Arkiv
2006
   
  HEM >> Arkiv>> Arkiv 2006  

  

 

Arkiv 2006

 

061217
Fem år sedan domarna föll mot de fem kubanerna
Det har nu gått fem år sedan en federal domstol i Miami, Florida, i december 2001 utmätte fängelsestraffen för de fem kubanska terrorismbekämparna Antonio Guerrero (livstid plus 10 år), Fernando González (19 år), Gerardo Hernández (två gånger livstid plus 15 år), Ramón Labañino (livstid plus 18 år) och René González (15 år).
Läs artikeln>>

Läs mer om De Fem>>

 
 

 

 

 

2006-12-05
Apropå TV:s temakväll om Fidel Castro
Kejsarens nya kläder
Vi översköljs ständigt av USA filmer, nyheter, reklam osv. Det räcker att se på det ensidiga TV- och filmutbudet. Sverige sägs vara det mest amerikaniserade landet i Europa (och med ”Amerika” menas, som vanligt, USA). Hela tiden vinklas världen ur de härskande i USA:s perspektiv. Ta bara valet i Venezuela häromdagen. Det viktiga i nyhetsrapporteringen som vi delges i Sverige är inte att venezolanerna än en gång visat sin tilltro till den politik som Chávez för, utan det som betonas av journalisterna är att valresultatet är en besvikelse för USA.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-12-02
Grattis Fidel!

Fidel Castro har fyllt 80 år. Miljoner människor på Kuba och i övriga världen gratulerar en av det senaste århundradets största statsmän. Under hans tid som ledare för Kuba har landet inte bara blivit fritt från USA. Man har också lyckats utrota analfabetismen. Man har satsat stenhårt på utbildning och hälsa för alla. Idag har kubanerna en medellivslängd lika lång som i det rika USA och en barnadödlighet som är lägre än i USA.
Läs artikeln>>

 

 

 

 

2006-11-28
Message from Commander in Chief Fidel Castro Ruz to participants
in the celebration of his 80th birthday
Dear compatriots and dear friends from all over the world:
I have worked intensively all this time to ensure the objectives set for our country in the Proclamation of July 31st.
Currently, we are facing an adversary who has dragged the United States to such a disaster that the American people are almost sure to prevent him from completing his presidential term.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

40 år av solidaritet och vänskap med Kubas folk!
Nu då vi firar 40-årsjubileet fortsätter intresset för Kuba att öka, och medlemskapet i Svensk-Kubanska ökar stadigt, såsom det nu gjort fem år i följd. Vi är över 1.500 medlemmar. Ett 50-tal åker nu denna vinter till Kuba med den 45:e Nordiska Brigaden. I dagarna har Världsnaturfonden deklarerat att Kuba är enda landet i världen med en hållbar utveckling. Trots att Kuba är ett fattigt land i tredje världen, utsatt för USA:s ekonomiska krigföring, blockad och terrorhot, uppnår Kuba så mycket och inspirerar så många. Kuba behöver vår solidaritet. Världen behöver Kuba!
Besök av Gladys Ayllon från ICAP och Vilma García från fackförening CTC, se Kommande Aktiviteter.

 
 

 

 

 

2006-11-18
Desinformation från Havanna
Så är då Sveriges Radios reporter Lars Palmgren på sin årliga semester i Havanna. Denna bekostas med våra licenspengar då han under en tid framöver kommer att regelbundet ge oss sin bild av den märkliga ön där ”inga rationella beslut fattats de senaste 47 åren”, då ju landet styrs efter ”Fidel Castros nycker”. (Citaten från Dagens Eko 2006-11-18).
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-11-17
USA: Omfattande korruption med medel för "stöd till demokratin" på Kuba, säger kongressens revisionsverk

En rapport från USA:s revisionsverk som offentliggjordes häromdagen avslöjar omfattande korruption i hanteringen av de statliga anslagen för att störta socialismen på Kuba. Pälskappor, burk med krabbkött, kashmirtröjor och lyxchoklad finns bland den arsenal av artiklar med vilka USA vill visa samarbetsvilliga kubaner "vad de skulle kunna få om det inte vore för regimen".
Läs artikeln >>

 
 

 

 

 

