Arkiv
2007
   
  HEM >> Arkiv>> Arkiv 2007  

  

 

Arkiv 2007

 

2007-12-23
Fidel Castro om klimatförhandlingarna på Bali
På denna lilla ö i Indonesien sammanstrålade många regeringschefer från den s.k. Tredje Världen. De kämpar för sina länders utveckling och kräver ett jämbördigt bemötande, finansiella resurser och teknologiöverföringar av de industrinationer som också var där. Inför de 190 nationer som var närvarande och inför USA:s hårdnackade motstånd och efter tolv dagars förhandlingar bekräftade FNs Generalsekreterare att människan riskerade att dö till följd av klimatförändringen. Hans uttalande förvandlade konferensen till en myrstack. Och så, på tolfte dagen av fruktlösa övertalningsförsök förklarade jänkarnas företrädare Paula Dobriansky med en djup suck: ”Vi ansluter oss till consensus”.
Läs artikeln >>

 
 

 

 

 

2007-12-13
Svenska liberaler i nytt samarbete med landsförrädare

Liberaler och andra fiender till Kubas framgångar vill på alla sätt dölja Kubas respekt och efterlevnad av de Mänskliga Rättigheterna. De senaste dagarna har svenska media rapporterat om tre liberaler som rest till Kuba för att demonstrera med anhöriga till några fängslade. De man demonstrerar för har bevisligen samarbetat med USA och tagit emot utrustning, instruktioner och pengar från USA :s intressekontor i Havanna.
Läs artikeln >>

 
 

 

 

 

2007-12-11
Kuba framhålls som föredöme vad gäller Mänskliga Rättigheter
av FN med flera

FN :s koordinatör för mänskliga rättigheter (MR) på Kuba, Susan McDade, berömde respekten och betydelsen som Kuba ger MR. Hon framhöll också tillgången till utbildning, hälsovård och mat för kubanerna. Under en presskonferens 10 december med anledning av MR-dagen framhöll hon att Kuba ligger främst i Latinamerika vad gäller hälsovård, som ges till alla, oavsett ursprung, kön, ålder, social tillhörighet eller inkomst.
Läs artikeln >>

 
 

 

 

 

2007-11-23
Resolution till stöd för De Fem antagen av nationell konferens organiserad av advokater i USA
National Lawyers Guild
Då National Lawyers Guild höll sin 70nde årliga konferens, den 31 oktober till den 4 november i Washington DC, antog denna sammanslutning uttalandet ”Resolution till stöd för en internationell undersökning av de missgrepp som begåtts av USA:s myndigheter vad gäller att åtgärda och komma till rätta med förvägrandet av rättvisa i fallet ´De Fem Kubanerna´, och till stöd för fortsatt upplysning kring fallet, och därmed sammanhängande aktiviteter."
Läs resolutionen>>

 
 

 

 

 

2007-11-13
Håll käften själv, Juan Carlos!
Skrivet av Jorge Capelán, publicerat på MANAs hemsida
Kontroversen mellan Venezuelas president och Spaniens Kung under det iberiskt-amerikanska toppmötet i förra veckan blottade inte bara de svenska mainstreammediernas syn på Latinamerika, utan även en eller annan högermans sanna jag.
I lördags under den avslutande debatten vid toppmötet i Santiago anklagade Hugo Chávez Spaniens föredetta statsöverhuvud José Maria Aznar för att vara "fascist och rasist". Kungen Juan Carlos kunde inte hålla sig och avbröt en ordväxling mellan Venezuelas och Spaniens presidenter appropå Aznar med en uppmaning till Chávez att "hålla käften".
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2007-11-03
Reportrar utan gränser: ”Ja till tortyr”
Chefen för Reportrar utan Gränser, RUG, Robert Ménard, legitimerar och försvarar tortyr. Han gör det i en radiosändning i ”France Culture” som kan avlyssnas på http://rue89.com
Ménard försvarar tortyr med de typiska argumenten som historiens värsta torterare gör: ”Om någon skulle kidnappa min dotter skulle det inte finnas någon gräns vid användning av tortyr”. Med ”ingen gräns” menar Ménard just ”ingen gräns” och utsträcker stödet av tortyr till att användas också mot oskyldiga familjemedlemmar till förmodade terrorister.

Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2007-11-01
Kubas integritet måste respekteras
Inför president George W. Bushs upptrappade hot mot Kubas självständighet, bara några dagar innan FN:s Generalförsamling för sextonde året i rad röstar mot USA:s 47-år långa, inhumana och oförsvarliga ekonomiska blockad av Kuba, och i samband med Bushs senaste hot om ett nukleärt "Tredje Världskrig", så utfärdar vi detta upprop till US-amerikanska intellektuella och artister för att förena sig med oss för en permanent dialog och kulturellt utbyte mellan folken i USA och Kuba.
Läs uttalandet>>

 
 

 

 

 

2007-10-30
Resolution A/RES/62/L.1
”Nödvändigt att stoppa den ekonomiska, handels- och finansiella
blockad som USA har framtvingat mot Kuba”
antagen av FNs Generalförsamling 30 oktober 2007 med 184 röster mot 4.
Det var 16e året i rad som Generalförsamlingen röstat mot blockaden med ständigt växande majoritet. Förra året var siffrorna 183 för Kubas resolution, och 4 mot: USA, Israel, Marshallöarna och Palau.
I år blev det 184 för Kuba: Nicaragua och Elfenbenskusten har tillkommit, men Albanien har ändrat sig från att rösta för till att utebli. Även Irak och El Salvador uteblev. Micronesien närvarade men avstod från att rösta.
Läs FNs nyhet på engelska o spanska(PDF)>>

 
 

 

 

 

2007-10-27
Insänt av Sv-Kub.-medl. i Halmstad, 27/10 i Hallandsposten
Applåderar Kubas uthållighet
Det finns många knep för att skaffa kontroll och ägandeskap över ting och människor. Ett av de enklaste knepen när det gäller att kuva en annan människa är att köpa den människan.
Förutsättningen är att människan, som ska köpas, är i tillräcklig penningnöd för att låta sig köpas. Om man översätter detta konstaterande till att gälla även för nationer, så har samma resonemang riktighet för USA:s agerande gentemot Kuba.
Läs insändaren>>

 
 

 

 

 

071026
Kuba på Socialistiskt forum

24/11 2007 ABF Stockholm

10.00-11.30, Foajéscenen 3tr
Kubas hälsovård - ett föredöme?
Sjukvården på Kuba och dess internationella engagemang för andra länder när det gäller hälsa och sjukvård. Arr: Medicinare för Kuba

13.00-14.30, Foajéscenen 3tr
Frige de fem kubanerna !
Om den internationella kampanjen för att frige de fem kubanerna som sitter fängslade i USA
Arr: Kommittén för de fem i Stockholm

16.00-17.30, Per Albin/Erlanderrummet 1 tr
Kubas gröna revolution
Kuba har av Världsnaturfonden utsetts till Världens mest hållbara samhälle. Satsningen på förnyelsebar energi, energibesparing, ekologiskt jordbruk, återvinning och naturvård tilldrar sig allt mer intresse internationellt.
Filmvisning Den gröna revolutionen,
kommenterande samtal och diskussion med professor emeritus Sten Ebbersten, teknologie doktor Rolando Zanzi, landskapsarkitekt Daniel Eriksson, samtalsledare: Eva Björklund
Arr: Svensk-Kubanska Föreningen

Mer info
>>
 
 

Hela programmet finns att ladda ner på www.abfstockholm.se/socforum

 
 

 

 

 

2007-10-13
Upprop på svenska, engelska och spanska
Frige de 5 kubanerna som sitter fängslade i USA
Fem kubaner har suttit i fängelse i USA i mer en nio år. De är dömda till långa fängelsestraff efter en politiskt präglad rättegång som ägde rum i staden Miami. De fem arbetade med att undersöka terroristiska aktiviteter som av de ultraradikala kubanska högergrupperna i Florida planerades emot Kuba.
Läs uppropet och signera>>

 
 

 

 

 

071008
Che Guevara: Den röda tråden

Tal på Che-mötet i Z-salen, ABF, 2007 10 08, Eva Björklund
Hans bild hör till de mest välkända i världen. Överallt på tröjor, banderoller och fanor finns han med i demonstrationerna för frihet, jämlikhet, demokrati och solidaritet. Hur kunde han som mördades för 40 år sedan, bara 39 år gammal, bli en så enastående symbol för all rättvisekamp?
Läs talet>>

 
 

 

 

 

