Kuba och andra länder, rapporterar nyhetsbyrån AP.

 

Enligt OFAC har Bittrex tillåtit kunder att undvika USA:s sanktioner mellan 2014 och 2017.

Kryptovalutor är omdiskuterade, men röner en ökad popularitet eftersom de är oberoende av centralbanker och kan skickas i anonyma transaktioner. Trots att det finns anonymitet krävs att plattformar som Bittrex följer internationella sanktioner. [Fast det är enbart USA som har sanktioner mot Kuba. Något som de påtvingar resten av världen]. Fram till oktober 2017 kontrollerade inte Bittrex transaktioner och kollade exempelvis inte var deras kunder fanns eller deras IP-adresser.

På grund av allt större svårigheter att skicka dollar till Kuba har användning av kryptovalutor i ökande grad blivit ett sätt för kubaamerikaner att skicka pengar till familjemedlemmar på ön. Enligt Bitcoin News ökade användningen kraftigt efter att Trumpadministrationen tvingade Western Union att upphöra med sin service på ön.

USA förbjuder också betaltjänster som PayPal och Venmo, vilket gjort att kubaner använt digitala valutor, som Bitcoin. Kryptovalutors decentraliserade natur och deras oberoende av statliga banker har gjort det svårare för myndigheter att övervaka transaktioner.

Center for Democracy in the Americas 221011 (nedkortat)

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72