2006-11-11
FN: USA:s blockad mot Kuba fördöms för 15e gången
Skrivet av Jorge Capelán
FN:s generalförsamlingen fördömde igår för femtonde år i rad krävde ett slut på och fördömde USA:s blockad mot Kuba. Stödet för fördömandet var rekordstort: 183 röster för, 4 emot - USA, Israel,
Palau och Marshallöarna - och en röstnedläggning - Mikronesien.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-11-11
Dubbel seger för Kuba
Eva Björklund
Den återigen överväldigande segern för Kubas resolutionsförslag i FNs Generalförsamling om ett slut på USAs ekonomiska, handels- och finansiella blockad mot Kuba – 183 mot 4 - föregicks av ett sista desperat försök från USA att grumla segern. Kontakter på presidentnivå med Australiens regering ledde till en motion från Australien om ett tillägg till den kubanska resolutionen, ett tillägg om påstådda brott mot mänskliga rättigheter. Det är ju den kampanj som USA sedan 15 år bedriver för att motivera sin ekonomiska krigföring mot Kuba.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-11-11
FN: USA:s blockad mot Kuba fördöms för 15e gången
Skrivet av Jorge Capelán
FN:s generalförsamlingen fördömde igår för femtonde år i rad krävde ett slut på och fördömde USA:s blockad mot Kuba. Stödet för fördömandet var rekordstort: 183 röster för, 4 emot - USA, Israel,
Palau och Marshallöarna - och en röstnedläggning - Mikronesien.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-10-30
Samhällets kraft- hur Kuba överlevde "oljetoppen"
Kan Ni tänka Er att från en dag till nästa stängs alla kärnkraftverken och all import av olja och el stoppas. Hur skulle Sverige klara situationen?
Just ett sådant problem ställdes Kuba inför när Sovjet föll samman. Läs den spännande redogörelsen nedan! Originalartikeln kan läsas på http://www.communitysolution.org/cuba.html Artikeln har översatts av Bo Hall, ELFIRnytt nr 9-2006.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-10-06
Hyckleri i regeringsförklaringen
"Arbetet för att stärka demokrati ges starkare prioritet. Särskilda insatser görs för att främja demokrati i diktaturer som Kuba och Vitryssland", sade Fredrik Reinfeldt i regeringsförklaringen.
Så sent som kvällen innan regeringsdeklarationen framgick i "Dokument utifrån" CIA:s tillfångatagande av medborgare i europeiska länder som förs till hemliga fängelser och tortyr i länder som Uzbekistan, Egypten, Syrien och Afghanistan. Inget av dessa länder nämns i regeringsförklaringen.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-09-22
Kristdemokraterna lanserar Payá på bokmässan
För ett år sedan lanserade Kristdemokraternas Internationella Centrum en bok tillsammans med Folkpartiets dito. Även SAP var med. Boken heter ”Kuba inifrån”, författad av Henrik G Ehrenberg, chefredaktör på Kristdemokraten. Boken handlar om Oswaldo Payá, enligt utgivarna ”en av de mest träffsäkra kritikerna av Kubas kommunistiska regim” med insikt om ”behovet av en moralisk resning för Kubas folk, byggd på medverkan, personlig frigörelse och försoning”. Lanseringen av Oswaldo Payá finansieras med statliga biståndsmedel från SIDA.

Läs artikeln i PDF-format>>

 
 

 

 

 

2006-09-21
USA avlönade journalister, Eva Björklund
Att USA haft för vana att köpa journalister och plantera ut desinformation torde vara bekant för många. Men varje gång det avslöjas tenderar det att försvinna i det massmediala bruset. Så var det med CIAs köp av journalister och författare under kalla kriget; så var det med Otto Reichs artikeltillverkning från State Departments Office of Public Diplomacy under det smutsiga kriget mot Nicaragua på 80-talet; så var det men hans avtal med Reportrar utan gränser 2004; så var det förr året när Bush-regimen betalade skribenter för att publicera positiva artiklar om skolpolitiken; så var det när Pentagon betalade reportrar för att publicera positiva artiklar om Irakkriget. Allt detta fann också sin väg till svenska media.

Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-09-18
Vice ordföranden i liberalernas international avslöjad som mottagare av USA pengar
Carlos Alberto Montaner, en av flera vice ordföranden i liberalernas international, avslöjades den 8 september för att ha tagit emot pengar av USA regeringen för att skriva negativt om Kuba.

Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-09-14
Amnesty ljuger!

Amnesty Press hävdar i ett pressmeddelande att Kuba censurerar Internet. Den enda källa man hänvisar till, www.irrepressible.info nämner en rad länder, men inte Kuba! Vi har tre gånger skrivit till Amnesty och bett om belägg för deras påstående. Men det har vi inte fått. Enda slutsatsen man kan dra är att Amnesty ljuger. Uppföljning på notis daterad 2006-08-07
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-09-14
Upprop till mänsklighetens försvar i en omänsklig tid
För fem år sedan gick en våg av medkänsla till USAs folk och de anhöriga till offren för de fruktansvärda terrordåden mot tvillingtornen i New York och mot Pentagon. Men USAs president tog dåden som förevändning för en offensiv för kontroll av jordens resurser som har vänt sympatin i avsky och fruktan.
Läs uppropet>>

Se bilder från manifestationen 11/9>>

 
 

 

 

 

2006-09-12
Signera brevet för De Fems frihet:
Till folket i USA och dess representanter i USAs kongress
Ni kan finna brevet på sidan www.freeforfive.org , och där kan ni signera det.
V. v. sprid vidare!
Läs uppropet och brevet>>

 
 

 

 

 