071006
Till USA:s president George W. Bush
För just idag, den 6 oktober, är årsdagen för en av de värsta terroristiska illgärningar som drabbat Amerika i modern tid: Sprängningen 1976 av ett civilt kubanskt passagerarplan, en DC-8 tillhörande Cubana de Aviación, Samtliga 73 ombordvarande dödades då planet brinnande störtade i havet efter att lämnat flygplatsen på Barbados.
Läs brevet>>

 
 

 

 

 

071006
Ernesto Che Guevara 1928 - 1967
Aktiviteter till 40-årsminnet av Che


STOCKHOLM
Tisdag 2 oktober: kamp lönar sig - Che Guevara seminarium med musik samt tal av Elina Bodin, Eva Björklund och Mario Sousa. Kl 18-21. Bredängsskolan, T-bana Bredäng.
Onsdag 3 oktober: Direkt från Kuba, ekonomen José Angel Pérez García om Ches betydelse. ABF, Sveav. 41, Hedénsalen kl 19.
Fredag 5 oktober: Sång och poesi om och till Che. Latinamerikansk Bokhandel, Drottningg. 91, kl. 18
Lördag 6 oktober: Appellmöte Sergels Torg kl. 12-14
Lördag 6 oktober: För De Fem, politiska fångar i USA. Offentligt möte kl. 15, Kafé Marx, Kungsgatan 84, T-bana: Rådhuset.
Måndag 8 oktober: Musikalisk hyllning till Che. Kl. 18:30ABF-huset Sveavägen 41, Z-salen T-bana Rådmansgatan. Beatriz Piñeda, Dror Feiler, Flor de Isote, Jan Hammarlund m.fl. Tal Kubas ambassadör, Eftikhar Hashem Alhusainy, Eva Björklund, Tania Sierra.

GÖTEBORG
Lördag 6 oktober: Filmen Salud om den kubanska hälsovården visas på Hagabion kl. 16. Entré 40 kr. Spanska, textad på engelska.
Fredag 12 oktober: Offentligt Kuba-möte på Café Brevé, Fjärde Långgatan 8 C, kl. 19. Tal av den kubanske ekonomen José Angel Pérez García och Kubas ambassadör. Servering. Fri entré.
Lördag 13 oktober: Hyllning till Che i tal och musik. Café Brevé, Fjärde Långgatan 8 C, kl. 19. Dan Viktor, Lisbeth Novotny, Stefan Engbrg, Bernt Andersson, Stefan Abelsson m.fl. Mat och dryck. Dans. Entré 40 kr.

MALMÖ
Lördag 6 oktober: Till minnet av Che Guevara: Tio timmar för ALBA. Kvarnby Folkhögskola, Industrigatan 4, kl. 11-21.
11:30: Välkomnande och föredrag om ALBA, Peter Cohen
13:00: Olika föredrag, bl.a. om Kubakaravanen som bryter USA:s blockad, Lisa Engström och Eik de Vahl
14:15: Olika föredrag, bl.a. Björn Kumm: Che, vår tids hjälte
15:15: Film: Una constitución para todos (spansk text)
15:30: Politisk Hip-Hop
15:45: Information om kampanjen Frige De Fem
16:00: Bolivianska danser
16:15: Olika föredrag, bl.a. "Socialsimen och solidariteten" av kubanskan Ettianett Díaz Estrabo
17:30: Olika föredrag, bl.a. "Che Guevara som ekonomisk tänkare" av kubanen José A Pérez García
18:45: Latinamerikansk "trova"
19:15: Olika föredrag, bl.a. "Irak och anti-imperialismen" av Mattias Cederholm
20:30: Boliviansk musik

JÖNKÖPING
Lördag 13 oktober: Samtal om Che. Jönköpings Folkhögskola, Gjuterigatan 7 (ingång från gården,) kl. 14 - 17. Björn Kumm, aktuell med boken "Che" och Pepe Viñales, chefredaktör på tidningen Liberación, medverkar. Musik, servering, entré 30 kr.

NORRKÖPING
Lördag 13 oktober: Till minnet av Che Guevara. Kubas ambassadör Ernesto Meléndez talar. Musik. Dörrarna öppnar kl 18. Plats Solidaritets- och kulturhuset Gjuteriet, Stockholmsvägen 21.

SUNDSVALL
Lördag 6 oktober: Filmen Salud om den kubanska hälsovården visas på Kulturmagasinet kl. 13. Spanska, textad på engelska.

