En armé av hopp för världen. 59 år av internationellt medicinskt bistånd.

Kubansk hälsovårdspersonal. Foto: ACN.

Kuba: 59 år av internationellt medicinskt bistånd

Att dela med sig av det vi har, altruism och humanism, tillsammans med Martís och Fidels ideal att ”Mänskligheten är vårt hemland”, sammanfattar den proletära internationalismens och solidaritetens principer och värderingar.

Det är dessa principer vi har försvarat sedan 1960, då Fidel skickade den första gruppen vårdpersonal som deltog i den humanitära hjälpen till broderlandet Chile. Två år senare, då Institutet för vetenskaplig grundforskning och för kliniska studier ”Victoria de Girón” invigdes, sa han: i dag kan vi bara skicka 50 läkare, i morgon vet vi inte hur många.

När det medicinska biståndet till Algeriet inleddes den 23 maj 1963 visade kubansk sjukvårdspersonal världen värdet av medicin i revolutionära tider. Sedan dess har våra biståndsarbetare lämnat outplånliga spår på de fem kontinenterna.

Under denna period har vi arbetat i 130 länder med fler än 605 698 medarbetare. För närvarande finns vi i 59 länder med 25 688 personer.

Sedan vår överbefälhavare Fidel Castro Ruz bildade Henry Reeve-kontingenten 2005 har 88 brigader skickats till 56 länder med 13 467 biståndsarbetare, tre brigader har bekämpat ebola i Västafrika med 265 medarbetare och 58 brigader har bekämpat covid-19 i 42 länder.

Ni har arbetat på de mest svårtillgängliga platser där andra yrkesgrupper inte kommer fram. Många har haft förmånen att vara de första läkarna någonsin i urfolkssamhällen och byar. Ni har sett patienters rädsla för stetoskopet och med dem har ni delat sovplats, mat och medicin.

Ni har lämnat ett outplånligt spår hos broderfolken i Pakistan, Haiti, Guatemala, Venezuela och många andra länder. Änglar kallar de er i Västafrika som kämpade mot ebola och trotsade covid-19.

Ni är en armé av hopp för världen. Idag minns vi Fidels profetiska ord: ”Denna mänsklighet kommer en dag att behöva buga sig inför er, och framtida generationer kommer att behöva buga sig inför er…”.

Till alla yrkesverksamma inom hälso- och sjukvården som i 59 år har övervunnit komplicerade situationer för att resa monument av solidaritet och humanism: Vi gratulerar er, och låt oss fortsätta att arbeta tillsammans för folkets hälsa.

El canario amarillo, 220523 (Översättning C.Vaple)

Hoy a 59 años del inicio de la colaboración médica cubana por el mundo(+Fotos)

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72