2006-09-11
Uttalande från de Europeiska Frige De Fem-Kommittéerna
De Europeiska Frige-De-Fem-Kommittéerna har upprörts och skakats av den dom som appellationsdomstolen i Atlanta den 9 augusti 2006 meddelat, rörande ogiltigförklarande av rättegången 2001 mot fem kubanska anti-terrorister. För exakt ett år sedan beslutade en grupp bestående av tre domare i samma appellationsdomstol att upphäva domarna mot de fem, och att ogiltigförklara rättegången i Miami. Med en utförlig argumentation hade de bevisat det omöjliga i att genomföra en rättvis rättegång mot kubaner i Miami.
Läs uttalandet>>

 
 

 

 

 

2006-09-11
Appellationsdomstolen i Atlanta splittrad

Domstolsmajoriteten vek sig för Bush-administrationens och den exil-kubanska högerextremismens politiska tryck.
Den 9 augusti förra året beslöt i enighet appellationsdomstolen i Atlanta att upphäva alla domar mot de fem kubanerna Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Hernández, Ramón Labañino och René González. De fem, som under 90-talet i Miami, Florida, ingått i ett kubanskt nätverk som bevakat högerextremistiska exilkubanska organisationers planering av sabotage och terrorism mot Kuba och politiska motståndare, arresterades i september 1998 och dömdes efter en rättegång i extremismens högborg Miami i december 2001 till drakoniska fängelsestraff; de avtjänar nu straffen som sammantagna uppgår till fyra livstider och 77 år därtill.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-09-09
Sverige gäst på Alliansfria Rörelsens toppmöte i Havanna

De alliansfria staternas rörelse samlas 11-16 september till sitt 14:e toppmöte, som denna gång är i Havanna. Under denna vecka, som är sista veckan i den svenska valrörelsen, blir Sverige representerad som gästnation. Enligt UD blir Sverige representerad genom sin ambassadör i Kuba, Christer Elm tillsammans med förste ambassadsekreterare vid Sveriges FN representation i New York, Urban Andersson.
Läs pressmeddelandet>>

 
 

 

 

 

2006-09-08
Raul Rivero och SILC
Mörkläggning
av USAs aggressionspolitik och dess detaljerade planer på maktövertagande på Kuba.
SILC, Folkpartiets Internationella Centrum, lanserar boken "Mörkläggning" av ”oberoende journalisten” Raul Rivero.Titeln är relevant, men inte för att dess skrönor skulle avslöja något om Kuba, utan för att den ingår i den totala mörkläggningen av USAs folkrättsvidriga aggressionspolitik mot Kuba (det media inte vill beröra finns öppet på USA-regimens hemsida...
Läs särtryck i PDF-format>>

 
 

 

 

 

2006-09-05
Budskap från Fidel till Kubas folk

Kära landsmän- och kvinnor
För några dagar sedan publicerades några filmsekvenser och foton som jag vet förnöjde vårt folk. Några tyckte bara, och med rätta, att jag såg lite mager ut. Det gläder mig att ni la märke till det. Så jag kan släppa ut några fler nytagna foton och passa på att tala om att jag gått ner drygt 18 kilo. Och att de nyligen tog bort de sista stygnen efter 34 dagars konvalescens.
Läs budskapet i PDF-format>>

 
 

 

 

 

2006-09-01
Folkpartiets gäst Raul Rivero - USA:s man på Kuba

Klicka på länken och se hur Rivero umgås med USA:s spionchef på Kuba. Läs om hans egna kommentarer till sitt nära umgänge med fiendemakten.
Läs artikeln i PDF-format>>

 
 

 

 

 

2006-09-01
Folkpartiets gäst Raul Rivero -- terroristkramaren
Folkpartiet har bjudit in Raul Rivero till Sverige. Han framställs som en tidigare samvetsfånge på Kuba. Detta medan kubanska myndigheter hävdar att han samarbetat med fientlig makt (läs USA), vilket är ett lagbrott på Kuba (liksom i de flesta länder). Klickar du på länken ser du hur Rivero gratulerar terroristorganisationen CANF i Miami. CANF har mängder med mord och olika terroristattentat på sin meritlista.
PDF-filen som visar bilden>>

 
 

 

 

 

2006-08-24
Svenska media ensidigare än USAs
Fidel Castros sjukdom har föranlett en väldig mediainsats på många håll i världen, i nivå med hans odiskutabla internationella betydelse. Det är dock svårt att kalla det bevakning eftersom det mesta är spekulationer och desinformation, utan något egentligt intresse för vad Kuba är och vad som sker där.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-08-24
Desinformation om Kuba i Public Service
Den illa dolda glädjen hos svenska journalister, ledarskribenter och politiker vid beskedet om Fidel Castros operation följdes direkt av vilda spekulationer om folkresning och regimskifte på Kuba. Glädjeyttringarna både i Miami och de svenska tidningarna avtog ganska snart då livet fortsatte helt normalt på Kuba. Och Fidel behagade dessutom inte dö omgående. Fram tills onsdagen den 23:e augustis halvtimmeslånga inslag om Kuba på ”Studio 1”. Då försökte man desperat blåsa liv i, och förstora upp, den lilla USA-finansierade opposition som inte lyckats åstadkomma några oroligheter, än mindre uppror, trots uppmaningar från USA.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-08-12
De Fem: Det vi står inför är ett utdragande av processen

