Känslosam hyllning till Fidel Castro

Kubaner för Kuba och Kubas ambassad hade inbjudit till en minnestund för Fidel Castro på ambassaden lördagen 25 november, på dagen ett år efter att den kubanska revolutionens ledare Fidel Castro Ruz lämnade jordelivet.

I ambassadens stora salong samlades företrädare för svenska och latin-amerikanska organisationer till en känslosam och välförtjänt hyllning av en jätte i den antiimperialistiska kampen, han som hade för vana att sikta på framtiden för att tala om vad vi behöver göra nu.

Inti Peredo Harvey, son till Inti Peredo, Ches kamrat i striden, ledde ett fint program om Fidels liv och livsverk i tal, musik och levande bilder ur många dokumentärer, och videoklipp med kubanska artisters sånghyllningar till Fidel. Trubaduren Xavier Castro avslutade med två egna, nykomponerade sånger till Fidel.

Musikinslagen varvades med korta tal av Venezuelas ambassadråd Moira Méndez-Romero, Svensk-Kubanska Föreningens ordförande Zoltan Tiroler, ordförande för Kubaner för Kuba i Sverige Victoria Andersson och Kubas ambassadråd Jesús García.

Som avslutning sa Inti Peredo Harvey: ”Fidel gick hädan obesegrad, som kamrat Correa sa. Trogen sitt namn Fidel, trogen sitt folk och vad världen behöver […] Och som Fidel själv sa på 4:e partikongressen avslutning: ’Människorna kan dö men föredömen dör aldrig. Människorna kan dö men idealen dör aldrig’.”

Ja må du leva Fidel! Tacksamma svär vi att aldrig svika dig, kommendant och vän. Alltid framåt mot segern!

Vania Ramírez León

Länk till YouTube:
https://youtu.be/4AE63pCg_ZY/