UPPSALA
Söndag 14 oktober: Kuba-möte med tal och musik. Grand, Trädgårdsgatan 5, kl. 14. Medverkande Björn Kumm, aktuell med boken "Che", Sven Wollter & Hasse Nilsson, Elina Bodin och Crossing Project Band.

VÄSTERÅS
Lördag 6 oktober: Kulturafton i ABF, Arosgården, Timmermansgatan 2, stora salen, kl. 18. Gäst från Kubas ambassad, Eva Björklund, Jan Hammarlund, Jonas Filling. Måltid serveras. Entré 30 kr.


 
 

 

 

 

071006
Che Guevara hedras i hela världen

40 år sedan han mördades
Det är nu 40 år sedan Ernesto Che Guevara mördades den 9:e oktober i Bolivia efter att ha skadats i gerillastriden och tillfångatagits av regimens armé och CIA den 8:e.
Detta var år 1967, epoken då USA såg till att Latinamerikas länder hade presidenter som skyddade USA:s intressen. I Bolivia hette dessa intressen tenngruvor och olja. År 1952 hade nationalistiska krafter agerat tillsammans med arbetarrörelsen och på gatorna besegrat armén. Tenngruvorna nationaliserades. Jordreformer, allmän rösträtt m.m. förverkligades. USA la sig i och en militärkupp genomfördes 1964. Militärkuppens ene general Barrientos blev president och det var han som gav order att mörda Che Guevara.
Läs artikeln>>

 

 

 

 

070915
Kommentar till artiklar i Axess
Bo Hall
I Axess nummer 6 i september 2007 publicerades två artiklar om Kuba:
Torbjörn Elensky "Handeln som hotar regimen" och Isabella Thomas "En sista repetition inför döden".

Jag uppskattar mycket att Axess tar upp Kuba med reportage från människor som verkligen varit där och inte enbart lyssnar på den amerikanska propagandan mot Castro och Kuba.

Läs artikeln >>

 
 

 

 

 

070630
Vilma Espín till minne

Vilma Espín Guillois dog den 18 juni, 77 år gammal, efter en lång tids sjukdom. Hon var ordförande i en av Kubas mäktigaste organisationer, Kvinnoförbundet. Genom de 50 år som gått sedan hon anslöt sig till befrielsekampen i Sierra Maestra har hon och de andra kvinnliga förgrundsgestalterna i gerillan, och det kvinnoförbund de skapade, visat hur avgörande kvinnornas deltagande och jämställdheten är. Utan kvinnorna kan ingen verklig socialistisk revolution genomföras, så har många sagt. Och Kuba gjort.
Läs artikeln>>

 

 

 

 

070617
Fundering med budskap till Kubas Folk
Kuba kommer de aldrig att få
Jag hoppas att ingen tror att det är för nöjes skull jag angriper Bush. Alla förstår säkert mina skäl för att så hårt kritisera hans politik.
Robert Woodward är nordamerikansk journalist och författare, berömd för en serie artiklar i Washington Post, författade tillsammans med Carl Bernstein, som i slutändan ledde till utredning av Nixons handlande och till hans avgång. Han har ensam eller tillsammans med andra skrivit tio bästsäljare. Trots sin fruktade penna lyckas han ändå avlocka sina intervjuoffer deras hemligheter.

Läs artikeln>>

 

 

 
 

070430
Eva Björklund nominerad till Det Lilla Fredspriset
Sveriges Fredsråd och Stiftelsen Sveriges Fredsfond har inrättat "Det Lilla Fredspriset" - som komplement till Nobels fredspris. På FN-dagen den 24 oktober utdelas priset i vilket ingår ett stipendium på 25.000 kr. Det tilldelas person eller personer, som med mod, idealitet och självuppoffring verksamt bidragit till försoning och/eller nedrustning mellan grupper i konflikter utanför Sverige.
Läs vår motivering>>

 
 

 

 

 

070428
Fråga till Bildt om McCarry och Kuba
Kalle Larsson, riksdagsman (v)
USA, Kuba och folkrätten
Den 24 april 2007 fick utrikesutskottet besök av Caleb McCarry som av USA:s utrikesminister Condolezza Rice tillsatts som Cuba Transition Coordinator. Hans uppdrag tycks vara av samma art som det Paul Bremer tilldelades efter USA-koalitionens folkrättsvidriga angreppskrig och ockupation av Irak.
Läs frågan>>