Det nya utslag som appellatinsdomstolen i Atlanta offentliggjorde den 10 Augusti, ett år efter det att samma domstol enhälligt beslutat om att riva upp samtliga domar mot DE FEM och om att beordra en ny rättegång, innebär inte att appellationsprocessen är avslutad. Det nya beslutet innebär att domstolen inte längre beordrar att en ny rättegång ska hållas i det fall åklagarna framhärdar i åtal.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-08-11
Atlantadomstol förvägrar de Fem ny rättegång
Med röstsiffrorna tio mot två upphävde appellationsdomstolen i Atlanta det beslut som tre domare från samma instans fattat ett år tidigare. Denna dom som kom den 9 augusti 2005 innebar att de fem kubanska anti-terroristerna Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Henández, Ramon Labañino och René Gonzalez fick sina domar från 2001 annullerade.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-08-09
KUBAS SUVERÄNITET MÅSTE RESPEKTERAS
Upprop av över 400 intellektuella och kulturarbetare runt om i världen som kräver att USA ska respektera Kubas suveränitet och uppmanar alla progressiva krafter att förhindra nya aggressioner från USA mot Kuba. Initiativet har tagits av nobelpristagarna José Saramago, Wole Soyinka, Adolfo Pérez Esquivel, Dario Fo, Desmond Tutu, Rigoberta Menchú, Nadine Gordimer, Zhores Alfiorov och bland undertecknarna finns också t ex Noam Chomsky, Harry Belafonte, Ignacio Ramonet, Danny Glover, Samir Amin, Eduardo Galeano, Bernard Cassen, Angela Davis, Manu Chao, Alice Walker osv.
Läs uppropet>>

 
 

 

 

 

2006-08-09
SVD uppmärksammar uppropet av 8 nobelpristagare

och 400 intellektuella runt om i världen som kräver respekt för Kubas suveränitet.
http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_13405933.asp


 
 

 

 

 

2006-08-08
Svensk TV uppkopplad till USA
Nobelpristagare uppmanar till motstånd

Eva Björklund 06 08 08
I gårkväll såg jag sena rapport med ett kort inslag om Kuba. Det påstods visa första gången någon ledande kuban uttalade sig om Fidel Castros hälsotillstånd, och vi fick se en liten snutt av Fernando
Retamar, åldermannen bland Kubas poeter och kulturarbetare, också parlamentsledamot. Resten av snutten handlade om hur folk i Miami gladde sig åt ”diktatorns” snara frånfälle. SVTs nyhetsredaktioner verkar vara helt och enbart uppkopplade till Washington och Miami när det gäller Kuba. TV 24 sväljer dessutom kritiklöst de mest absurda påståenden av språkrören i Sverige.

Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-08-07
Upp till bevis, Amnesty!
Zoltan Tiroler, Jönköping
Amnesty Press hävdar i ett pressmeddelande av Robert Udén att Kuba censurerar Internet. Utan tillstymmelse till källa eller bevis. Anmärkningsvärt är att Kuba inte nämns på den hemsida det hänvisas till; www.irrepressible.info. Där listas Kina, Vietnam, Iran, Saudi-Arabien, Syrien och Tunisien, men inte Kuba.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-08-07
Bemötande av Ali Esbati
Eva Björklund
Ali Esbati skriver att för att förstå Kuba och Castro måste man gå med på att det handlar om diktatur och en diktator som personligen ”varit lagen och konstitutionen… i en enpartistat med inskränkt yttrande och organisationsfrihet… där människor fängslats och trakasserats på grund av sina politiska åsikter … i en blåkopia av den sovjetiska samhällsorganisationen… som kollapsade under sin egen tyngd.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-08-07
Miami Herald sakligare än svenska media

Eva Björklund
Svenska media verkar inte våga nämna Fidel Castro utan att sätta dit epitetet diktator, så att ingen ska missta sig. Där skiljer de sig markant från medier i såväl USA och Storbritannien. Jag läser mycket av det som skrivs om Kuba i USA, så nu när mejlen strömmat in om den kubanska presidentens ”time out” har denna väldiga skillnad mellan svenska och utländska media slagit mig. Jag gick igenom ett antal artiklar från nyhetsbyråer, ledande tidningar och
TV-kanaler 1-3 augusti, och bland ett drygt trettiotal 1 och 2 augusti fann jag bara en som fann sig föranlåten att precisera med ”diktatorn”.
Läs artikeln >>

 
 

 

 

 

