Silvio Rodriguez släpper nytt album

Foto: Gabriel Guerra Bianchini / Archivo.

Silvio Rodriguez släpper nytt album

Latinamerikas mest kände, hyllade och mest populäre trubadur, kubanen och revolutionären Silvio Rodriguez, släpper ett nytt album. Det är en stor händelse för musikvärlden i västra hemisfären. 

Nästa fredag, den 7 juni, släpps Silvio Rodríguez album Quería saber (Jag skulle vilja veta) på de viktigaste digitala musikplattformarna. Singlarna Quería saber och América kommer att finnas tillgängliga redan innan releasen.

Här är Silvio Rodríguez egna ord om albumet:

”Det är svårt att ge ett album ett namn. Först tänkte jag att det skulle bli Canciones del siglo XXI (menos una). (Tjugonde århundradets sånger (minus ett))Sedan tänkte jag på Después. Slutligen bestämde jag mig för Quería saber. Fast det kanske borde heta Quiero saber, (Jag vill veta) för det är det som rör mig.”

”Den enda sång som inte är från detta århundrade är den sista: Tonada para dos poemas (Melodi för två dikter) av Rubén Martínez Villena. Jag komponerade den här musiken i början av 70-talet, när Roberto Fernández Retamar bad mig att göra en skiva med José Martís dikter och jag sa att jag inte vågade, på grund av kvaliteten på dem som hade getts ut av Pablo Milanés, Sara González och Amaury Pérez. Då föreslog Roberto att jag skulle göra det med dikter av Rubén, en poet och revolutionär från 1930-talet, som vi båda beundrade. Jag lyckades tonsätta några av hans verser, men det enda jag ville visa var min inställning till dessa två intensiva alexandrinska kvadranter, så aktuella! Vid den tiden spelade jag in en version med Emiliano Salvador, Eduardo Ramos och Leoginaldo Pimentel, som liksom jag var medlemmar i den avlägsna Grupo de Experimentación Sonora del ICAIC (GES). Jag tycker att den här nya versionen också är värdefull, tack vare de utmärkta musiker som ackompanjerar mig.”

”De andra sångerna, de aktuella, har jag sjungit på många konserter i olika stadsdelskonserter. Och jag tycker att de är som detta unga och sargade århundrade, som jag hoppas en dag kommer att få vingar.” 

29 februari 2024, Silvio Rodríguez Domínguez

Musiker på albumet:

Gitarr, vihuela, slagverk och sång: Silvio Rodríguez.

Piano: Jorge Aragón och Frank Fernández (i Ángel ciego)

Trummor och slagverk: Oliver Valdés

Vibrafon och congas: Emilio Vega

Kontrabas: Jorge Reyes

Tres: Maykel Elizarde

Gitarr: Rachid López

Flöjter, klarinetter och bakgrundssång: Niurka González

Violoncello: Alina Neira

Violiner I: Javier Cantillo och Anabel Estévez

Violiner II: Aylin Pino och Jenny Peña

Viola: Gretchen Labrada och Osvaldo E. Castro

Cellor: Roberto Carlos Ramírez och Carolina Rodríguez

Körer: Malva Rodríguez

Tekniska specifikationer:

Musikalisk ledning och produktion: Silvio Rodríguez

Inspelning och mixning: Olimpia Calderón Arias och Merlín Lorenzo

Inspelning: Jerzy Belc (Danzón para la espera) och Juan Carlos Delgado

Mastering: Orestes Águila

Produktionsassistent: Juan Mario Chávez

Assistent: Orlando Valdés

Foto: Daniel Mordzinski

Design: Arístides Torres

Inspelad i Ojalá Studios, Havanna, Kuba, mellan 2019 och 2024.

Cubadebate 240522 (ZT)

Nuevo álbum de Silvio Rodríguez: Quería saber

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!