 
 

 

 

 

070422
Pressmeddelande
Olagligt möte: USA:s Caleb McCarry
Det har kommit till vår kännedom att en viss Caleb McCarry kommer till Sverige tisdag 24 april med avsikt att träffa representanter för regeringen och utrikesdepartementet.
Vem är Caleb McCarry?
Caleb McCarry tillsattes av USA:s regering, genom utrikesminister Condoleezza Rice, i 28 juli 2005. Han har titeln "Cuba Transition Coordinator". Hans uppdrag motsvarar således det som Paul Bremer tilldelades: att vara "ståthållare" i det Irak som USA och dess allierade hade bombat och ockuperat.
Läs pressmeddelandet>>

 
 

 

 

 

070422
KÄMPA FÖR RÄTTVISA, Underteckna uppropet!
Luis Posada Carriles måste dömas för sina brott
Med hänvisning till kampen mot terrorismen, och i dess namn, har hundratusentals människor dött i Irak och Afghanistan, och andra - godtyckligt fängslade - torteras i Abu Ghraib och Guantánamo. Samtidigt skyddar USAs regering västra halvklotets mest ökända terrorist och försöker föra den allmänna opinionen bakom ljuset med oändliga kvasilegala manövrer och vägrar att ställa honom inför rätta för hans verkliga brott.
Läs uppropet>>

 
 

 

 

 

070419
Uttalande från Kubas revolutionära regering
Kuba fördömer det skamliga beslutet att frige terroristen Luis Posada Carriles. Kuba pekar ut USA:s regering som ensam ansvarig för detta hänsynslösa och skamliga agerande vars syfte tydligen är att köpa denna terrorists tystnad om hans brottsliga verksamhet i CIA:s tjänst, speciellt under perioden då Bush den äldre var generaldirektör för CIA.
Läs uttalandet>>

 
 

 

 

 

070419
USA sätter Latinamerikas Usama bin Laden på fri fot
Migrationsdomstolen i El Paso, Texas i USA har den 19 april släppt terroristen Posada Carriles fri mot borgen. Carriles har haft ett liv som CIA agent med lönnmord och bombsprängningar. År 2000 arresterades han och hans kumpaner i Panama. De innehade 20 kg sprängämnen för att mörda Fidel Castro som skulle tala i en fullsatt universitetsaula. Terroristorganisationen CANF i Miami agerade för att få honom fri, och den avgående presidenten i Panama, Mireya Moscoso, benådade honom för mutsumman 4 miljoner dollar.
Läs pressmeddelandet>>

 
 

 

 

 

070415
Skriver Fidel Castro Ruz
Det brutala svaret
George W. Bush är utan tvekan den mest genuina representanten för ett terrorsystem som har påtvingats världen av den teknologiska, ekonomiska och politiska överlägsenheten hos den kraftfullaste supermakt vår planet har erfarit.
Vi känner därför deltagande med folket USA inför tragedin för dess etiska värderingar.
Enbart från Vita Huset kunde de instruktioner för domen komma, som utfärdats av domaren Kathleen Cardone i Federala domstolen i El Paso förra fredag och som innebar att Luis Posada Carriles skall försättas fri mot borgen.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

070413
Madres de Plaza de Mayo
Svensk-Kubanska Föreningen sänder från sitt årsmöte sina varmaste hälsningar till Mödrarna vid Plaza de Mayo på Mödrarnas trettioårsdag 30 april 2007

Läs hälsningen>>

 
 

 

 

 

070413
Skrivet av Fidel Castro Ruz
Folkmordets internationalisering
"Ingen i Camp David har svarat på den grundläggande frågan: Var och vem kommer att förse USA, EU och de rika länderna med de dryga 500 miljoner ton majs och annat spannmål som behövs för att producera den mängd biobränsle som USA:s och andra länders storföretag kräver som motprestation för sina stora investeringar?"
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

070404
Fidel Castros funderingar 29 mars 2007
3 miljarder människor i världen dömda till en tidig död
p.g.a. hunger och törst
Detta är ingen överdrift, tvärt om handlar det om en försiktig uppskattning. Jag har tänkt mycket på det här efter president Bushs möte med de amerikanska biltillverkarna.
Den makabra idén att förvandla människoföda till bränsle blev definitivt antagen som USA:s ekonomiska politiks grundtanke måndagen den 26 mars.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