2006-08-08
Svensk TV uppkopplad till USA
Nobelpristagare uppmanar till motstånd

Eva Björklund
I gårkväll såg jag sena rapport med ett kort inslag om Kuba. Det påstods visa första gången någon ledande kuban uttalade sig om Fidel Castros hälsotillstånd, och vi fick se en liten snutt av Fernando Retamar, åldermannen bland Kubas poeter och kulturarbetare, också parlamentsledamot. Resten av snutten handlade om hur folk i Miami gladde sig åt ”diktatorns” snara frånfälle. SVTs nyhetsredaktioner verkar vara helt och enbart uppkopplade till Washington och Miami när det gäller Kuba. TV 24 sväljer dessutom kritiklöst de mest absurda påståenden av språkrören i Sverige.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-08-02
Till Kubas vänner från ICAP

Kubas folk är lugna. Fidel är med oss, han återhämtar sig efter operationen och det kommer att ta flera veckor. Han behöver lugn och vila som vem som helst. Därför har han för tillfället delegerat sina ansvarsområden till sin officiella ersättare, kamrat Raúl Castro, och andra regeringsmedlemmar. Allt är under kontroll.
Kubanerna är vaksamma. Bush-administrationen har offentligt kungjort sin avsikt att göra slut på den kubanska revolutionen, kosta vad det kosta vill. De kan lura sig själva och tro att vi är försvagade och regeringen i kris. Det skulle kunna bli ett dramatiskt misstag.
Till alla våra vänner, som alltid har litat på oss, säger vi att livet går vidare i normala spår. Vi tar det lugnt men med höjd beredskap. De kommer aldrig att ta oss på sängen.
Vi kommer att hålla er informerade om händelseutvecklingen
Kubanska Institutet för Vänskap med Folken (ICAP)

 
 

 

 

 

2006-08-02
Efter operationen
Fidel Castros budskap till Kubas folk och vännerna runt om i världen
Jag kan inte hitta på goda nyheter, för det skulle inte vara rätt, och om de vore dåliga, skulle det enbart gagna fienden. I Kubas speciella läge, och på grund av imperiets planer, blir mitt hälsotillstånd en statshemlighet som inte kan avslöjas hela tiden, och detta kan våra landsmän och -kvinnor förstå. Vi kan inte falla in i en ond cirkel av ständiga läkarbulletiner dagarna i ända. Det jag kan säga är att läget är stabilt, men för att veta säkert hur hälsotillståndet utvecklas måste det gå en tid. Och att det måste förbli stabilt under många dagar för att kunna bedöma utgången.
Läs budskapet>>

 
 

 

 

 

2006-08-02
Till Fidel Castro, ledare av den kubanska revolutionen, revolutionen som ger hopp och inspiration för miljoner
Svensk-Kubanska Föreningens medlemmar och alla Kubas vänner vill från djupet av våra hjärtan önska dig en framgångsrik operation och återhämtande vila därefter.
Läs hälsningen>>

 
 

 

 

 

2006-08-02
Budskap till Kubas folk från Kubas president och överbefälhavare Fidel Castro Ruz
Den kubanska revolutionens ledare, Fidel Castro, meddelar att hans stora arbetsbelastning har orsakat en extrem stress som har skadat hans hälsa och resulterat i en akut magsjukdom. Detta innebär att han måste genomgå en komplicerad operation och sedan vila under flera veckor. Han delegerar tillfälligt sitt ansvar och sina olika uppdrag till armégeneral Raúl Castro Ruz och till andra kubanska ledare. Han betygar sin tillit till folket.
Läs budskapet>>

 
 

 

 

 

2006-08-02
Alternativa reaktioner på Fidels hälsotillstånd

Tidskriften MANA. Skrivet av Jorge Capelán
Medan världens kommersiella press upprepar Vita Husets manus för en kapitalistisk övergång på Kuba - för vilket Bushadministrationen nyligen satsade 80 extra miljoner dollar - finns det röster både i och utanför landet som knappt hörs i Europa.
Gå till artikeln i MANA>>

 
 

 

 

 

2006-08-02
Om vad som händer efter Fidel:
Nästa eller nästnästa generation tar över

Med anledning av Fidel Castros operation och konvalescens, och de spekulationer om vad som händer den dag han träder tillbaka för gott publicerar vi hans eget resonemang om detta såsom det framgår i Ignacio Ramonets nyutkomna bok.
Utdrag ur ”Fidel Castro, biografi med två röster”, eller ”100 timmar med Fidel”, av Ignacio Ramonet, chefredaktör för ”Le Monde Diplomatique”.
Översättning Eva Björklund
Läs utdraget>>

 
 

 

 

 

2006-07-31
Uppdatering av Bush Kuba-plan
Öppen krigsförklaring, hemlig åtgärdsplan
Det hör inte till vanligheterna att ett lands statsöverhuvud offentliggör planer på att underkuva ett annat land och tillsätta dess regering. USA har tidigare öppet planerat militära angrepp men inga planer för de angripna ländernas styrning. I Kubas fall är tågordningen den omvända. Bush-regimens plan för landets återkolonisering är konkret, detaljerad och öppen redan innan kriget inletts. Den lanserades i maj 2004 (se ruta, nedan) och uppdaterades i juni i år. Uppenbart är att bara med krig kan syftet uppnås: att tillsätta en USA-vänlig regering när Fidel avgår/dör. ”Världssamfundet” kommer att beklaga när offren börjar hopa sig, men vill inte röra ett finger för att förhindra det. Tvärtom, de som räknas stöder USA.
Läs informationen>>

 
 

 

 

 

2006-07-31
Uttalande antaget på Svensk-Kubanska Föreningens Moncadamöte på Sergels Torg i Stockholm 28 juli 2006
Till Sveriges regering och riksdag
Stöd Kuba mot USAs ekonomiska krigföring och återkoloniseringsplaner
Sedan mer än 45 år bedriver USA ekonomisk krigföring mot Kuba i strid mot internationell lag och mot all mänsklig hänsyn och rimlighet. USA härbärgerar och tillåter också terroristaktioner mot Kuba från sitt territorium och fängslar de som avslöjar dem. USA har öppet lagt fram en detaljerad plan för att återkolonisera Kuba och beröva det kubanska folket alla deras enastående sociala landvinningar och deras förmåga att bidra till övriga Latinamerikas utveckling. Till detta har USA också en hemlig plan, antagligen innehållande den statsterrorism och de militära angrepp som präglar USA-regimens regimskiften i andra länder. Detta är uppenbara och skändliga brott som en supermakt begår mot en liten fattig nation som i växande utsträckning utgör ett hopp för världens fattiga folkflertal i kampen för en människovärdig tillvaro. Ett uttryck för den fattiga omvärldens stöd är dels de omröstningar i FNs generalförsamling som varje år, med förkrossande majoriteter, kräver att USA ska upphöra med sin brottsliga blockad, dels att över 130 nationer röstade för Kuba som företrädare i FNs nya råd för mänskliga rättigheter, trots USAs hot- och utpressning.
Läs uttalandet>>

 
 

 

 

 

2006-07-31
Tal vid Moncadamötet Sergels Torg 28 juli 2006

Eva Björklund
För en vecka sedan kom Fidel Castro som hedersgäst till Mercosurs toppmöte i Cordoba, Argentina. Vid mötet anslöts Venezuela till den grundval för en gemensam marknad som Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay lade för 15 år sedan. Till den har Chile, Bolivia
Peru, Colombia associerat sig, och nu har Mercosur också tagit ett första steg för att införliva Kuba i den grupp som hyser över 65 procent av Latinamerikas befolkning.
Läs hela talet>>

 
 

 

 

 

2006-07-23
Kommittén Frige de fem: 10 mil på vatten och bröd
Sju personer kommer att vandra den drygt 10 mil långa vägen mellan Nyköping och Stockholm. Fler kommer att ansluta längs vägen. Under hela marschen kommer deltagarna att leva enbart på vatten och bröd. Detta gör vi för att visa vår solidaritet med de fem kubanska antiterrorister som suttit fängslade i 8 år, och för att kräva att de släpps fria.
Efter vägen kommer vi att anordna möten med intresserade i Vagnhärad, Järna och Södertälje. Vi kommer att informera om och diskutera fallet på gator och torg.
Marschen avslutas med ett stort möte på Sergels torg i Stockholm.
Mer info på 10 for the 5:s hemsida>>

 
 

 

 

 

2006-07-23
Cuba Update 02 July, 2006
Welcome to Cuba Update - the news and information bulletin of the Cuba Solidarity Campaign, UK
In this edition of Cuba Update:
1.Big Cuba Fiesta comes to North London
2.Cuba concern over US plans
3.Reporters Without Borders: Its Secret Deal with Otto Reich to Wreck Cuba's Economy
4.Carlos Acosta’s Tocororo: A Cuban Tale returns to London stage
Läs bulletinen>>

 
 

 

 

 

2006-07-23
Cuba Update 26 June, 2006
Welcome to Cuba Update - the news and information bulletin of the Cuba Solidarity Campaign, UK
In this edition of Cuba Update:
1.Hepatitis vaccine breakthrough is world's first for Cuba
2.Miami emigre admits terror plots
3.Cuban editorial: The alliance between the European Union and Bush is pathetic
4.Carlos Acosta's Tocororo: A Cuban Tale returns to London stage
Läs bulletinen>>

 
 

 

 

 