070322
Nationalistisk ryggmärgsreaktion från svenska media

Ve den som kritiserar Kungariket Sverige

Kärnan i Kubas kritik är att Carl Bildt i sitt tal om mänskliga rättigheter i världen idag med tystnad förbigår Irak, Guantanamo, Abu Ghraib, Afghanistan.
Som representant för Sverige talade utrikesminister Carl Bildt inför FNs Råd för Mänskliga Rättigheter i Genève den 12 mars, veckan före 4-årsdagen av USAs och allierades anfall på Irak. Om svenska media offentliggjort hans tal skulle det antagligen väckt kritik även i delar av det svenska samhället. Till och med i de krigshetsande kretsar som tidigare dominerat i media har bekymrade röster höjts mot USAs och allierades brutala framfart i Mellanöstern och uppenbara brott mot folkrätt och mänskliga rättigheter.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

070322
Bildt och Kuba, svar till Expressen
Dryge Bildt kan reta gallfeber på de flesta. Han lyckades också reta upp Kubas FN-ambassadör. Men det kanske är förståeligt:
Bildt förordade anfall och ockupation av Irak. En grov kränkning av FN-stadgan. Men den svenska utrikesministern nämnde varken ockupationen av Irak eller Afghanistan, varken tortyrcentret på Guantanamo (Kuba) eller Abu Ghraib. Nej, Bildt vågade inte nämna USA över huvudtaget. Det är en märklig världsbild; tiotusentals dödade av en ockupationsmakt förbigås med total tystnad. Självklart tog Bildt inte heller upp Sveriges egna plumpar; hemliga CIA-flygningar, utvisning av människor till tortyr osv.
Läs hela inlägget>>

 
 

 

 

 

070321
Kungariket Sverige och Republiken Kuba i FNs Råd för Mänskliga Rättigheter 12 mars
I 9 minuter talade Carl Bildt om att regimer som kränker medborgarnas rättigheter ofta också är de som hotar internationell fred, och stabilitet – han nämnde inte USAs och allierades förödande brott mot fred och stabilitet i Irak och Afghanistan.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

070319
Kristdemokrater och liberaler
i kampanj för USA-regim på hela Kuba, inte bara i Guantanamo

USAs ”finansiering kan hålla organisationer vid liv i länder som Tjeckien, Sverige och Spanien, så att de kan utöva påtryckningar på sina regeringar för en mer Kuba-fientlig politik”

Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

070319
Uttalande från Amasu, argentinska "mödrarna", med anledning av 19.3 antikubamöte på riksdagshuset, med Fp, Kd, SAP
Det har kommit till vår kännedom att vissa grupper som under skyddet av det ekonomiska stöd de får från några regeringar i EU och från den kriminella Bushadministrationen planerar att genomföra en aktivitet i Riksdagen den 19 mars med syftet att fira årsdagen av vad de kallar för “Den Svarta Våren” på Kuba år 2003.
Läs uttalandet>>

 
 

 

 

 

2007-03-05
Kuba - Gringo goes "gringo"? om parabolantenner och svarta affärer
Skrivet av Jorge Capelán
Ingen kräver att Gringo ska solidarisera sig med Kuba, men man kan undra hur mycket poänglösa och helt tokiga kortisar som den som tidningen publicerar idag om parabolantenner, svenska fastighetsägare och kubanernas tv-vanor gynnar antirasismen. Med sådana dumheter angriper tidningen vare sig fördomarna mot Kuba eller mot invandrarna här i Sverige.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2007-03-02
Okunnigt om Kuba!
insändare publicerad i Närkes allehanda
I NA 2007-02-26 har återigen den liberala hetsen mot Kuba fått framföras. Skribenten har tagit sig runt på ön och förfasas över de liftande massorna utmed vägarna. Vad han inte nämner är att orsaken till detta är den blockad som USA och dess allierade utsätter landet för sedan 60-talet! Systemet att lifta är ett sätt att lösa transportproblemen när man trots allt måste röra sig över ön! Vid större knutpunkter finns folk som ser till att även de som kanske har svårt att armbåga sig fram får en plats i ett fordon. Statliga och kommunala fordon är t.o.m. skyldiga att ta upp liftare!
Läs insändaren>>

 
 

 

 

 