2006-06-20
Kubas närvaro i FN:s Råd för Mänskliga Rättigheter är en seger för sanningen
Kubas utrikesminister, Felipe Pérez Roque, sade på ett möte i FN:s Råd för Mänskliga Rättigheter, att invalet av Kuba till rådet är en seger för sanningen. Frånvaron av USA är ett nederlag för lögnen.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-06-17
Det solidariska handelsavtalet ALBA
Dalademokraten (Ledare)
USA kan inte längre tygla länderna i Latinamerika. Länderna vägrar följa USA:s nyliberala handelslinje, och har bildat ALBA - det Boliviaraniska alternativet för folken i Vårat Amerika. Arbetare och kvinnors rättigheter, och en rättvis ekonomisk fördelning är viktigare än konkurrens. Avtalet är utmärkt och visar att det sprudlar av liv på USA:s bakgård.
Läs artikel från Dalademokraten>>


 
 

 

 

 

June 14, 2006
GRANMA
På Ches födelsedag, en ny vårdcentral i La Higuera
På Ches födelsedag inviger Eva Morales en ny vårdcentral som Kuba skänkt till Bolivia, och som bemannas av kubanska läkare, i La Higuera, där Che mördades 1967.
Läs artikel på engelska>>


 
 

 

 

 

2006-06-14
Cuba Update 14 June, 2006
Welcome to Cuba Update - the news and information bulletin of the Cuba Solidarity Campaign, UK
In this edition of Cuba Update:
1.Europe steers clear of US aggression towards Cuba
2.187 MPs back parliamentary motion on UK/Cuba relations
3.Cuba rebuffs US charges of diplomatic harassment
4.End lawlessness of Guantanamo: Amnesty
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-06-13
USA trappar upp den diplomatiska krigföringen mot Kuba

Under senaste veckan har vi i svenska media kunnat läsa notiser om att Kuba skurit av elektricitet och vatten till USA:s intressekontor i Havanna. På detta sätt skulle Kuba ”mobba” USA. Det är en ren lögn. Svenska media upprepar som vanligt okritiskt USA:s version av nyheter utan att kontrollera sanningshalten.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 


2006-06-06
Resist this US backlash
Ian Gibson, The Guardian
Cuba is in danger of being punished by Europe for Washington's loss of clout in Latin America
Faced with a loss of influence in Latin America as a result of the shift to the left, the US government has been furiously lobbying sympathetic European states to create political leverage on Washington's behalf. As a partner in a "special relationship", Whitehall is a prime target.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-06-01
4 JULI 2006
Alla människors lika värde, Alla folks lika rätt
Alla människor föds lika. De har alla vissa oförytterliga rättigheter som rätten till liv, frihet och sökande efter lycka. Och det är varje folks rätt att inrätta sin regering på det sätt som bäst passar dem för att uppnå trygghet och lycka.
Med dessa vackra ord grundades USA för 230 år sedan. Trots dem byggdes världens starkaste stat upp genom massutrotning av urbefolkningen, sekler av slavhandel och utplundring av andra länder. Under 1900-talet växte USA fram som världens supermakt. Efter Sovjetblockets sammanbrott gick USA på hämningslös offensiv för världsherravälde, utan respekt för andra folks rättigheter. När USA tar sig rätten att militärt överfalla möjliga hot mot dess livsrum väcker det skrämmande associationer. Anfallskriget och ockupationen av Irak är en förbrytelse mot mänskligheten.
När USAs maktelit idag hyllar självständighetsförklaringen blir det därför ett hån mot alla de folk som kämpar för upprättelse ur förnedringen och för sin överlevnad mot USAs ekonomiska och militära övervåld. Och ett hån mot USAs egna minoriteter, ursprungsbefolkning och fattiga.
Läs uppropet>> 
 

 

 

 

KUBA INVALD I FN:s RÅD FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER!
USA och EU misslyckades med sina hot och påtryckningar och Kuba valdes in i FN:s nya råd för mänskliga rättigheter. 70 % av FN:s medlemsstater gav sitt stöd till Kuba. 135 av 191 stater röstade för Kuba, som har stort stöd i tredje världen. Terror- och torterarstaten USA vågade inte ens ställa upp på den hemliga omröstningen.
Märkligt i sammanhanget är, att inte bara USA och EU beklagar valet av Kuba, utan också svenska FN-förbundet. Därmed underkänner de sin egen organisation. Svenska FN-förbundet kanske, liksom USA, skulle föredra att Säkerhetsrådets fem kärnvapenmakter beslutade också i denna fråga?