2007-03-01
Internet mot Syd
Kuba och Venezuela bryter USA:s monopol och installerar fiberoptik
En 155 mil lång underjordisk kabel med fiberoptik ska nu dras mellan Venezuela och Kuba och vara klar för drift 2009. Så bryter de bägge länderna USA:s blockad mot Kuba och möjliggör för de karibiska öarna att ansluta sig till lägre kostnader och snabbare uppkoppling.
Kuba tvingas att anlita satelliter för att utnyttja internet. Under 2005 betalade Kuba över fyra miljoner dollar enbart för att få tillträde till internet via satellit.
Av Dick Emanuelsson.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

070301
Avslöjande lögner om Kuba
Det är ständigt samma sak: för att hetsa mot Kuba måste de ta till lögner. Alexis Gainza är en av de ihärdigaste. Påståendet om att ”tusentals kubaner som mördats av Fidels Castros kommunistiska regim” lanserade han första gången i augusti 2003. Sedan lyckades han få med sina partikamrater Maria Carlshamre och Birigtta Olsson en lansering i DN i augusti 2004. I båda fallen spreds de vitt och brett via liberala nyhetsbyrån, efter bemötanden dock överdragna av pinsam tystnad.
Siffrorna kommer från ”Truth Recovery Archive on Cuba” i Miami. I de tidigare försöken påstod Gainza att USA-ekonomen Carmelo Mesa Lago stod bakom dem. Mesa är visserligen en framträdande motståndare till Kuba, men han brukar dra sig för denna typ av hårresande lögner.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

070220
Mikael Wiehe om Kuba
Demokrati betyder som bekant folkstyre. Jag är för demokrati. Hur folkstyret däremot ska se ut i praktiken är inte en helt enkel fråga. Ska demokratin vara representativ eller direkt? Hur ska röstandet gå till? Ska valkampanjer kunna sponsras av organisationer eller företag? Har Venezuelas president Hugo Chavez med 67% av rösterna större legitimitet än USA:s president med 25%? Etc. Frågor som ju också diskuteras i Sverige. Men, som sagt, jag hyllar demokratin i motsats till t.ex. den religiösa teokratin, jag stödjer principen om att makten ska komma nerifrån – ”tillkomma folket allena” som det heter i den svenska författningen – och inte uppifrån varken Gud eller oligarki, och jag tycker det är rätt att minoritetens intressen får underordna sig majoritetens.
Läs opinionen>>

 
 

 

   

 

2007-02-05
10 januari till 30 april
Internationell ungdomskampanj i solidaritet med DE FEM
Vänner och kamrater världen över!
Som språkrör för det kubanska folket, som vi tillhör, riktar sig den kubanska ungdomen till ungdomens rörelser och sammanslutningar och till den unga befolkningen världen över, med uppmaningen att ansluta sig i kampen för sanning och rättvisa, så som skett så många gånger tidigare i mänsklighetens historia. Vi uppmanar er att delta i en världsomfattande kampanj, från den 10 januari till den 30 april, med målet att bryta den tystnad som omsluter fallet med de fem kubanska patrioterna som orättvist kastats i fängelse i USA.
Läs uppropet>>

 
 

 

 

 

070113
Ett nytt politiskt landskap söder om Rio Grande
Eva Björklund, föredrag på Latinamerikanskt seminarium i Eskilstuna
ALBA, som också betyder gryning, grundades av Venezuela och Kuba i december 2004. I april 2006 anslöt sig Bolivia, och omedelbart efter Daniel Ortegas presidentinstallation anslöt sig också Nicaragua. Det är ett radikalt och konkret integrationsalternativ som utvecklas parallellt med andra processer som Mercosur, Sydamerikanska Unionen, Caricom m fl.

Läs dokumentet>>

 
 

 

 

 

070105
Så rart, Studio Ett!
”Studio Ett” samlade ett enigt gäng på torsdagseftermiddagen (070104) i radions P1 för att diskutera Kuba. I studion fanns två exilkubaner, ekonomiska flyktingar, från liberalernas SILC. Både MaeLiz Oreda Rodriquez och Alexis Gainza Solenzal livnär sig på sin antikubanska verksamhet. Dessa förstärktes av ”stöd-till-kuppen-i-Venezuela” Lars Palmgren och hejades ivrigt på av programledarna. Inte en enda kuban på Kuba var tillfrågad! Däremot exilkubaner i Miami, som kompletterade exilkubanerna i studion.
Läs artikeln>>

 
 

 

  


Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: 2009-10-21