 
 

 

 

 

2006-05-31
Amnesty, dess källor och kritiken av Kuba
Även utifrån Amnestys diskutabla kriterier klarar sig Kuba mycket bra i organisationens genomgång över brott mot Mänskliga Rättigheter i Amerika. Säkert förvånande för många som följer massmedia, där man envist försöker framställa Kuba i nattsvart dager
Läs artikeln>>


 
 

 

 

 

2006-04-23
Kuba, ett bondoffer i internationella schackspelet

Kubas kulturminister om Gramsci
I en intervju med Lasse Söderberg och Ángela Garcia berättar Kubas kulturminister bland annat om sin syn på Gramsci.
Läs intervjun>>

 
 

 

 

 

2006-03-18
Hälsning från Föreningens Årsmöte till de Fem

Vänner, kämpar för humanitet och anständighet!
Det är nu snart åtta år sedan ni berövades friheten. Omedelbart väckte ni sympati, världen över, hos alla som lärde känna den gärning på vars grund ni fängslats. Uppskattningen av det sätt på vilket ni framhärdat, också sedan de utmanande, cyniska och skriande orättvisa domarna föll, har varit stor.
Läs hälsningen>>

 
 

 

 

 

2006-01-30
”Hur kan vänstern stödja Kuba?”

frågar sig SAC Syndikalisternas Kuba-grupp med finansiering från SIDA och Forum Syd.
En grupp inom Syndikalisterna (SAC) hatar det socialistiska Kuba. I
"vänster"-förklädnad slår de sina påsar ihop med USA:s avlönade agenter och samarbetsmän. En blandning av lögner, halvlögner och okunskap kännetecknar det dokument en grupp ställt ihop för att få stöd för sin antikubanska politik. Deras argument gås igenom nedan.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-02-01
ÖPPET BREV TILL OLOF PALMES INTERNATIONELLA CENTRUM

Vart tog den vägen, respekten för små ländernas självständighet mot supermakterna?
Tjeckiska ambassaden i Stockholm och den Pragbaserade ”International Committee for Democracy in Cuba” arrangerar 6-7 februari en konferens i Sveriges Riksdagshus. Bakom konferensen för ”demokratisk förändring på Kuba” står Folkpartiets och Kristdemokraternas internationella stiftelser, och moderater medverkar. Men också Olof Palme-centret har anslutit sig.

Läs öppet brev>>

 
 

 

 

 

2006-03-03
Vad händer med FNs Råd för Mänskliga Rättigheter?
En fråga som stått i fokus för diskussionen om reformer i FN är Kommissionen för Mänskliga Rättigheter. Under de senaste 15 åren har kritiken vuxit bl a mot hur den kunnat missbrukas av USA i utrikespolitiska syften, och komprometterats av USAs och EUs dubbla måttstockar och ekonomiska påtryckningar för att placera alla brott mot mänskliga rättigheter utanför det egna ansvaret.
Läs artikeln>>

 
 

 

 

 

2006-01-29
USA-bulvaner och extremhöger i Riksdags-huset. En skymf mot Olof Palmes minne
Tjeckiska ambassaden (!) i Stockholm och något som kallar sig ICDC (International Committee for Democracy in Cuba) arrangerar 6-7 februari en konferens i Sveriges Riksdagshus för "demokratisk förändring på Kuba". Samarrangörer och ansvariga för att arrangemanget sker i riksdaghuset är Svenskt Internationellt Liberalt Centrum, Kristdemokratiskt Internationellt Centrum och Olof Palmecentret. Dessa organisationer är Fp:s, Kd:s resp. Socialdemokraternas huvudsakligen skattefinansierade organisationer för internationellt bistånd.
Läs informationen>>

 
 

 

 

 

2006-02-01
RÄTTVISA NU!!! FRIHET FÖR DE FEM KUBANERNA

Den 13 februari äger förhandlingar rum i den federala appellationsdomstolen i Atlanta; förhandlingar om ödet för fem självuppoffrande och modiga män. De fängslades natten till den 12 december 1998. De dömdes i december 2001 till fängelse; sammanlagt 4 livstidsstraff och 79 år därtill. Sedan dess är de inspärrade i fem olika fängelser, utspridda över den nordamerikanska kontinenten.
Läs artikeln och ladda ner broschyren>>

 
 

 

 

 

2006-02-01
Che Guevaras dotter talar i Malmö, Lund, Göteborg och Stockholm

Aleida Guevara är läkare som sin far. Hon har ett brinnande engagemang för rättvisa och mänsklighet i ett globalt perspektiv. Som över hälften av Kubas 70 tusen läkare har gjort, har Aleida arbetat i fattiga länder och gett kostnadsfri vård till människor som aldrig tidigare mött en läkare. Det har hon gjort i Angola, Ecuador och Nicaragua. Dessa upplevelser har stärkt och format hennes engagemang, på ett liknande sätt som hennes fars motorcykelresor genom Latinamerika i unga år.
På Kuba arbetar Aleida som barnläkare på William Soler barnsjukhus i Havanna. I så stor utsträckning som hennes arbete och familj medger det, tackar hon ja till inbjudningar att tala runtom i världen. På Europeiska Social Forum i London 2004 talade Aleida Guevara till över 2.000 i forumets stora hall och senare inför nästan 100.000 personer på demonstrationsmötet på Trafalgar Square.
Vi har nöjet och äran att presentera Aleida Guevara här i Sverige. Förutom till vårt land tar denna turné henne till Danmark, Finland, Norge och Island.
Mer info >>

 
 

 

 


 


Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: 2007-10-07